Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Úspech AfD je pre Angelu Merkelovú varovaním

.richard Sulík .témy

Pre tri najväčšie strany dopadli nemecké voľby najhoršie od roku 1949. CDU 33 percent, SPD 20 percent a CSU 38 percent, čo je pre koalíciu celková strata takmer 15 percentuálnych bodov. Naopak, najviac získala pravicová (pri vzniku), respektíve krajne pravicová (teraz) strana AfD.

Úspech AfD je pre Angelu Merkelovú varovaním RALF HIRSCHBERGER/DPA PICTURE ALLIANCE/ALAMY/PROFIMEDIA 26. september Berlín, Nemecko: Angela Merkel (CDU) sedí vedľa bavorského premiéra Horsta Seehofera (CSU) na stretnutí parlamentnej skupiny.

AfD (Alternatíva pre Nemecko) mohla byť v čase vzniku pre Angelu Merkelovú reálnym ohrozením. Vtedy, na jar 2013, AfD založil významný nemecký ekonóm Bernd Lucke a čoskoro sa pridali ďalšie známe mená. V čase vzniku mali prakticky jediný bod programu: stop záchranným balíkom a návrat k nemeckej marke. Strana bola primerane v médiách, začalo sa jej aj celkom dariť, no ako to u nových strán býva zvykom,  krátko na to, ako Lucke „zdvihol zástavu“, začal sa mocenský boj. Ambiciózna Frauke Petry vyštvala Bernda Luckeho zo strany, ktorú on predtým založil. Netrvalo dlho a strana začala hnednúť. K slovu sa čoraz častejšie dostávali ľudia ako Bjoern Hoecke a ďalší zo zakladateľov Gauland tiež nabral odvahu a napríklad len nedávno sa dožadoval toho, aby boli ocenené výkony nemeckých dôstojníkov v prvej a druhej svetovej vojne.

Pre mňa osobne sa AfD stala už dávnejšie nevoliteľnou a musím povedať, že keď sa dnes rozprávam so zakladateľmi prvej generácie a skvelými ľuďmi (Lucke, Starbatty, Henkel, Koelml a Trebesius), tak mi je úprimne ľúto tohto pôvodne výborného projektu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite