Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Čo sa vlastne stalo

.redakcia .témy .téma

Udalosti posledných dní mali niekoľko hlavných línií. Tie rozhodovali o tom, ako sa bude vyvíjať možno najväčšia politická kríza v našich dejinách. Toto sú príbehy dvoch z nich: Mosta-Híd a prezidenta Kisku.

Čo sa vlastne stalo
12. marec 2018 Bratislava: Predseda strany Most-Híd Béla Bugár počas Republikovej rady strany. foto: JOZEF JAKUBČO/PETIT PRESS/PROFIMEDIA

OBSAH

Vtedy na juhu .michal Magušin .filip Olšovský
Čo sa dialo u Kisku .michal Magušin
L

Vtedy na juhu

.michal Magušin .filip Olšovský .témy

Kľúčovým bodom vládnej krízy bola Republiková rada Mosta-Híd. Za zotrvanie v koalícii na nej boli najmä takzvaní maďarskí starostovia. Kto to je? Prečo sa tak rozhodli? A rozhodovalo sa na Republikovej rade naozaj o budúcnosti koalície alebo skôr o niečom inom?

v polovici marca, v čase, keď sa Bratislava chystala na najväčší protest Za slušné Slovensko, mali vo Vydranoch iné starosti. V dedine pri Dunajskej Strede sa miestni báli, že prídu o starostu. Aspoň tak tie dni opisuje starosta Vydran Ladislav Balódi, ktorý musel miestnym odpovedať, čo s nimi bude. Z médií sa totiž rýchlo rozšírila správa, že Balódi nastupuje do parlamentu ako náhradník za Františka Šebeja, ktorý sa vzdal poslaneckého mandátu. A Vydrančania sa báli, že im Bratislava vezme obľúbeného starostu.

Ten príbeh má, samozrejme, aj svoj väčší rozmer. Veď to boli práve – mediálnou skratkou pomenovaní – „maďarskí starostovia“, ktorí na kľúčovej Republikovej rade Mosta-Híd hlasovali za zotrvanie v súčasnej koalícii. Na rozdiel od slovenskej vetvy strany žiadali „iba“ hlavu Roberta Kaliňáka, no v spolupráci so Smerom a SNS chceli „maďarskí starostovia“ pokračovať. Ladislav Balódi je živým príkladom tejto skupiny. So všetkými argumentmi a zdôvodniteľnými postojmi, ktoré z Bratislavy až tak nevidieť.

Trochu pateticky o sebe hovorí, že má „veľké vydranské srdce“. Aj preto znepokojených spoluobčanov upokojoval, že sa nikam nechystá – starostom zostane aj popri vykonávaní mandátu v Národnej rade SR. Opakuje, že pre neho boli relevantné vždy iba také ponuky, v ktorých by mohol svoju prácu vykonávať duálne. Prvé sú za každých okolností Vydrany. O tých rozpráva Ladislav Balódi oveľa radšej než o Moste-Híd či vládnej koalícii.

Tak napríklad o tom, ako prišiel pred siedmimi rokmi na obecný úrad so snom, ktorý stále sníva. O obci, ktorá sa personálne naplní a bude žiť. Keď do funkcie nastupoval, Vydrany mali tisíctristo obyvateľov. Dnes im ťahá na dve tisícky a žiadostí o obecné byty stále pribúda. Vydrany majú spevácky súbor, zbor dobrovoľných hasičov a futbalový tím, ktorý sa za posledné roky vyštveral zo siedmej ligy do štvrtej. Toľko zo súdka, v ktorom sa starostovi Balódimu pohybuje najlepšie. No ako do toho všetkého zapadá Most-Híd?

Ladislava Balódiho oslovila myšlienka spoločnej slovensko-maďarskej strany. Bolo to niekedy v roku 2011, dva roky po založení Mosta-Híd Bélom Bugárom. „Strašne ma tým oslovil. Vysníval si jedinečný produkt, ktorý ponúkol Slovensku a ukázal, že je možné spravovať verejné veci aj spoločne – Slováci s Maďarmi,“ opisuje svoje očarenie. To trvá v nejakej forme a podobnej intenzite dodnes.

ja som ženatý s Evkou

Ladislav Balódi obhajoval aj vstup do koalície so Smerom a SNS pred dvoma rokmi. Podľa jeho slov ho vnímal „maximálne pozitívne“ a svoj názor zdieľal aj so starostami z okolitých obcí. „Každý dal za pravdu Bélovi, že ten krok bol naozaj dobrý. Keby to nebol urobil, tak to urobí iná strana,“ hovorí. Podobné to bolo aj pri nedávnom rozhodovaní o zotrvaní v tejto koalícii.

Jeden dôvod bol vraj podobný – keď to vzdáme my, kto zaručí, že sa tretí do partie nenájde niekde inde? Ďalším argumentom pre ľudí z juhoslovenských regiónov bolo, že ani po prípadných predčasných voľbách sa toho príliš veľa zmeniť nemusí. „Čo ak by ich opäť vyhral Smer? Možno nie s tridsiatimi, ale s dvadsiatimi piatimi percentami. Zas by pokračovalo to rozčuľovanie a žiadali by sme ďalšie voľby?“ položí rečnícku otázku starosta Vydran. Rovnako podľa neho neplatí, že keby sa Most zachoval „charakterne“ (úvodzovky používa sám starosta) a z koalície by pred pár týždňami vystúpil, strana by tým nestratila svojich slovenských voličov. „V pondelok by Most z koalície odišiel, v utorok by Bugára potľapkali v opozícii po pleci a už od stredy ráno by nastúpil parný valec, ktorý by sa pýtal, či sme v tej koalícii chceli byť tie dva roky kvôli tomuto. Tým by tie preferencie podľa mňa nevyskočili,“ rozvádza do detailov tretí z dôvodov pre zotrvanie starosta Balódi.

 
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite