Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z Gorily sme sa poučili

.martin Mojžiš .filip Olšovský .témy

Veľký protikorupčný pochod ohlásený na 18. apríla organizujú stredoškoláci. A boja sa ho najvyšší ústavní činitelia tohto štátu (dvaja z troch). Ich strach je namieste, otázka je len, či to tí stredoškoláci zvládnu.

Z Gorily sme sa poučili BORIS NÉMETH Dávid Straka pochádza z Novej Dubnice, Karolína Farská zo Starej. Prvý nápad na Veľký protikorupčný pochod vznikol počas ich telefonátu. Po čase okolo seba vytvorili tím ľudí, ktorí spolupracujú na príprave Pochodu.

na úplnom začiatku celého pochodu bol obyčajný telefonát. Karolína Farská si vraj takto s Dávidom Strakom voláva často – minimálne odvtedy, čo Dávid odišiel z rodnej Novej Dubnice na strednú školu do Bratislavy. V ten deň sa v parlamente opozícia snažila odvolať Roberta Fica, no celá schôdza bola už po niekoľkých minútach prerušená. Predsedovi parlamentu Dankovi prekážali vizuálne pomôcky, ktoré si so sebou za rečnícky pult vzal Igor Matovič. Karolínu Dankov postup pobúril. Napriek tomu, že ani v minuloročných voľbách ešte voliť nemohla, sledovala politiku už dlhšie a februárová schôdza v nej iba utvrdila presvedčenie, že je načase konať.

„Už to neboli len online kamaráti či priatelia priateľov. Z pôvodného spontánneho nápadu sa začínala stávať veľká vec.“

Ešte počas telefonátu s Dávidom založili spoločný fejsbúkový event. Pôvodne sa volal Kapitán Danko, odstúp! a medzi pozvanými bol najmä blízky okruh priateľov. To sa však rýchlo začalo meniť. O udalosť začal prejavovať záujem čoraz širší okruh ľudí. Už to neboli len online kamaráti či priatelia priateľov. Z pôvodného spontánneho nápadu sa začínala stávať veľká vec.

iba blízki ľudia

Ako sa dvaja osemnásťroční ľudia vyrovnali s tým, že problémy rastu zvyknú plynule prejsť do rastu problémov? V prvom rade rozšírili organizačný tím o ďalších ľudí. Potom celú akciu premenovali. „Stretli sme sa a hodiny premýšľali o tom, ktoré veci ľudí trápia najviac. Prišlo nám, že Danko je len vrcholom ľadovca, no my sa musíme pozrieť na reálnu príčinu frustrácie,“ spomína Karolína. Najprv udalosť premenovali na Študentský protikorupčný pochod, čo si však rýchlo rozmysleli, keďže sa začali kopiť otázky, či je celý event určený len pre študentov. V časovom strese tak vznikol nápad zameniť prvé slovo v názve prívlastkom „veľký“. A keď o pochode začali nahlas rozprávať politici či známe osobnosti, bolo jasné, že to až taký megalomanský nápad nebol.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite