Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ministerka v chorom systéme

.michal Magušin .filip Olšovský .témy

Gabriela Matečná čelí odvolávaniu v parlamente, no svoju zodpovednosť za kauzy okolo agrorezortu nepociťuje. Ako sa z expertky stala politička? A je naozaj v aktuálnych kauzách nepoškvrnená?

Ministerka v chorom systéme MARTIN MEDŇANSKÝ/SITA 11. júl 2017, Drahovce: Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná s bývalým premiérom Robertom Ficom na prehliadke družstva.

v spojitosti s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou sa tieto dni rieši hlavne jedna otázka: Či (a prečo) by mala zo svojej funkcie odísť. Neporiadok v agrodotáciách, vydieranie farmárov na východe či zvláštne pridelené dotácie známym zbohatlíkom mobilizovali aj opozíciu, ktorá bude ministerku odvolávať v parlamente. Ako sa vlastne Gabriela Matečná, bývalá nominantka Smeru na čele Slovenského pozemkového fondu, stala ministerkou za SNS? Pretože odpoveď na túto otázku hovorí veľa o tom, v akej sa dnes nachádza pozícii a v konečnom dôsledku aj o tom, ako dlho v nej môže vydržať.

z expertky politička

„Večer mi volal jeden priateľ. Povedal: Prosím ťa, zober si svoje CV a ráno príď. Bola som natešená, že mi znova ponúknu post generálnej riaditeľky Pozemkového fondu. Fakt som netušila, že čosi také sa deje. No naraz mi ponúkli miesto ministra. A to už bola vážna vec,“ spomína na moment, keď jej bola ponúknutú ministerská stolička, v našom rozhovore Gabriela Matečná. Identitu ľudí, ktorí ju na stretnutie zavolali, prezradiť nechce. Hovorí iba, že ide o ľudí z rezortu a poľnohospodárskeho podnikania, ktorí teda „asi mali mandát od pána Danka.“ Gabriela Matečná sa nepýtala, veď takto isto jej vraj bola ponúknutá aj pozícia šéfky Slovenského pozemkového fondu vtedajším ministrom za Smer Ľubomírom Jahnátkom. Takto si Andrej Danko našiel svoju ministerku a neskoršiu podpredsedníčku vlády za SNS.

Sama Matečná priznáva, že „to môže znieť komicky, ale je to tak.“ S predsedom SNS sa stretla až neskôr a bola rada, že ak má zastávať takýto dôležitý post, môže hovoriť s lídrom strany, ktorá ju tam nominuje. Bolo to možno po prvý raz, čo sa Gabriela Matečná zachovala politicky. Inak politiku, ako sama niekoľkokrát zdôrazňuje, vraj nikdy neriešila. Všetko vnímala čisto profesionálne a od momentu, keď jej učarovala botanika (mama bola úradníčka a otec robotník z popradskej vagónky, takže o žiadnej agroinšpirácii v rodine nemôže byť reč) sa snažila byť najprv odborníčkou, teda až kým si ju v krátkom čase neosvojili dve politické strany.

18. august 2016, Nitra: Gabriela Matečná s Andrejom Dankom a Andrejom Kiskom počas otvorenia 43. ročníka výstavy Agrokomplex.MARTIN HAVRAN/SITA18. august 2016, Nitra: Gabriela Matečná s Andrejom Dankom a Andrejom Kiskom počas otvorenia 43. ročníka výstavy Agrokomplex.

„Keď sa po voľbách 2012 stala šéfkou Pozemkového fondu, sám som nevedel pochopiť, ako je to možné. Stále mi hovorila, že je nestraníčka,“ spomína si na moment spred šiestich rokov Martin Fecko z opozičného hnutia OĽaNO. Ten sa s Matečnou pozná ešte z čias štúdií na nitrianskej Poľnohospodárskej univerzite a následného pôsobenia na východe Slovenska. Matečná tam, podobne ako Fecko, po revolúcii pracovala na rôznych súkromných pôdohospodárskych projektoch. „Hovoril som si, že toto by mohla byť osoba, ktorá by mohla pracovať v našom fachu. Nechcela odísť inde, do inej brandže a začala robiť,“ opisuje svoje prvé dojmy Fecko. Na začiatku deväťdesiatych rokov sa síce ich cesty rozišli, no keď v roku 2010 vznikalo hnutie OĽaNO, Martin Fecko si na Matečnú spomenul: „Mal som ju vyhliadnutú. Neformálne sme sa bavili, čo by hovorila na to, keby sa začala angažovať aj politicky. Ona však povedala, že nie, že zostane apolitická.“ O dva roky neskôr si Matečnú vybral na čelo SPF Smer a o ďalšie štyri roky ešte o level vyššie SNS. A to, ako sama hovorí, SNS nikdy v živote nevolila.

divoký východ

Ministerka Matečná tvrdí, že sa politikou nikdy nezaoberala a človek je tomu náchylný aj veriť. Evidentne si však uvedomuje, že svojich politických spojencov, ktorí ju do kresla šéfky rezortu dostali, treba chváliť a brániť. Hneď, ako povie, že SNS nikdy nevolila, doloží: „Keď sa na to spätne pozriete, SNS je jedna z najstarších strán. Jej potenciál je pomerne dobrý, je to konzervatívna strana a Slovensko je konzervatívne, ako aj ja.“ V médiách napríklad odzneli aj jej výroky o tom, že SNS spravila pre slovenské poľnohospodárstvo najviac. Nepolitická Matečná sa so SNS stotožnila rýchlo a presne pochopila, čo sa od nej očakáva. Nakoniec, je to inteligentná žena a počas dvoch rokov na rezorte sa postavila za témy, ktoré sú aj marketingovo lákavé. Chopila sa napríklad boja proti dvojakej kvalite potravín, presadila novelu zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorú verejnosti „predala“ pod heslom „Zviera nie je vec“. A aj taký Martin Fecko ju chváli za to, že nerozpredávala štátnu pôdu. 

Napriek týmto ťahom, vďaka ktorým Matečná vystupovala na verejnosti hrdo, odborne a slušne, sa nevyhla podozreniam a obvineniam. Tie vyvrcholili v ostatných týždňoch šlamastikou, do ktorej sa nedostali ani ministerské esá, majúce na rováši oveľa viac škandálov. Tou šlamastikou je otvorený konflikt s generálnym prokurátorom.

„Na post ministerky si ju vybrala strana, ktorú nikdy v živote nevolila.“

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár je človek s vyjadrovaním ostrieľaného šerifa rozrastajúceho sa mestečka na Divokom západe, ktorý sa tvári, že si už nemusí dávať pred ústa servítku. Neriešme teraz otázku, koľko z jeho ostrých slov sa za posledné roky pretavilo do ostrých skutkov. Pozrime sa radšej na jeho reakciu na kauzu zneužívania agrodotácií a ubližovania malým farmárom na východnom Slovensku.

Keď reportér Andrej Bán spomínanú kauzu otvoril, Čižnár a spol. vyhlásili, že jeho informácie preveria. Stalo sa, prokuratúra momentálne skúma 43 spisov a Čižnár sa aj osobne zúčastnil na stretnutí poškodených farmárov s ministerkou Matečnou a ďalšími kompetentnými úradmi. Generálny prokurátor si vytvoril názor na situáciu do takej miery, aby mohol povedať nasledovné pamätné vety: „Keby si plnili povinnosti na PPA (Pôdohospodárskej platobnej agentúre) a SPF (Slovenskom pozemkovom fonde)... (...) Sú tam vybudované mechanizmy, ako týchto malých farmárov dusiť a neverím, že niekto o tom nevie. (...) Systém, aký tam je nastavený, je chorý a keď poviem, že je chorý, je to ešte to prijateľné slovo.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite