Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Macron čelí kritike za udelenie Radu Čestnej légie Jeffovi Bezosovi

.tasr .svet

Odhalenie spravodajského časopisu Le Point o jeho odovzdaní Bezosovi mnohých Francúzov rozhnevalo, pretože najmä ľavica Macrona označuje za prezidenta bohatých.

Macron čelí kritike za udelenie Radu Čestnej légie Jeffovi Bezosovi SITA/Peter Kneffel/dpa via AP

francúzsky prezident Emmanuel Macron v Elyzejskom paláci diskrétne odovzdal zakladateľovi americkej spoločnosti Amazon Jeffovi Bezosovi Rad Čestnej légie. TASR správu prevzala zo štvrtkového servisu britského denníka The Guardian.

Macron odovzdal najvyššie vyznamenanie krajiny za prítomnosti vplyvných podnikateľov minulý týždeň vo štvrtok. V tom istom čase státisíce ľudí v celom Francúzsku protestovali proti zmenám v dôchodkovom systéme a plánu zvýšiť vek odchodu do dôchodku na 64 rokov.

Bezos bol vymenovaný za člena Čestnej légie ešte pred Macronovým nástupom do Elyzejského paláca. Počas štvrtkovej ceremónie mu prezident už iba odovzdal medailu so stuhou, ktorú si doteraz neprevzal. Do Čestnej légie je každoročne prijatých približne 300 cudzincov.

Ceremoniál Elyzejský palác vopred neoznámil, nebol ani v oficiálnom programe prezidenta. Považoval sa za súkromnú udalosť a dátum prevzatia rádu bol dohodnutý vopred, aby sa zhodoval s termínom Bezosovho pobytu v Paríži.

Odhalenie spravodajského časopisu Le Point o jeho odovzdaní Bezosovi mnohých Francúzov rozhnevalo, pretože najmä ľavica Macrona označuje za prezidenta bohatých.

Bezos je tretím najbohatším človekom na svete, hneď za šéfom spoločnosti Tesla Elonom Muskom. Prvenstvo patrí Francúzovi Bernardovi Arnaultovi. Tento generálny riaditeľ koncernu LVMH, ktorého podniky vyrábajú najmä luxusný tovar, sa zúčastnil na štvrtkovom podujatí.

Le Point opísal odovzdávanie rádu za účasti len niekoľkých vybraných hostí, ako honosnú, ale dôvernú akciu. Odporcovia vládnych zmien dôchodkového systému obvinili Macrona, že sa im vysmieva.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite