Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Politické procedúry v kúpeľoch

.filip Olšovský .denisa Gdovinová .témy

Ešte pred mesiacom to bola jedna z kľúčových požiadavok trucujúceho Andreja Danka. SNS zostane v koalícii, ak okrem iného dostane podporu slovenské kúpeľníctvo. Ako to s podporou napokon dopadlo? A v akom stave sú dnes vlastne naše kúpele?

Politické procedúry v kúpeľoch MARTIN ČERVEŇANSKÝ Uverejnené fotografie sú z kúpeľov v Nimnici. Klimatické podmienky v týchto kúpeľoch pripomínajú tatranskú klímu. Kúpele musia mať podľa zákona prírodný liečivý zdroj: bahno alebo vzduch či vodu.

dankova SNS si začiatkom augusta pri koaličnej kríze dala do podmienok na udržanie vlády aj podporu kúpeľníctva. Z Dankových slov to vyzeralo tak, akoby boli všetky slovenské kúpele pred krachom. Tak naliehavo to znelo. Prvé opatrenie prijala vláda už o pár dní. Má ísť o daňovú úľavu pre kúpeľných hostí, návrh na vláde predložil minister Kažimír.

Janka Zálešáková je predsedníčkou Asociácie slovenských kúpeľov, a preto by sa dalo čakať, že bude jedným z prvých ľudí, ktorý zvýšený záujem jednej z vládnucich strán o kúpeľníctvo ocení. No po otázke týkajúcej sa vládnej podpory odvetí, že kúpeľom sa podľa nej darilo najlepšie, keď sa o nich hovorilo najmenej. A keď nefigurovali v programovom vyhlásení vlády. „Teraz sa každý sústreďuje na to, aké výhody dostaneme. To však nie je pravda. Nie je to náš lobing. Verte mi, že som ešte nikdy nekomunikovala s predsedom SNS ani s ministrom financií. Takýto nápad, ako podporiť slovenské kúpeľníctvo, by nám nikdy ani nenapadol,“ hovorí Janka Zálešaková o návrhu, ktorý vláda tak promptne schválila. A pri hlbšom pohľade na jeho obsah sa jej skeptickej reakcii ani nedá príliš čudovať.

Sám Andrej Danko o podpore kúpeľníctva rečnil už v predvolebnej kampani. Kúpele pretlačil aj do koaličnej zmluvy a pri prvej veľkej kríze ich vytiahol na stôl opäť. Akoby to bola jeho srdcová téma, na ktorej mu neuveriteľne záleží, akoby šlo o dobro štátu. Pritom je verejne známe, že slovenské kúpele až na pár výnimiek vlastnia bohatí podnikatelia, ktorým môže byť Danko zaviazaný. O to komickejšia je podoba výslednej zmeny, ktorú vláda prijala. Tá, bez zbytočného preháňania, nepomáha vôbec nikomu.

Celým výsledkom nátlaku Slovenskej národnej strany je totiž daňová úľava, vďaka ktorej si kúpeľný hosť, ktorý preukázateľne zaplatí za kúpeľné služby aspoň 50 eur (čo je niečo vyše jeden kúpeľný deň), môže znížiť daňový základ najviac o 50 eur ročne. V praxi – ak sú príjmy daného človeka zdaňované sadzbou 19 percent, takýto človek ušetrí za rok, v ktorom navštívi kúpele, až deväť a pol eura. To je všetko. Naozaj. Výsledok siláckych rečí a jeden z ťažko oddretých výsledkov koaličnej krízy. 

„Obraz chátrajúcich kúpeľov, z ktorých sa vytratil život, už dlho nie je realitou.“

„Ak si niekto zaplatí trojtýždňový kúpeľný pobyt ako samoplatca, zaplatí vyše tisíc eur. Prakticky ušetrí asi deväť eur. A dôchodcovia ani cent, pretože ich sa zníženie základu dane z príjmu netýka. Aká je to motivácia pre občanov a podpora slovenského kúpeľníctva?“ pýta sa Zálešáková. Okrem toho kritizuje aj debatu, ktorá vznikla okolo prípravy návrhu. „Objavovali sa správy, že ak pôjde človek do kúpeľov aj s rodinou a budú napríklad štyria, nezdaniteľná časť príjmu sa zvýši o štyrikrát päťdesiat eur. No liečebné kúpele neponúkajú pobyty pre celé rodiny. Nadobudla som pocit, že si niekto zamieňa liečebné kúpeľníctvo s aquaparkom. A pokiaľ je teda naozaj reč o nejakej podpore turizmu, potom by mala platiť aj pre ostatných, ktorí v tomto sektore podnikajú,“ hovorí.

Kúpele však nie sú nedotknuteľnou výsadou SNS a ich situácia nezávisí výlučne od podpory či nepodpory vlády. Oveľa dôležitejší je v tomto sektore iný vzťah – medzi kúpeľmi a zdravotnými poisťovňami. Práve to je dlhoročný príbeh plný zložitých vyjednávaní, vzájomného obviňovania a presúvania zodpovednosti. A tento vzťah je zaujímavejší, než záujem zo strany vlády či jej programové vyhlásenie.

máme dosť, ale dokážeme viac

Obojstranné presvedčenie, že vo vzťahu kúpele – poisťovne jeden druhému nerobí nič iné, iba znepríjemňuje život, panuje dlhé roky. V zdravotných poisťovniach vládne atmosféra striktných dát, ktoré biznis nepustia za rámec excelovských tabuliek. A tie kladú jasnú otázku – prečo sa vôbec bavíme o kúpeľoch, keď sa im v posledných rokoch stabilne darí a väčšina vykazuje zisk? 

Potvrdzuje to aj Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá má najviac poistencov v kúpeľoch. Minulý rok evidovala vyše 43-tisíc kúpeľných pobytov, pričom od roku 2010 počet poistencov v kúpeľoch mierne stúpa. Podobne to vidí aj súkromná poisťovňa Dôvera, ktorej náklady na preplácanie kúpeľných pobytov v posledných rokoch takisto rastú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite