Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrela Dana Němcová, jedna z najvýraznejších československých disidentiek

.tasr .svet

Počas demonštrácií v novembri 1989 Dana Němcová vystupovala ako hovorkyňa Charty 77. Bola tiež jednou zo spoluzakladateliek Občianskeho fóra. Zomrela vo veku 89 rokov.

Zomrela Dana Němcová, jedna z najvýraznejších československých disidentiek pexels.com

vo veku 89 rokov zomrela jedna z najvýraznejších osobností československého disentu Dana Němcová. Ako jedna z prvých podpísala Chartu 77, po Nežnej revolúcii sa angažovala v pomoci utečencom. Informuje spravodajkyňa TASR v Prahe na základe informácií stanice ČT24 a servera Novinky.cz.

Němcová vyštudovala psychológiu na pražskej Filozofickej fakulte. Počas štúdií sa vydala za katolíckeho aktivistu Jiřího Němca, s ktorým mala sedem detí. Do konfliktu s režimom sa dostali počas normalizácie, pretože podporovali undergroundovú kultúru. V tom období sa Němcová podieľala aj na vzniku Výboru na obranu nespravodlivo stíhaných (VONS). Čelila prenasledovaniu a výsluchom a koncom sedemdesiatych rokov bola aj podmienečne odsúdená.

Počas demonštrácií v novembri 1989 Dana Němcová vystupovala ako hovorkyňa Charty 77. Bola tiež jednou zo spoluzakladateliek Občianskeho fóra, začiatkom deväťdesiatych rokov bola krátko poslankyňou. 

Založila bezplatnú Poradňu pre utečencov a až do svojej smrti bola v správnej rade Výboru dobrej vôle – Nadácie Olgy Havlovej. V roku 1998 získala české štátne vyznamenanie – Medailu Za zásluhy.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite