Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Európa nesmie nasledovať USA a Čínu v otázke Taiwanu, vyhlásil Macron

.tasr .svet

Francúzsky prezident v rozhovore pre ekonomické denníky Les Echos či Politico povedal, že európske krajiny musia mať jasno v tom, kde sa naše názory prekrývajú s USA.

Európa nesmie nasledovať USA a Čínu v otázke Taiwanu, vyhlásil Macron SITA/Gonzalo Fuentes/Pool Photo via AP

francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že Európa nesmie „nasledovať“ Spojené štáty ani Čínu v otázke Taiwanu. Podľa neho EÚ riskuje, že sa zapletie „do kríz, ktoré nie sú naše“. Povedal to v rozhovore pre médiá zverejnenom v nedeľu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Najhoršie by bolo myslieť si, že my, Európania, musíme byť nasledovníkmi a prispôsobiť sa americkému tempu a prehnanej reakcii Číny, “povedal Macron, ktorý sa v piatok vrátil z trojdňovej štátnej návštevy Pekingu, kde sa stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Francúzsky prezident v rozhovore pre ekonomické denníky Les Echos či Politico povedal, že európske krajiny musia mať jasno v tom, kde sa „naše názory prekrývajú s USA, ale či už ide o Ukrajinu, vzťahy s Čínou alebo sankcie, máme európsku stratégiu“. Európa by podľa Macrona nemala uviaznuť „v neusporiadanom svete a krízach, ktoré nie sú naše“.

Macron svojimi tvrdeniami podľa AFP riskuje, že pobúri Washington. Agentúra tiež poukázala na to, že v rámci Európskej únie panujú rozdielne názory v otázke, ako pristupovať k Číne.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia i napriek tomu, že má tento ostrov od roku 1949 nezávislú vládu. Komunistická vláda v Pekingu prisľúbila, že jedného dňa získa nad Taiwanom kontrolu, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčila ani použitie sily. Čína v sobotu spustila trojdňové vojenské cvičenia v Taiwanskom prielive. Išlo o reakciu na stredajšie stretnutie taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen s predsedom Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Kevinom McCarthym, ktoré sa uskutočnilo počas jej cestovnej zastávky v USA.   

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite