Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA uvalili sankcie na ruskú banku sídliacu v Budapešti

.tasr .svet

Spojené štáty zaradili na sankčný zoznam ruskú Medzinárodnú investičnú banku (MIB) so sídlom v Budapešti a jej troch predstaviteľov.

USA uvalili sankcie na ruskú banku sídliacu v Budapešti Thomas Depenbusch/Wikipedia Commons

je medzi nimi aj maďarský podpredseda správnej rady MIB. Podľa komerčnej televízie ATV to oznámil v stredu na mimoriadnej tlačovej konferencii veľvyslanec Spojených štátov v Budapešti David Pressman, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Na sankčnom zozname okrem samotnej banky MIB figurujú predseda jej správnej rady Nikolaj Kosov, maďarský podpredseda správnej rady Imre Laszlóczki, v minulosti veľvyslanec Maďarska v Azerbajdžane a ruský podpredseda správnej rady Georgij Potapov.

„Prítomnosť tejto platformy financovanej Kremľom v Maďarsku predstavuje hrozbu pre európske krajiny a ich spojencov,“ povedal Pressman. Washington vyjadril svoje obavy z jej pôsobenia už v roku 2019, keď sa sídlo banky presťahovalo z Moskvy do maďarského hlavného mesta, no oficiálna Budapešť tieto obavy ignorovala.

Podľa veľvyslanca sú Spojené štáty naďalej znepokojené tým, že „maďarská vláda udržiava hlboké a silné väzby“ s Ruskom. Svoj prejav uzavrel diplomatickým konštatovaním, že maďarsko-americké vzťahy existujú už dlho a Spojené štáty považujú Maďarsko za dôležitého spojenca NATO.

Presťahovanie sídla MIB, v ktorej malo v tom čase Rusko vyše 40-percentný podiel, označili už v roku 2019 kritici Viktora Orbána za prejav posilnenia ruského vplyvu v Maďarsku.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite