Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

USA zverejnili video z incidentu medzi ruskou stíhačkou a dronom

.tasr .svet

Na zázname z kamery namontovanej na drone MQ-9 Reaper vidno ruské bojové lietadlo Su-27, ktoré krátko pred priblížením sa k americkému stroju začne vypúšťať palivo.

USA zverejnili video z incidentu medzi ruskou stíhačkou a dronom

veliteľstvo ozbrojených síl Spojených štátov v Európe vo štvrtok zverejnilo obrazový záznam z utorkového incidentu medzi ruskou stíhačkou a americkým prieskumným dronom nad Čiernym morom. Celá udalosť podľa televízie CNN trvala viac než polhodinu, zverejnený záznam z nej ukazuje kľúčové okamihy vrátane vypúšťania paliva z ruského lietadla na dron, informuje TASR.

Na zázname z kamery namontovanej na drone MQ-9 Reaper vidno ruské bojové lietadlo Su-27, ktoré krátko pred priblížením sa k americkému stroju začne vypúšťať palivo. Preletí ponad dron a v ďalšom zábere sa opäť približuje, znova vypúšťajúc palivo. V okamihu, keď stíhačka prelietava nad dronom, sa obraz naruší. Vtedy zjavne došlo ku kontaktu oboch strojov, keďže nasledujúci záber ukazuje pokrivenú vrtuľu drona. 

Americké ozbrojené sily po kolízii nasmerovali dron do mora. Medzitým z neho údajne vymazali citlivý softvér. Rusko kontakt jeho stíhačky s dronom doteraz popieralo.

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby v stredu uviedol, že americkým silám sa dron nepodarilo vyloviť a možno sa to ani nikdy nepodarí.

Rusko avizovalo, že vrak dronu sa pokúsi z mora vytiahnuť. Podľa CNN sa na mieste pádu bezpilotného lietadla neskôr nachádzali ruské jednotky. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite