Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Únia chce znížiť závislosť od Číny a podporiť domácu výrobu kritických surovín

.sita .svet

Únia v súčasnosti dostáva z Číny 98 % vzácnych zemín, 97 % lítia a 93 % horčíka. Kritické suroviny sa pritom používajú vo všetkých oblastiach, od solárnych panelov až po tepelné čerpadlá a elektrické autá.

Únia chce znížiť závislosť od Číny a podporiť domácu výrobu kritických surovín SITA/Steve Marcus/Las Vegas Sun via AP

európska únia (EÚ) vo štvrtok predstavila plány na zásadné zmeny svojej politiky v oblasti obchodu s kritickými surovinami. Blok chce v rámci nich zaviesť obmedzenia na dovoz z krajín ako Čína a zároveň uvoľniť dotácie a iné finančné stimuly na zvýšenie domácej produkcie.

Plány Európskej komisie (EK) sú nevyhnutné pre prechod na klimaticky neutrálne hospodárstvo a zároveň zvyšujú jeho strategickú nezávislosť v meniacom sa svete geopolitických aliancií.

Základom návrhu je záväzok vyrábať do roku 2030 aspoň 40 % potrebných čistých technológií v 27-člennom bloku a zároveň zabezpečiť, aby viac ako 65 % spotreby akejkoľvek strategickej suroviny nepochádzalo z jednej tretej krajiny, čo je v praxi často Čína.

Únia v súčasnosti dostáva z Číny 98 % vzácnych zemín, 97 % lítia a 93 % horčíka. Kritické suroviny sa pritom používajú vo všetkých oblastiach, od solárnych panelov až po tepelné čerpadlá a elektrické autá.

Súčasne so snahou zbaviť sa závislosti od Číny sa EÚ snaží vytvoriť aj akýsi vybraný klub kritických surovín, s krajinami ako Spojené štáty a Kanada, s cieľom ďalej upevniť západný blok v čoraz nestabilnejšom globálnom prostredí.

„Posilňujeme spoluprácu so spoľahlivými obchodnými partnermi na celom svete, aby sme znížili súčasnú závislosť EÚ od jednej alebo niekoľkých málo krajín,“ povedala v súvislosti s návrhom predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen.

Plán ešte musí schváliť 27 členských štátov a tiež Európsky parlament, pričom tento proces by mal trvať mnoho mesiacov, možno i viac ako rok.

Po pláne týkajúcom sa kritických surovín by mali neskôr nasledovať plány na prijatie zákona o čistom nulovom priemysle týkajúceho sa priemyselných stimulov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite