Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lukašenko podpísal zákon, ktorý umožňuje popravy predstaviteľov odsúdených za velezradu

.tasr .svet

Bielorusko je jediná európska krajina, ktorá nezakázala trest smrti. Ten dostávajú osoby odsúdené za vraždu alebo terorizmus.

Lukašenko podpísal zákon, ktorý umožňuje popravy predstaviteľov odsúdených za velezradu SITA/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

bieloruský prezident Alexander Lukašenko vo štvrtok podpísal zákon, ktorý zavádza trest smrti pre verejných činiteľov a príslušníkov ozbrojených síl odsúdených za velezradu. Zmeny v trestnom zákonníku počítajú s trestom smrti pre úradníkov a vojakov, ktorí zradou spôsobili „nenapraviteľné škody“ národnej bezpečnosti Bieloruska.

Bielorusko je jediná európska krajina, ktorá nezakázala trest smrti. Ten dostávajú osoby odsúdené za vraždu alebo terorizmus. Popravy sa v Bielorusku vykonávajú výstrelom do zátylku.

Zákon, ktorý podpísal bieloruský autoritársky prezident, tiež zavádza trest za „propagáciu terorizmu, diskreditáciu ozbrojených síl a polovojenských jednotiek a porušenie pravidiel na ochranu štátnych tajomstiev“. Napodobňuje tým represívnu legislatívu hlavného spojenca Bieloruska, Ruska.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite