Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Alternatíva existuje vždy

.michal Magušin .martin Mojžiš .témy

Tak sme sa zase raz dočkali koaličnej rady a po nej informácie, že vláda pokračuje a že nemá alternatívu. Ako dlho bude pokračovať, a či vôbec, to však nie je isté. Na druhej strane to, že táto vláda alternatívu má, isté je.

Alternatíva existuje vždy Diana Černáková/SITA Vzťah Andreja Danka a premiéra Fica je naďalej napätý, aj keď pri spoločnom vyhlásení ponúkli verejnosti obraz fungujúcich partnerov.

o krehkosti vlády svedčí veľa vecí a koaliční lídri nás denne zásobujú novými a novými dôkazmi o tom, že kríza nie je zažehnaná. Ešte krátko pred zasadnutím koaličnej rady si Fico neodpustil urážku a zosmiešnenie Dankovej požiadavky na personálny „refresh“ vlády. A takto to zrejme bude pokračovať.

V tejto chvíli sa zdá, že Danko uznal svoju porážku a stiahol chvost. Ešte síce trochu vyskakuje a tvári sa, že bude požadovať odvolanie Richtera, ale keď dôjde v blízkom čase v parlamente na lámanie chleba, pravdepodobne ho podrží. Lenže tým len nastúpi na cestu Mečiara a Slotu, pre ktorých účasť vo Ficovej vláde znamenala neúčasť v parlamente po nasledujúcich voľbách. A len čo si to Danko opäť uvedomí, vyvolá ďalšiu krízu. Nič iné mu nakoniec neostane.

boj o lup

Spoločné vyhlásenie lídrov po piatkovej koaličnej rade avizovalo jednotu a obnovenie dôvery. Jedna vec sú však signály a komunikácia, ktorú vládna koalícia vedie navonok, smerom k verejnosti, inou vecou sú reálne vzťahy vnútri koalície. Na ich pochopenie sa treba pozrieť priamo na najcitlivejšie miesta boja medzi Smerom a SNS. Tam, kde ide o veľké peniaze. Výborným príkladom je dianie na ministerstve obrany. Rezort sa v rámci modernizácie armády chystá na veľký obchod. Na nákup obrnených bojových vozidiel vláda vyčlenila dokopy 1,2 miliardy eur zo štátneho rozpočtu. Okrem toho sa rokuje o obstaraní nových strojov do nášho stíhacieho letectva. 

Prvou dôležitou poznámkou je, že napriek tomu, že minister obrany a nominant SNS Peter Gajdoš sľuboval absolútne transparentný nákup techniky, objavujú sa pochybnosti, či to je naozaj tak. O podozrení, že rezort obrany rokuje len s jednou firmou zo severu Európy, hovoria poslanci Eduard Heger a Richard Vašečka z OĽaNO. Za netransparentný považuje proces nákupu aj bývalý minister obrany Ľubomír Galko.

Novinári z Plus 7 dní išli ešte ďalej, keď sa pozreli na plány ministerstva a na porovnateľné nákupy v zahraničí. Sumy plánované ministerstvom sa v tomto porovnaní zdali prehnané. Týždenník publikoval aj informáciu, že do súťaže na lukratívnu zákazku sa zapojila aj firma Martina Kvietika, známeho prepojením na šéfa SNS Andreja Danka. Samozrejme, tieto informácie ešte nepoukazujú na porušenie zákona, skôr na to, že sa na celý obchod, najväčší v rukách SNS, treba pozorne pozerať. Nakoniec, ako ukazuje dlhoročná skúsenosť, pozornosť treba zbystriť pri všetkých štátnych biznisoch, na ktoré majú národniari dosah.

„Snaha vstupovať do top biznisov v réžii SNS je zo strany Smeru viditeľná.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite