Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Rusko – väčšina ľudí na Slovensku si myslí, že sankcie nefungujú

.dáta bez pátosu .svet

Vládny rozpočet Ruska má príjmy z exportu ropy, plynu, uhlia a výrobkov z ropy. Tieto príjmy klesli za prvých 5 mesiacov roka 2023 oproti rovnakému obdobiu roka 2022 presne na polovicu. Sú vo výške 50 % minuloročných príjmov.

Dáta bez pátosu: Rusko – väčšina ľudí na Slovensku si myslí, že sankcie nefungujú
  • za celý rok 2021 boli spolu 9100 miliárd rubľov
  • za celý rok 2022 boli spolu 11600 miliárd rubľov

V roku 2023 za 5 mesiacov zatiaľ priemerne mesačne 570 miliárd rubľov, čo indikuje celý rok na úrovni 7000 miliárd rubľov.

Ak by sankcie:

  • obmedzujúce dovoz týchto komodít z Ruska,
  • stropujúce cenu dovozu ropy z Ruska

nefungovali, tak by si predsa tovary našli iných odberateľov a možno aj za vyššiu cenu. Prípadne by si našli odberateľov, ale za nižšiu cenu. Vtedy by bol správny záver: sankcie nefungujú.

Ale nie je to tak. Fakty a dáta hovoria o tom, že ruský export sa prepadá v hodnote a u niektorých komodít (plyn) zásadne klesá aj objem. U ropy objem mierne rastie, ale cena aj oproti iným ropám (BRENT, WTI) klesla a rozdiel je 25 USD na barel. Pri cene 85 USD za barel Brentu a 60 USD za barel ruskej ropy ide o zásadný rozdiel. 

Okrem toho klesla hodnota USD, voči euru za rok o 12 %. To znižuje hodnotu exportu Ruska, lebo za získané USD si kúpi Rusko menej hocičoho, čo potrebuje a dováža.

Ak prešlo pri inkasovaní peňazí v inej mene, napríklad v indických rupiách, tak si tie farebné papieriky nemajú za čo vymeniť, lebo ani rupia a ani rubeľ nie sú konvertibilné. A tak Rusku pribúdajú akože rezervy v rupiách a nevedia, čo s tým.

Na základe faktov to vyzerá tak, že sankcie postupne zabrali, ceny ruských komodít klesli zásadne (plyn je na 1/3 ceny spred roka) / (ruská ropa je na polovičke ceny spred roka v EURo ekvivalente) a trpí ruský rozpočet.

O deficitoch bežného účtu Ruska a o deficite vlády napíšeme nabudúce. Pokles príjmov štátu Rusko z exportu komodít je len ochutnávka.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite