Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Armáda si prešla kľukatou cestou

.anton Vydra .témy

Legionári pred sto rokmi dláždili cestu k vzniku Československa. Ako sa odvtedy formovali armádne zložky v Československu a v akom stave sú dnešné Ozbrojené sily Slovenskej republiky? Riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič.

Armáda si prešla kľukatou cestou Boris Németh/.týždeň

spolu s rozpadom Rakúsko-Uhorska a vznikom Československa vznikla v októbri 1918 aj prvá československá armáda. Akú podobu mala táto vojenská organizácia?

Keď v roku 1914 vypukla prvá svetová vojna, mnohí naši pradedovia narukovali do rakúsko-uhorskej armády. Od nás v priebehu Veľkej vojny odišlo na jej bojiská okolo 400-tisíc Slovákov, pričom na území Horného Uhorska vtedy žilo niečo vyše 2,5 milióna obyvateľov. Tí vojaci sa zúčastnili na viacerých významných bitkách na ruskom, srbskom, rumunskom bojisku a koniec svetovej vojny ich zastihol najmä na talianskom fronte na Piave. Mnohí z nich sa dostali do zajatia alebo prebehli z rakúsko-uhorskej armády na stranu vojsk Dohody, napríklad v Srbsku, Rusku, Francúzsku, Taliansku, a postupne vstúpili do formujúceho sa československého zahraničného vojska – do légií.

títo vojaci však začali utvárať aj zárodky oficiálnej československej armády.

Áno, a keď sa Milan Rastislav Štefánik vrátil v decembri 1915 z Talianska do Paríža, spustila sa jeho pričinením a vďaka jeho vplyvným kontaktom vo francúzskych politických, spoločenských a vojenských kruhoch Československá zahraničná akcia: vznikla Československá národná rada. Na jej čele stáli Masaryk, Štefánik a Beneš. Podarilo sa im pred vrcholnými predstaviteľmi štátov Dohody presadiť ideu vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov. Na podporu svojej myšlienky potrebovali aj odhodlané vojsko zložené z Čechov a Slovákov, ktoré by bojovalo na strane Dohody a „zaplatilo“ teda za túto ideu aj krvou vyliatou na bojiskách prvej svetovej vojny. To bol dôvod, prečo Štefánik začal organizovať československé légie, pričom išlo najprv o roztrúsené jednotky Čechov a Slovákov v Srbsku a v priebehu svetovej vojny organizované v Rusku, Taliansku a Francúzsku.

koľko vojakov tvorilo celý legionársky zbor?

Bolo to vyše 100-tisíc mužov, z toho Slovákov bolo okolo 7 300. Boli to oni, kto bojovým vystúpením po boku vojsk Dohody dláždili cestu k vzniku Československa. Treba však dodať, že v čase vzniku Československa v októbri 1918 sa toto vojsko vôbec nenachádzalo na našom území.

takže vznikol štát bez armády?

Samozrejme, že nie. Hneď v prvých týždňoch po vzniku republiky sa začalo formovať československé domáce vojsko a rôzne dobrovoľnícke polovojenské skupiny, ktorých jednotky postupne preberali a kontrolovali brachiálnu moc v štáte. Prvé jednotky československých legionárov z Talianska sa vrátili do vlasti v novembri 1918. Do konca januára 1919 obsadili líniu na južnom Slovensku a neskôr tu čelili útokom boľševickej Červenej armády Maďarskej republiky rád. Československí legionári z Francúzska prišli do vlasti na prelome rokov 1918 a 1919, a museli sa hneď zapojiť do bojov s Poľskom o Těšínsko. No a vyše 70-tisíc našich legionárov sa vrátilo do vlasti z Ruska až v priebehu roka 1920.

„Pri každej veľkej dramatickej politickej zmene najviac utrpela armáda, ktorá slúžila zvrhnutému vládnucemu režimu, nech bol už akýkoľvek.“

to je zároveň aj rok, keď môžeme hovoriť o faktickom zrode modernej československej armády.

Dá sa to tak povedať, lebo až v roku 1920 bol prijatý nový branný zákon. Dovtedy sa viedli spory o to, ako má vlastne nová československá armáda vyzerať. Socialisti a ľavicoví politici vraveli, že nepotrebujeme stálu armádu. Postačujúci mal byť len bližšie nešpecifikovaný miličný model či vzor. Ich názor však vyvrátili historické udalosti spojené s upevňovaním hraníc nového štátu v srdci Európy. A tak bolo jasné, že Československo bude potrebovať silnú stálu armádu, ktorou sa stala Československá branná moc. Vznikla počas roka 1920 z dvoch zložiek: domácej a zahraničnej.

kto tvoril domácu zložku?

Boli to jednotky bývalej rakúsko-uhorskej armády umiestnené na území nového štátu, jednotky dobrovoľníkov a jednotky paramilitárnych organizácií. Zahraničnú zložku tvorili československé légie organizované z radov dobrovoľníkov v Rusku, Taliansku a Francúzsku. Novovzniknutá československá branná moc sa budovala podľa francúzskeho armádneho vzoru. Dokonca aj prvým náčelníkom Hlavného štábu bol Francúz, generál Maurice Pellé.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite