Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Päť olympijských okruhov

.martin Mojžiš .témy

Čím sú dnes olympijské hry? Politikou, príležitosťou na bojkoty, biznisom či športom ako zábavou pre masy? A kto z nás ešte cíti nejakú olympijskú ideu?

Päť olympijských okruhov YONHAP/EPA/PROFIMEDIA 15. november 2017 Upo Wetland, Južná Kórea: Miestny rybár vezie na svojom člne kórejského športovca s olympijskou pochodňou.

zimná olympiáda nikdy nie je to, čo letná, ale napriek menšej atraktívnosti sa teší obrovskej pozornosti. A to nielen počas samotných hier, ale aj pred nimi. Všeličo vzrušujúce sa odohralo aj pred blížiacimi sa hrami v juhokórejskom Pjongčangu. Lenže väčšina z toho, čo sa pred týmito hrami stalo, nevyvoláva nijaký veľký optimizmus. Akoby sa celý ten súčasný pobláznený svet v olympiáde celkom verne odrážal. 

politika

V júli 2011 sa v juhoafrickom Durbane rozhodlo o tom, že zimné olympijské hry sa v roku 2018 uskutočnia v juhokórejskom Pjongčangu. V júli 2017 vykonala Severná Kórea prvý úspešný test medzikontinentálnej balistickej rakety. V septembri oznámil Kimov režim, že otestoval termonukleárnu bombu (seizmologické merania v okolitých krajinách túto informáciu potvrdili). Test ďalšej medzikontinentálnej rakety z konca novembra ukázal, že Severná Kórea môže zasiahnuť prakticky ľubovoľné miesto na území USA (aj keď zatiaľ so značne obmedzenou presnosťou). 

„Celé územie USA je v dosahu našich jadrových zbraní a jadrové tlačidlo je vždy na stole v mojej pracovni“ – povedal Kim Čong-un vo svojom prejave 1. januára 2018. V tom istom novoročnom prejave povedal aj to, že Severná Kórea má záujem zúčastniť sa na olympiáde. O tri týždne schválil Medzinárodný olympijský výbor účasť dvadsiatich dvoch severokórejských športovcov, z ktorých dvadsať sa na olympiádu nekvalifikovalo (výnimku tvorí krasokorčuliarsky pár, ktorý  sa regulárne kvalifikoval, ale severokórejský olympijský výbor ho na hry v riadnom termíne neprihlásil). 

Viac ako polovicu severokórejskej výpravy budú tvoriť hokejistky, ktoré sa pridajú k juhokórejskému tímu. Americkokanadská trénerka juhokórejského tímu nie je rozhodnutím MOV nadšená, ale je rada, že v každom zápase musí postaviť len tri, a nie šesť severokórejských hráčok. Nadšená nie je ani juhokórejská verejnosť. Proti spoločnému kórejskému hokejovému tímu vzniklo v priebehu týždňa viac ako sto petícií, popularita juhokórejského prezidenta klesla za týždeň o viac ako šesť percent. Najväčšie straty zaznamenal medzi voličmi do tridsať rokov.

Súčasťou dohody o účasti severokórejských športovcov na olympijských hrách a o spoločnom hokejovom tíme bolo usporiadanie spoločného predolympijského kultúrneho programu v Severnej Kórei. Neprešlo však ani desať dní a Severná Kórea spoločný kultúrny program, ktorý sa mal konať 4. februára, zrušila. Ale zas vyhlásila nové výročie severokórejskej armády. A to by človek nepovedal, pripadlo práve na 8. február. Takže v deň otváracieho olympijského ceremoniálu v juhokórejskom Pjongčangu sa bude v severokórejskom Pchjongjangu konať veľká vojenská prehliadka.

bojkot

Čo by to boli za olympijské hry, keby ich niekto nebojkotoval, alebo aspoň bojkotom nehrozil? Tentoraz s tým začali Francúzi a prebiehalo to takto: Na septembrový severokórejský test termonukleárnej bomby zareagoval juhokórejský prezident oznámením, že jeho krajina urobí všetko pre bezpečný priebeh hier. Na to zareagovala, hneď na druhý deň, francúzska ministerka mládeže a športu oznámením, že ak sa Južná Kórea nepostará o dostatočnú bezpečnosť, Francúzsko na olympiádu svojich športovcov nevyšle. A o ďalší deň sa k Francúzom pridali Rakúšania a Nemci. 

Medzinárodný olympijský výbor uistil všetkých, že bezpečnosť športovcov je jeho primárnym záujmom. Zdá sa, že toto vyhlásenie naozaj jednotlivé krajiny upokojilo, pretože nikde to nakoniec na ostrý bojkot nevyzerá. Olympiádu nebude bojkotovať dokonca ani Rusko, ktoré sa na nej nezúčastní.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite