Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rada Európy chráni hodnoty, ktoré sú základom mieru v Európe, povedala prezidentka Čaputová

.tasr .svet

V stredu to uviedla prezidenta SR Zuzana Čaputová na summite RE v islandskej metropole Reykjavík.

Rada Európy chráni hodnoty, ktoré sú základom mieru v Európe, povedala prezidentka Čaputová Zuzana Čaputová/Facebook

prezidentka upozornila na to, že dnes naše spoločné demokratické hodnoty čelia rastúcemu tlaku. Extrémisti a populisti podľa nej využívajú demokratické práva ako sloboda prejavu či názoru k útokom na demokraciu samotnú. Na šírenie nenávisti využívajú aj online priestor, ktorý musí RE taktiež chrániť.

Pripomenula, že Rada Európy vznikla v roku 1949 po najničivejšej vojne, akú ľudstvo zažilo. „Dnes je jej úloha taká naliehavá, ako bola pred siedmimi desaťročiami. Ruská agresia voči Ukrajine prinavrátila veľkú vojnu do Európy, ohrozuje milióny nevinných ľudí. Ide proti všetkému, za čím Rada Európy stojí –je to priama hrozba pre mier, bezpečnosť a demokraciu. Je našou povinnosťou, aby táto agresia skončila,“ uviedla.

Čaputová v rámci summitu diskutovala s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, holandským premiérom Markom Ruttem, nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou či ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom. 

„Rozprávali sme sa o bilaterálnych vzťahoch, ale aj o situácii v našom regióne. Na dnešný deň (stredu) mám naplánované ďalšie stretnutia, počas ktorých európskych lídrov ubezpečím, že Slovensko je spoľahlivým partnerom,“ uviedla prezidentka v príspevku na sociálnej sieti.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite