Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Turecký parlament začne schvaľovať žiadosť Fínska o vstup do NATO

.tasr .svet

Erdogan dodal, že dúfa v ratifikovanie prístupového protokolu do májových parlamentných a prezidentských volieb v Turecku.

Turecký parlament začne schvaľovať žiadosť Fínska o vstup do NATO SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici)

turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok požiadal parlament, aby hlasoval o ratifikácii žiadosti Fínska o vstup do Severoatlantickej aliancie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„V našom parlamente sme sa rozhodli spustiť protokol o vstupe Fínska do NATO,“ povedal Erdogan po stretnutí so svojím fínskym kolegom Saulim Niinistöm v Ankare. Helsinki podľa neho podnikli „autentické a konkrétne kroky“ na splnenie záväzkov vyplývajúcich z trojstranného memoranda medzi Fínskom, Švédskom a Tureckom podpísaného vlani v júni, napísala agentúra AP.

Erdogan dodal, že dúfa v ratifikovanie prístupového protokolu do májových parlamentných a prezidentských volieb v Turecku.

Helsinki a Štokholm požiadali o vstup do NATO už vlani, no ich žiadosti nateraz blokovalo Turecko. Voči vstupu Švédska do Aliancie má Ankara aj naďalej výhrady.

Tureckých predstaviteľov nedávno pobúril protest pred tureckým veľvyslanectvom v Štokholme, kde krajne pravicový politik zapálil Korán. Ankara opakovane tvrdí, že Švédsko nedokázalo implementovať svoju časť dohody uzavretej pred vlaňajším summitom NATO v Madride.

Žiadosť Fínska a Švédska o vstup do NATO zatiaľ neschválilo ani Maďarsko, ktoré ratifikáciu odkladá už vyše pol roka.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite