Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kritizovanie Budapešti sťažuje spoluprácu so Západom, tvrdí šéf maďarskej diplomacie

.sita .svet

Pravicová vláda tejto krajiny sa zdráha ponúknuť podporu v praktických záležitostiach, konkrétne v otázkach rozširovania Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO).

Kritizovanie Budapešti sťažuje spoluprácu so Západom, tvrdí šéf maďarskej diplomacie SITA/AP Photo/John Minchillo

v rozhovore pre agentúru AP to povedal maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Taktiež povedal, že jeho krajina zatiaľ nehlasovala o tom, či povolí vstup Fínska a Švédska do NATO, pretože maďarskí zákonodarcovia sú „chorí z kritiky maďarských vnútorných záležitostí“ v podaní týchto štátov. „Viete, keď fínski a švédski politici spochybňujú demokratickú povahu nášho politického systému, je to skutočne neprijateľné,“ povedal.

Maďarskí zákonodarcovia by mali v pondelok odobriť vstup Fínska do NATO. Szijjártó však podotkol, že výsledok hlasovania v súvislosti s členstvom Švédska v aliancii je ťažké predvídať. Skeptici sa domnievajú, že Maďarsko sa takýmto „kľučkovaním“ jednoducho snaží získať lukratívne ústupky.

V súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu Szijjártó povedal, že maďarské presadzovanie mieru neznamená súhlas s tým, že si Rusko ponechá územia, ktoré v súčasnosti kontroluje. „Viete, zastaviť vojnu a sedieť pri stole neznamená, že akceptujete status quo. Keď sa vojna zastaví a začnú mierové rozhovory, nie je nutné, aby hranice boli tam, kde sú frontové línie. Vieme to aj z našej vlastnej histórie. Teraz musí prísť prímerie,“ poznamenal.

Čo sa týka vzťahov so Spojenými štátmi, Szijjártó povedal, že za bývalého prezidenta Donalda Trumpa boli v rozkvete, ale za prezidenta Joea Bidena to má jeho vláda náročnejšie. „Za prezidenta Trumpa boli politické vzťahy také dobré ako nikdy predtým,“ skonštatoval Szijjártó a podotkol, že počas Trumpovho pôsobenia v Bielom dome Rusko nezačalo „žiadny útok proti nikomu“.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite