Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tiso. Kňaz, prezident, zločinec, martýr

.andrej Bán .témy

Bol to najväčší prípad svojho druhu v novodobých slovenských dejinách, dodnes rozdeľuje a traumatizuje našu spoločnosť.

iba samotný rozsudok nad Jozefom Tisom, ktorý vyniesol v roku 1947 Národný súd v Bratislave, obsahoval 233 strojopisných strán. Prezidenta, ktorého súdili spoločne s ministrom zahraničia Ferdinandom Ďurčanským (v jeho neprítomnosti, keďže ušiel) a ministrom vnútra Šaňom Machom (toho súd, paradoxne, odsúdil na nižší trest ako Tisa), vinili z mnohých činov. Najmä z rozbitia ČSR, z nastolenia fašistického režimu, z podpory nemeckého vojenského vedenia, z marenia Povstania. A, samozrejme, zo zločinov proti ľudskosti, najmä v podobe deportácií Židov.

Evergreenom čoraz marginálnejšej skupiny našej populácie je všetko, čo súvisí so Slovenskou republikou 1939 – 1945. Prirodzene, najmä s prezidentom Tisom, po vojne popraveným, ktorý posledné chvíle slobody prežil v bavorskom mestečku Altötting, kde sa v júni 1945 ukrýval v kapucínskom kláštore. V istých kruhoch je veľmi rozšírená téza, že jeho zaistenie a vypátranie bolo súčasťou širokého „židoboľševického sprisahania“. Skutočnosť je pritom o niečo prozaickejšia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite