Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Demonštrácie proti dôchodkovej reforme vo Francúzsku sprevádzajú násilnosti

.tasr .svet

Polícia použila proti demonštrantom slzotvorný plyn. Niektorí protestujúci v čiernom oblečení so zahalenými tvárami prepadli obchod s potravinami a založili požiar pri námestí Place de la Nation.

Demonštrácie proti dôchodkovej reforme vo Francúzsku sprevádzajú násilnosti SITA/AP Photo/Bob Edme

počas ďalších masových protestov proti reforme dôchodkového systému vypukli v utorok v Paríži násilné strety medzi demonštrantmi a políciou. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Polícia použila proti demonštrantom slzotvorný plyn. Niektorí protestujúci v čiernom oblečení so zahalenými tvárami prepadli obchod s potravinami a založili požiar pri námestí Place de la Nation na východe Paríža. Parížska polícia v utorok zadržala najmenej 22 osôb.

Protesty proti zákonu o reforme dôchodkového systému, ktorý zahŕňa zvýšenie veku odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov, pokračujú vo Francúzsku v utorok už desiaty deň.

V meste Nantes hádzali demonštranti rôzne predmety proti  bezpečnostným zložkám, ktoré na rozohnanie davu použili slzotvorný plyn. V plameňoch sa ocitla pobočka banky aj odpadkové koše v okolí budovy súdu.

Polícia v Lyone na juhovýchode Francúzska zasahovala proti demonštrácii vodným delom. Násilnosti hlásili aj z mesta Lille na severe krajiny, polícia tam tiež zasahovala slzotvorným plynom.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin uviedol, že v utorok bude v uliciach nasadených 13.000 príslušníkov bezpečnostných zložiek, z toho 5500 v Paríži. Rekordný počet minister zdôvodnil „veľkým rizikom pre verejný poriadok.“ K protestom v Paríži, ale aj inde, ba sa mohlo pripojiť viac ako 1000 radikálnych výtržníkov - niektorí aj zo zahraničia.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite