Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ženám partnerský trh nepraje

.michal Magušin .lukáš Krivošík .témy

Už roky sa vo svojich výskumoch dotýka citlivých tém, preto má aj hlasných kritikov. Jeho najnovšiu knihu Lacný sex však pozitívne prijali recenzenti v najrešpektovanejších amerických médiách. Opisuje, ako sa za posledné dekády zmenili vzťahy, kto sú víťazi a kto porazení. Sociológ Mark Regnerus.

Ženám partnerský trh nepraje T.C.D./PROFIMEDIA Evan Handler a Rachel Miner v seriáli Californication. Dynamika vzťahového trhu viac praje mužom, hľadajúcim primárne sex. Ženy, ktoré trvajú na tom, že chcú so sexom vo vzťahu počkať, sú v nevýhode, keďže kultúrny rámec mužom otvára dvere k jednoduchším c

o romantických, sexuálnych či manželských vzťahoch hovoríte ako o trhu. Prečo vôbec hovoríte o vzťahoch v ekonomických kategóriách?

Pretože je to pravda. Ponuka a dopyt aj vo vzťahoch fungujú. Jednoducho sa to takto okolo nás deje.

máte na toto spojenie slov copyright?

Nie, tento výraz už použil napríklad slávny ekonóm Gary S. Becker, ktorý začal hovoriť o manželskom trhu. Používam ho preto, lebo hovorím o vzájomných výmenách vo vzťahoch medzi mužmi a ženami. Mnohí ľudia sa pritom necítia najlepšie, keď sa o vzťahoch hovorí ako o vzájomnej výmene, niečo za niečo. Napríklad katolíci preferujú hovoriť o vzájomnom darovaní sa. Myslím, že to je dobré, ale tento druh jazyka nemôžem využívať pri vedeckom bádaní. Pri skúmaní vnímam a pozorujem vo vzťahoch práve vzájomnú výmenu.

venujete sa dlhodobému skúmaniu premien vzťahov. Čo pokladáte za najdôležitejšiu zmenu v ľudskom sexuálnom správaní za posledné desaťročia?

Držiteľ Nobelovej ceny za ekonómiu George A. Akerlof napísal slávny článok v Quarterly Journal of Economics o potratoch, antikoncepcii a mimomanželskej pôrodnosti. Pointou je, a je to svojím spôsobom paradoxné až ironické, že rozšírenie antikoncepcie viedlo k zvýšeniu mimomanželskej pôrodnosti. S príchodom antikoncepcie sa očakávalo, že zníži celkovú pôrodnosť a hlavne tú mimomanželskú. Nestalo sa. Antikoncepcia má istú predvídateľnú mieru zlyhávania a výsledkom bolo, že klesla manželská pôrodnosť, zároveň radikálne stúpla frekvencia predmanželského sexu, pravdepodobnosť zlyhania antikoncepcie zostávala konštantná a výsledok bol vzostup mimomanželskej pôrodnosti. Antikoncepcia zásadne zmenila pravidlá hry a situáciu.

„Ponuka a dopyt aj vo vzťahoch fungujú. Jednoducho sa to takto okolo nás deje.“

vo svojej štúdii o dynamike vzťahového trhu ste napísali prekvapivé slová: „Keď skúmame sexuálne vzťahy medzi mladými dospelými, je zrejmé, že normy a pravidlá, ktoré fungujú vo vzťahoch, jednoznačne zvýhodňujú mužov a ich záujmy, a to dokonca napriek tomu, že hodnota toho, čo muži ponúkajú ženám za sex, sa znižuje.“ Prečo to tvrdíte? Je toto pozorovanie dobré, alebo zlé pre ľudskú bytosť ako takú? 

Ľudia sa nezamýšľajú nad tým, či to je dobré, alebo zlé, skôr majú tendenciu na dynamiku vzťahového trhu nehľadieť. Myslím, že existuje istá múdrosť v pomalšom vstupe do sexuálneho života vo vzťahu. A prečo to tvrdím? Po tom, ako sa masovo rozšírila antikoncepcia, partnerský trh sa rozdelil akoby do dvoch kútov, s celkom odlišnou dynamikou. Jednu zo strán tvorí manželský trh a druhú sexuálny trh. Na manželskom trhu je pritom viac žien, ako na sexuálnom. Ženy majú totiž väčší záujem o manželstvo, záväzok, alebo o predmanželský sex, ktorý má v konečnom dôsledku viesť k manželstvu, ako muži. Neznamená to samozrejme, že ženy nemajú rady sex, ale ako ukazuje štúdia sociálnych psychológov Roya Baumeistera a Kethleen Vohsovej, iniciátormi sexuálneho styku sú častejšie muži ako ženy. 

prečo to tak podľa vás je?

Myslím, že to podmieňuje biologická odlišnosť mužov a žien. Muži sa prirodzene nezhromaždia na manželskom trhu, ak im v tom nepomôže sociálny rámec. Ten sa roky tvoril rôznymi spôsobmi a existovali v ňom bariéry, ktoré prístup k sexu sťažujú, zvyšujú tak jeho cenu a v konečnom dôsledku mužov motivujú, aby na manželský trh smerovali. Jednou z bariér boli napríklad návštevné hodiny na internátoch. Rozdelenie partnerského trhu na manželský a sexuálny a jeho dynamika však v tejto dobe dáva viac moci do rúk ženám v krátkodobých vzťahoch, ktoré pre ne nie sú prioritou. A naopak, muži touto dynamikou dostávajú viac moci v dlhodobých vzťahoch, ktoré pre nich síce nie sú vyslovene nevyhovujúce, ale trvá im viac času, kým sa na ne nastavia. Toto všetko sa deje na partnerskom trhu, často úplne intuitívne a ľudia si trhové zákonitosti a dynamiku vôbec neuvedomujú. Samozrejme, medzi manželským a sexuálnym trhom sa dá prechádzať tam a späť. Predstavme si, že dotyčná dáma má 29 rokov, veľmi sa chce vydať, no má za sebou frustrujúci týždeň v práci, a keď ju osloví chlap pri bare, povie si, že na to kašle a jednu noc sa s ním vyspí, napriek pôvodným úmyslom.  Problém je v tom, že takéto správanie mužom signalizuje, že cena za sex je veľmi nízka. Kým chlap pri bare si myslí, že takto to so vzťahmi normálne funguje, ona si hovorí, že to je výnimočná situácia. V konečnom dôsledku však ženy určujú cenu sexu, a určujú ju na spoločenskej úrovni, nielen na osobnej.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite