Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bielorusko žiada pre líderku opozície Cichanovskú 19 rokov väzenia

.tasr .svet

Bieloruská prokuratúra požaduje 19-ročné väzenie pre líderku bieloruskej opozície Sviatlanu Cichanovskú a jej blízkeho spolupracovníka Pavla Latušku, ktorých súdia v neprítomnosti.

Bielorusko žiada pre líderku opozície Cichanovskú 19 rokov väzenia Sviatlana Tsikhanouskaya/Twitter

informuje o tom v pondelok agentúra AFP, podľa ktorej je žiadosť prokuratúry súčasťou dlhodobej brutálnej kampane zameranej na umlčiavanie kritikov režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

„Štátna prokuratúra žiada pre Cichanovskú a Latušku 19 rokov (väzenia),“ napísala bieloruská tlačová agentúra Belta s tým, že pre troch ďalších obžalovaných požaduje 12-ročné väzenie. 

Cichanovská čelí v procese viacerým obvineniam vrátane vlastizrady, sprisahania s cieľom uchopiť moc či založenia a vedenia extrémistickej organizácie.

Pavel Latuška je bývalým bieloruským ministrom kultúry, ktorý zohral v roku 2020 kľúčovú úlohu pri masových demonštráciách proti Lukašenkovi, pripomína AFP. Zmienené protesty vypukli po zverejnení sporných výsledkov prezidentských volieb, v ktorých si Lukašenko zaistil šieste funkčné obdobie v úrade hlavy štátu. Bieloruská opozícia ani Západ jeho víťazstvo neuznali.

Cichanovská, ktorá bola vo voľbách jeho protikandidátkou a podľa opozície a Západu zvíťazila, utiekla po zverejnení výsledkov do Litvy. Mimo územia Bieloruska žije v súčasnosti aj Latuška.

Cichanovská označila v januári v rozhovore pre AFP súdny proces voči svojej osobe za frašku. Zároveň vyjadrila presvedčenie, že ju odsúdia na veľmi veľa rokov vo väzení.

V Bielorusku súdia už celý rad kritikov režimu vrátane laureáta Nobelovej ceny mieru Alesa Biaľackého i Cichanovskej manžela Siarheja, ktorému v prezidentských voľbách z roku 2020 znemožnili kandidovať a napokon namiesto neho kandidovala práve jeho manželka. AFP pripomína, že Lukašenko, ktorý sa v Bielorusku drží pri moci už takmer tri desaťročia, je kľúčovým spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite