Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pobrežie východne od Tokia zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6,2

.tasr .svet

Varovanie pred vlnami cunami však úrady nevydali. Epicentrum zemetrasenia bolo pri pobreží prefektúry Čiba.

Pobrežie východne od Tokia zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6,2 SITA/Kyodo News via AP

k otrasom došlo o 19:03 h miestneho času (12:03 h SELČ), vychádzali z hĺbky 50 kilometrov a pocítili ich aj obyvatelia hlavného mesta, v ktorom sa triasli vyššie budovy. Zemetrasenie s rovnakou magnitúdou hlásila aj Geologická služba Spojených štátov (USGS).

V zasiahnutej oblasti bola dočasne pozastavená vlaková doprava. V okolitých jadrových elektrárňach neboli zistené nijaké anomálie. 

Japonský systém predbežného varovania pred zemetraseniami vyzval tesne pred otrasmi televízne stanice, aby obyvateľov upozornili na očakávané potenciálne silné zemetrasenie. „Bolo to ako byť na plávajúcej lodi - hojdanie, ktoré trvalo viac ako 30 sekúnd,“ povedal miestny moderátor stanice NHK.

Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3 zasiahlo ešte začiatkom mája aj strednú časť Japonska, pričom si vyžiadalo najmenej jednu obeť a 49 zranených.

Japonsko je jednou z krajín sveta najviac náchylných na zemetrasenia. Obrovské zemetrasenie na severovýchode tejto krajiny v roku 2011 vyvolalo ničivé vlny cunami a voda zaplavila aj chladiace systémy v jadrovej elektrárni Fukušima, čo viedlo k najhoršej jadrovej katastrofe od čias Černobyľu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite