Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kanada vyhostila čínskeho diplomata, ktorý sa mal snažiť zastrašiť poslanca

.tasr .svet

Kanada sa rozhodla vyhlásiť za nežiadúcu osobu pána Čao Weja, uviedla ministerka zahraničných vecí Mélanie Jolyová. Nebudeme tolerovať žiadnu formu cudzieho zasahovania do našich vnútorných záležitostí, dodala.

Kanada vyhostila čínskeho diplomata, ktorý sa mal snažiť zastrašiť poslanca SITA/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP Kanadský premiér Justin Trudeau v uplynulých dňoch čelil silnejúcemu tlaku, aby zajal nekompromisný postoj voči Pekingu, Ontário, 8.5.2023.

pripomenula, že na takéto správanie upozornila aj ostatných diplomatov pôsobiacich v Kanade.

Čínske tajné služby mali podľa kanadských bezpečnostných úradov, ktoré citoval denník The Globe and Mail, plánovať zavedenie sankcií voči kanadskému poslancovi Michaelovi Chongovi a jeho príbuzným žijúcim v Hongkongu. Chong totiž vo februári 2021 hlasoval za odsúdenie konania Pekingu v čínskej provincii Sin-ťiang ako genocídy.

Do zastrašovania poslanca mal byť zapletený aj diplomat Čao Wej pracujúci na čínskom konzuláte v Toronte. Kanada si na základe týchto obvinení minulý týždeň predvolala čínskeho veľvyslanca v Ottawe. Peking v piatok dôrazne poprel akékoľvek pochybenie a trval na tom, že škandál „umelo zveličili niektorí kanadskí politici a médiá“.

Čínske veľvyslanectvo v Ottawe v reakcii na vyhostenie diplomata uviedlo, že Kanada týmto krokom sabotovala vzťahy medzi oboma krajinami. 

„Čínska strana prijme rázne protiopatrenia a všetky z toho vyplývajúce dôsledky bude znášať kanadská strana,“ reagovala čínska ambasáda. Peking uviedol, že v tejto súvislosti podal oficiálny protest proti porušovaniu medzinárodného práva a diplomatických noriem. Zároveň obvinil Kanadu zo„ zámerného podkopávania vzťahov“. 

Kanadský premiér Justin Trudeau v uplynulých dňoch čelil silnejúcemu tlaku, aby zajal nekompromisný postoj voči Pekingu. V minulosti sa objavili odhalenia, že Čína sa snažila ovplyvňovať voľby v Kanade v rokoch 2019 a 2021. Peking to popiera.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite