Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA nevnímajú Čínu ako nestranného sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou

.tasr .svet

Hovorca pre národnú bezpečnosť John Kirby poznamenal, že Čína stále neodsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu a pokračuje v nákupe ruskej ropy.

USA nevnímajú Čínu ako nestranného sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou SITA/Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„nemyslím si, že sa dá na Čínu pozerať ako na nestrannú v akomkoľvek zmysle,“ povedal. Dodal, že Peking tiež neustále šíri ruskú propagandu, že USA a ďalšie západné krajiny nesú vinu za vojnu na Ukrajine, pretože roky poskytovali Kyjevu takú silnú podporu, že sa Rusko cítilo byť ohrozené a Ukrajinu tak napadlo oprávnene.

Čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok pricestoval na návštevu Ruska. So svojím kolegom Vladimirom Putinom v Moskve diskutoval aj o vojne na Ukrajine. Obaja lídri v utorok podpísali dokumenty o strategickej spolupráci a „zdôraznili, že kríza na Ukrajine by sa mala urovnať prostredníctvom mierových rokovaní“.

„Putin a Si v spoločnom vyhlásení uviedli, že blízke vzťahy ich krajín neznamenajú vojensko-politickú alianciu. Nie sú totiž "podobné tým, aké existovali v čase studenej vojny“. Kirby povedal, že vzťahy medzi Moskvou a Pekingom vníma ako účelové manželstvo.        

Čína koncom februára — v období prvého výročia začiatku vojny na Ukrajine — zverejnila plán na mierové urovnanie rusko-ukrajinského konfliktu. Kyjev i Moskvu v ňom vyzvala na dialóg a zdôraznila rešpektovanie územnej suverenity všetkých krajín. Podľa čínskeho prezidenta tento dokument predstavuje v maximálnej možnej miere jednotu názorov svetového spoločenstva. 

Putin tvrdí, že je otvorený rokovaniam s Kyjevom a privítal ochotu Číny zohrávať konštruktívnu úlohu pri ukončení konfliktu na Ukrajine.

Podľa Kirbyho chcú Rusko a Čína zmeniť pravidlá medzinárodného poriadku založeného na pravidlách. Dodal však, že Washington chce zachovať komunikačné kanály s Pekingom.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite