Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sme v post NATO ére?

.daniel Bútora .témy

Severoatlantická zmluva bola podpísaná presne pred 68 rokmi. Donald Trump sa po zvolení otvorene pýtal, či je NATO v dnešnej podobe pre Ameriku užitočné. Je to legitímna otázka? A čo znamená pre nás?

Sme v post NATO ére? T. J. KIRKPATRICK/REDUX/PROFIMEDIA 20. január 2017, Washington, USA: Prezident Trump pri odchode do Bieleho domu salutuje pred Kapitolom generálmajorovi americkej armády Bradleymu Beckerovi, washingtonskému vojenskému veliteľovi.

v roku 1989 napísal Francis Fukuyama provokatívny text Koniec dejín. Rozpadajúci sa komunizmus bol pre Fukuyamu potvrdením, že liberálna demokracia v boji ideí zvíťazila. Komunizmus spolu s fašizmom predstavovali systémovú alternatívu voči liberálnej demokracii. Koncom 80. rokov sa však definitívne vyčerpali, a ukázalo sa, že ľudstvo neprišlo na lepší systém ako ten, ktorý funguje na Západe. Iné alternatívy ako radikálny islam alebo rôzne nacionalistické idey sú málo atraktívne, aby sa presadili v celom svete. Fukuyama tvrdil, že usadenie liberálnej demokracie bude ešte zložité, ale boj ideí sa skončil – a s ním sa skončili aj dejiny.

V ďalších rokoch dávalo mnohé Fukuyamovi za pravdu. Cesta od komunizmu k liberálnej demokracii pritom nebola lineárna, sprevádzal ju chaos a neistota, nacionalizmus aj korupcia a demokracia bola miestami iba na papieri. Silu ideí bolo tiež treba podporiť štruktúrami, ktoré sa Západu osvedčili. Najdôležitejším krokom bolo, že nové krehké demokracie východnej Európy postupne dostali možnosť stať sa členmi NATO. Eufemizmus lorda Ismaya, že poslaním NATO je udržať Američanov vnútri, Rusov vonku a Nemcov pod kontrolou, si dnes užíva väčšina európskeho kontinentu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite