Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prezident na jedno obdobie?

.anton Vydra .témy

Bývalý americký prezident Barrack Obama v roku 2010 v jednom rozhovore povedal, že radšej by chcel byť dobrým prezidentom na jedno obdobie než priemerným na dve obdobia.

Prezident na jedno obdobie? MICHAEL REYNOLDS/EPA/PROFIMEDIA Vosková figurína jedenásteho amerického prezidenta Jamesa K. Polka (prvý zľava) v prezidentskej galérii slávneho Múzea Madame Tussauds vo Washingtone.

druhé obdobie prinášalo americkým prezidentom neraz smolu a zlú povesť. Keby opäť nekandidovali, dejiny by si ich zapamätali v lepšom svetle. Ponechajme bokom, akým prezidentom bol nakoniec sám Obama. Je pravda, že dejiny Ameriky poznali iba jedného muža, ktorý sa zámerne rozhodol pre jediné obdobie v úrade a skalopevne ho aj presadzoval. Bol ním dnes už málo známy demokrat, matematik a právnik James Knox Polk. Biely dom obýval v rokoch 1845 až 1849.

Iste, nemá zmysel porovnávať Jamesa Polka s Andrejom Kiskom. Nie sú si podobní povahou ani kompetenciami. No v niečom je Polkov príbeh zaujímavý. Do dejín sa zapísal ako mimoriadne úspešný americký prezident, keďže dal svojim voličom štyri sľuby a všetky počas svojho úradovania naplnil: znížil clá, získal americkú kontrolu nad Kaliforniou, vyriešil nepokoje pre hranice Oregonu a obnovil nezávislú štátnu pokladnicu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite