Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vláda? Bábkové divadlo!

.michal Magušin .martin Mojžiš .filip Olšovský .témy

Prvý raz v histórii má Slovensko bábkovú vládu. A bábky majú od režiséra predstavenia jasnú úlohu – nič nemeniť, len dokončiť rozohranú hru. Kto sú tieto bábky a čo možno od nich očakávať?

Vláda? Bábkové divadlo! VLADIMÍR ŠIMÍČEK/AFP/PROFIMEDIA 22. marec 2018 Prezidentský palác: Nový premiér Peter Pellegrini stojí pred svojimi ministrami po vymenovaní vlády prezidentom Kiskom.

v Jeľcinových časoch hovorili ruské médiá o svojich ministroch celkom výstižne ako o biomase, ktorá sama seba nazýva vládou. Dnes sme sa do tohto stavu dostali aj my. Základný signál, ktorý sa Robert Fico snaží vysielať od svojej demisie, hovorí celkom jasne: toto nie je skutočná zmena, len som bol donútený zmeniť divadlo jedného herca na iné divadlo a premenovať ho na Cirkus Pellegrini.

Ficove signály a želania však nemusia nevyhnutne zodpovedať realite. V princípe sa môže stať, že biomasa začne vykazovať známky sebauvedomenia, respektíve, že bábky sa začnú správať autonómnejšie, ako by sa čakalo. Nakoľko je taký scenár reálny? To záleží predovšetkým na samotných bábkach. A tie veľa optimizmu nevyvolávajú. Všetko nasvedčuje tomu, že vďaka strane, ktorú už mnohí nazývajú Most-Had, tu bude s drobnými obmenami pokračovať vláda národnej hanby a dvojnásobnej vraždy.

stará garda

Povahu novej vlády ilustruje najlepšie staronový minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Tento absolvent učňovskej školy bez maturity a Večernej univerzity marxizmu-leninizmu (skratka VUML, rovnaká ako prednovembrová skratka pre policajný obušok – vulkanizované učenie marxizmu-leninizmu) pracoval pred rokom 1989 na okresom výbore Komunistickej strany Slovenska v Nitre. V roku 1998 sa stal ústredným tajomníkom Strany demokratickej ľavice (premenovaná komunistická strana) a neskôr si doplnil vzdelanie na Právnickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Bakalársky titul získal v roku 2002, v čase, keď táto fakulta nemala akreditované bakalárske štúdium. Vtedajší dekan fakulty aj rektor univerzity vyhlásili, že v tom čase sa na práve nijaké bakalárske diplomy neudeľovali. No ale Richter taký diplom má a na základe tohto diplomu ho Mojmír Mamojka prijal na magisterské štúdium. Po jeho absolvovaní sa prihlásil na rigorózne konanie a už po mesiaci získal titul JUDr.

„Aby sme verili tomu, že sa zločin vyšetrí, potrebujeme viac než manažéra.“

O úlohe, akú JUDr. Richter vo vláde hral a bude hrať, nehovorí nič jasnejšie, ako kauza Čistý deň. Základné fakty stoja za zopakovanie. V septembri 2016 sa v blogu poslankyne Natálie Blahovej objavila informácia o znásilnení maloletej chovankyne resocializačného centra Čistý deň v Galante. Riaditeľ centra Tománek potvrdil, že k pohlavnému styku s maloletou síce došlo, ale označil ju za dobrovoľný sex na rozlúčku. Neskôr vysvitlo, že už začiatkom roku 2016 vykonalo Ústredie práce Richterovho ministerstva v Čistom dni kontrolu, ktorá zistila, že zariadenie nedodržiava zákony, vládne v ňom strach, opakovane dochádza k fyzickému násiliu a nedobrovoľnému sexuálnemu styku. Ministerstvo neurobilo nič. Po vypuknutí škandálu vykonala akreditačná komisia ministerstva kontrolu v Čistom dni a na jej základe odporučila akreditáciu Čistému dňu odobrať. Minister Richter akreditáciu predĺžil.

V auguste 2017 vzniesla polícia obvinenie v staršom prípade sexuálneho zneužitia iného maloletého dievčaťa terapeutom a zástupcom riaditeľa Čistého dňa. Prípad, v ktorom údajne obvinený spôsobil dievčaťu pri sexuálnom styku poranenia, polícia vyšetrovala už predtým, ale uzavrela ho typickým „skutok sa nestal“. Až na podnet Generálnej prokuratúry bol prípad znovu otvorený a dotiahnutý až k vzneseniu obvinenia. Až potom Richter oznámil, že akreditáciu Čistému dňu odoberie. A trvalo mu ďalšieho pol roka, kým to naozaj urobil.

Prečo sa minister správal v prípade sexuálneho zneužívania mladistvých tak idiotsky? Ak prihliadneme k tomu, že on sám mal za sebou nepríjemný škandál so sexuálnym podtónom (po autohavárii jeho auta 17 km od Galanty mu vo vrecku našli viagru, prezervatívy a veľký obnos peňazí v hotovosti), vyzerá jeho konanie ako totálna strata pudu sebazáchovy. Ak si však uvedomíme, že na strane Čistého dňa sa v celom škandále výrazne angažovali Erik Tomáš, Marián Kočner a Peter Tóth, začne byť jasné, že v skutočnosti Richter zrejme konal úplne v súlade s pudom sebazáchovy. Prítomnosť týchto troch ľudí totiž ukazuje, že celá vec asi nebude len prípadom sexuálneho zneužívania maloletých pracovníkmi resocializačného centra, ale čímsi oveľa väčším a oveľa obludnejším.

22. marec 2018 Úrad vlády: Staronový minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter prichádza na rokovanie vlády.JOZEF JAKUBČO/SME/PROFIMEDIA22. marec 2018 Úrad vlády: Staronový minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter prichádza na rokovanie vlády.

Prepojenie Tománkovci-Richter môže poukazovať – podobne ako prepojenia Bašternák-Kaliňák-Fico alebo Vadala-Trošková-Fico – na priame prepojenie organizovaného zločinu a predstaviteľov vlády. Richter je nášľapová mína, ktorá ešte môže vybuchnúť a položiť aj Pellegriniho vládu.

Ďalšími podobnými mínami sú ministri za SNS Gajdoš a Matečná. Gajdošove kšefty s vojenskou technikou a Matečnej kšefty s pozemkami na východe Slovenska (kde, zdá sa, predsa len niečo je) budú zrejme ďalšími kauzami Pellegriniho vlády. Ak sa tak stane (a stane sa), minister Lajčák bude prekvapený – veď on si predsa myslel, že sa kradne len v malom, tak ako pri predstavovaní loga. Ministerka Lubyová sa k tomu nevyjadrí, pretože bude mať dosť vlastnej práce s eurofondmi. Minister Žiga nebude prekvapenie ani len predstierať, on vie svoje. A maďarských ministrov sa to nijako nedotkne. Oni nemajú s vládnymi škandálmi nič spoločné, oni v tej vláde len sedia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite