Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bielorusko obvinilo Poľsko zo spomaľovania dopravy na hraniciach s Európskou úniou

.tasr .svet

Poľská pohraničná stráž na vyhlásenia bieloruskej strany zatiaľ nereagovala.

Bielorusko obvinilo Poľsko zo spomaľovania dopravy na hraniciach s Európskou úniou SITA/AP Photo/Maciek Luczniewski

bielorusko v pondelok obvinilo Poľsko zo zdržovania na jeho hraniciach s Európskou úniou (EÚ). Poľská strana totiž podľa Minska spomaľuje pohyb kamiónov cez hranice a nedodržiava tak bilaterálnu dohodu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Poľsko je zanieteným kritikom bieloruského lídra Alexandra Lukašenka a vo februári zatvorilo hraničný priechod Bobrowniki-Berastavica, jeden z hlavných hraničných priechodov s Bieloruskom. Ako dôvod uviedlo obavy spojené s bezpečnostnou situáciou. Minsk následne označil rozhodnutie Varšavy zatvoriť tento priechod za katastrofické.

„Od piatka sa rad pred jediným prístupným hraničným priechodom na hraniciach Bieloruska a Poľska – Kukuryki (Kozłowiczy) – zdvojnásobil na celkovo 1000 vozidiel,“ uviedla vo vyhlásení bieloruská pohraničná komisia.

„Hlavným dôvodom je zlyhanie na strane Poľska spojené s implementáciou bilaterálnej dohody o prechádzaní nákladných áut,“ dodala komisia. Zároveň obvinila Poľsko, že v porovnaní s obvyklým počtom vybavilo počas víkendu iba 61 percent prechádzajúcich kamiónov.

Už aj tak napäté vzťahy Poľska a Bieloruska sa rapídne zhoršili po tom, čo ruská armáda vlani vpadla na Ukrajinu, pričom na spustenie invázie využila aj územie Bieloruska, pripomína Reuters.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite