Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Moskva tvrdí, že sa vráti k dohode START, len ak ju budú USA počúvať

.tasr .svet

Peskov teraz uviedol, že „kolektívny postoj Západu“ na čele s USA voči Rusku sa musí zmeniť.

Moskva tvrdí, že sa vráti k dohode START, len ak ju budú USA počúvať SITA/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

rusko sa nevráti k Dohode o znížení počtu strategických zbraní (Nová dohoda START) so Spojenými štátmi, pokiaľ ho Washington nebude počúvať. Povedal to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje stanica Sky News.

Rozhodnutie pozastaviť účasť Ruska na tejto dôležitej jadrovej dohode oznámil ruský prezident Vladimir Putin počas svojho minulotýždňového príhovoru o stave krajiny. Ide o poslednú platnú dohodu o kontrole zbrojenia medzi Ruskom a USA — dvoma najväčšími jadrovými mocnosťami.

Pozastavenie účasti na tejto dohode označuje Sky News za varovanie adresované Západu. Zmienená dohoda limituje rozsah strategického jadrového arzenálu, ktorým smú disponovať obe strany. 

Peskov teraz uviedol, že „kolektívny postoj Západu“ na čele s USA voči Rusku sa musí zmeniť. „Bezpečnosť jednej krajiny nemôže byť zaisťovaná na úkor bezpečnosti inej, “povedal ruskému denníku Izvestija. Členské krajiny NATO podľa jeho slov poskytovaním vojenskej podpory Ukrajine vystupujú „už nie ako naši možní protivníci, ale ako naši nepriatelia. “

Rusko aj po pozastavení svojej účasti na tejto jadrovej dohode tvrdí, že bude naďalej dodržiavať v nej dohodnuté obmedzenia týkajúce sa nosičov jadrových zbraní, teda rakiet a strategických bombardérov. Moskva údajne naďalej plánuje informovať Spojené štáty aj o svojich plánovaných testoch medzikontinentálnych balistických rakiet (ICBM) či nasadení jadrových zbraní.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite