Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenský spor o prvú ligu

.lukáš Krivošík .michal Magušin .témy

Na Slovensku sa medzi vrcholovými politikmi rozprúdila diskusia o pokračovaní európskej integrácie. Malo by sa Slovensko usilovať o zaradenie do „prvej ligy“ štátov EÚ, o ktorých sa šepká v európskom zákulisí? A za akých okolností?

Slovenský spor o prvú ligu AA/ABACA/PROFIMEDIA Emmanuel Macron a Angela Merkel. Francúzsko bude musieť prejsť vnútornými reformami, kým s Nemeckom dosiahne dohodu o prehlbovaní integrácie.

keby som si mal vybrať, tak by som z dvojice Fico – Sulík volil Fica. Úplne vážne,“ prekvapil pred dvoma týždňami karikaturista Shooty na svojom fejsbúku. A zozbieral za to nemálo „lajkov“. Predseda SaS totiž zverejnil trojminútové video, v ktorom odporúča, aby sa Slovensko neponáhľalo bez rozmyslu do „prvej ligy“, o ktorej obsahu zatiaľ nič nevieme. Richard Sulík sa obáva, že by sme v „integračnom jadre“ prišli o časť suverenity v oblasti ekonomiky, vinou čoho by sa mohlo spomaliť naše dobiehanie západoeurópskej životnej úrovne. Obáva sa tiež, že by sme museli ustúpiť v migračnej politike, kde Slovensko stále odmieta kvóty. 

„Diskusiu, ktorú spustilo moje video, vnímam ako hysterickú,“ hovorí Sulík s tým, že za argumentmi i prezentovanými grafmi si stále stojí. „O pár dní nato štátny tajomník ministerstva zahraničia Ivan Korčok povedal, že idea čoraz užšej Únie je prekonaná a nikto nepovedal ani pol slova.“ O tom, čo by presne prvá liga mohla alebo mala znamenať, predseda SaS špekulovať nechce: „Je vecou Roberta Fica, aby to zadefinoval, keďže chce byť už vopred jej súčasťou.“ 

„Pokojný krízový manažment Angely Merkelovej a mladícka ambicióznosť Emmanuela Macrona pôsobia ako ostrov v rozbúrenom mori.“

Skepsa voči ďalšiemu prehlbovaniu integrácie EÚ existuje na Slovensku v časti stredopravých kruhov už minimálne od nášho vstupu v roku 2004. No výzvy doby sa menia. Nejeden stredový volič je dnes zneistený niečím úplne iným, než je „prisilný Brusel“, pred ktorým roky varovali časti liberálnej i konzervatívnej pravice. Namiesto toho ho znepokojujú ruské geopolitické ambície, správy o útokoch na základy demokracie v Poľsku a Maďarsku, sila extrémistov na Slovensku i nevyspytateľnosť líderstva Spojených štátov pod vedením Donalda Trumpa. Tento volič nemá chuť na nejakú zvláštnu slovenskú cestu. 

Každodenná realita ho totiž presviedča o slabosti a neefektívnosti slovenských inštitúcií či ich náchylnosti na politické zneužívanie. Neverí ani v návrat reformného tatranského tigra, ktorý robí lepšiu ekonomickú politiku, než staré členské štáty EÚ. Alebo mu takáto vízia prinajmenšom nestojí za spomenutú neistotu o geopolitickom zaradení Slovenska. Istotu a orientáciu, naopak, tento volič cíti v Berlíne a Paríži. Pokojný krízový manažment Angely Merkelovej a mladícka ambicióznosť Emmanuela Macrona pôsobia ako ostrov v rozbúrenom mori. Ako maják, ku ktorému intuícia velí smerovať. 

Premiér Robert Fico chce Slovensko vidieť v prvej európskej lige. Dostal sa preto do slovnej prestrelky s predsedom SaS Richardom Sulíkom.FILIP SINGER/EPA/PROFIMEDIAPremiér Robert Fico chce Slovensko vidieť v prvej európskej lige. Dostal sa preto do slovnej prestrelky s predsedom SaS Richardom Sulíkom.

Aj Robert Fico cíti tieto nálady a reaguje na ne. „Buď budeme v jadre a nasadneme do integračného expresu, alebo budeme v depe a zostaneme na vedľajšej koľaji,“ reagoval premiér na predsedu SaS počas svojej tlačovky. A ešte čosi: v stĺpčeku pre Hospodárske noviny prirovnal Sulíkovu víziu Slovenska mimo jadra EÚ k hre na ruskú ruletu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite