Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

OSN nebude vyšetrovať výbuchy na plynovodoch Nord Stream

.sita .svet

Za vyšetrovanie hlasovali Rusko, Čína a Brazília. Ďalší členovia BR OSN sa zdržali hlasovania alebo uviedli, že ďalšie vyšetrovanie nie je potrebné.

OSN nebude vyšetrovať výbuchy na plynovodoch Nord Stream SITA/Swedish Coast Guard via AP

bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v pondelok zamietla ruskú žiadosť o vyšetrovanie septembrových výbuchov na plynovodoch Nord Stream v Baltskom mori. Za vyšetrovanie hlasovali Rusko, Čína a Brazília. Ďalší členovia BR OSN sa zdržali hlasovania alebo uviedli, že ďalšie vyšetrovanie nie je potrebné.

V 15-člennej rade je na prijatie rezolúcie potrebných minimálne deväť hlasov za a žiadne veto od stálych členov - USA, Ruska, Číny, Spojeného kráľovstva a Francúzska.

Nord Stream 1 a Nord Stream 2 sú určené na privádzanie zemného plynu z Ruska do Európy a väčšinovo ich vlastní ruský energetický gigant Gazprom. Cez prvý prúdil plyn do konca augusta, kým Rusko nezastavilo dodávky plynu do Nemecka, druhý nikdy nevstúpil do prevádzky.

Výbuchy na nich nastali 26. septembra, pričom spôsobili masívny únik metánu. Vyšetrujú ich Nemecko, Dánsko a Švédsko, no vyšetrovania zatiaľ nepriniesli žiadne verejné presvedčivé dôkazy.

Noviny The New York Times, The Washington Post a nemecké médiá zverejnili články, v ktorých sa odvolávajú na amerických a ďalších predstaviteľov s tým, že dôkazy ukazujú na Ukrajinu alebo Ukrajincov. Ukrajinská vláda poprela účasť. Ruský prezident Vladimir Putin tieto tvrdenia odmietol ako nezmysel a vyhlásil, že za výbuchmi sú USA.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite