Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V4 sa hlási o slovo

.lukáš Krivošík .témy

Vyšehradská štvorka má populačný a hospodársky potenciál, aby v EÚ mocensky hrala ligu na úrovni Španielska, Talianska či štátov Beneluxu. No na to, aby sa ťažisko Európy presunulo sem, našej štvorici krajín chýbajú hlbšie predpoklady.

V4 sa hlási o slovo KRYSTIAN MAJ/FORUM POLAND/PROFIMEDIA 26. august 2016, Varšava, Poľsko: Stretnutie predsedov vlád štátov Vyšehradskej štvorky s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

časť západnej Európy vníma Vyšehradskú skupinu až od migračnej krízy pred dvomi rokmi, a to ako zoskupenie vzdorovitých štátov – tých, čo veľkoryso čerpajú z európskych peňazí, ale sami odmietajú byť solidárnymi. Hlavne v Maďarsku a Poľsku teraz opäť zaznievajú hlasy ospevujúce novoobjavenú zomknutosť krajín V4. S témou dvojakej kvality potravín, ktorú otvoril slovenský premiér Robert Fico, sa dokonca podarilo nájsť určitú dlhodobú spoločnú agendu pre Vyšehradskú skupinu. Poľsko, Maďarsko, Česko a Slovensko sa hlásia o slovo a neboja sa formulovať aj stanoviská, ktoré v Berlíne, Paríži alebo Bruseli spôsobujú nevôľu. No aký je vlastne výtlak tohto spoločenstva?

jeden z hráčov

Napriek snahe budiť dojem zomknutosti, Vyšehradská štvorka je veľmi asymetrickým zoskupením. Dala by sa opísať aj ako „veľké Poľsko a tri malé krajiny“. Zároveň ide o heterogénne zoskupenie. Slovensko je členom eurozóny, a preto nie je vylúčené, že sa stane súčasťou integračného jadra, o ktorom sa diskutuje, kým ostatné tri krajiny si ponechávajú svoje vlastné meny a ich vlády sa do jadra zatiaľ neponáhľajú. Prirodzene, členstvo v integračnom jadre a V4 sa nevylučujú, ale ukazuje to, že minimálne naša krajina má viac možností, ako naložiť so svojou budúcnosťou. 

„Hlavne v Maďarsku a Poľsku teraz opäť zaznievajú hlasy ospevujúce novoobjavenú zomknutosť krajín V4.“

Vnútropoliticky sa Budapešť a Varšava stretávajú s výčitkou nedemokratických tendencií, kým Bratislava s Prahou by v tomto neradi boli s nimi hádzané do jedného vreca. Pokiaľ ide o geopolitiku, Maďari nemajú s Ruskom Vladimira Putina problém, zatiaľ čo Poliaci sa ostro vymedzujú voči Moskve (naposledy kvôli pamätníkom sovietskych vojakov na poľskom území). Ani s tou spoločnou historickou skúsenosťou to nie je úplne presné. Iste, všetky štyri národy sme na štyridsať rokov skysli za železnou oponou. No predtým Česko, Slovensko a Maďarsko boli historicky súčasťou habsburskej monarchie, do ktorej z Poľska patrila len menšia časť... 

Kým sa V4 vezme ako celok, toto zoskupenie so 63-miliónmi obyvateľov, predbieha 60-miliónové Taliansko a približuje sa 67-miliónovému Francúzku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite