Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

NATO vidí náznaky možnej pomoci Číny Rusku

.sita .svet

Zároveň vyzýva Peking, aby s tým nenapredoval, keďže by to bolo porušenie medzinárodného práva.

NATO vidí náznaky možnej pomoci Číny Rusku SITA/Felix Hoerhager/dpa via AP

organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) zaznamenala „nejaké náznaky“, že by Čína mohla plánovať podporu Ruska vo vojne na Ukrajine. Zároveň vyzýva Peking, aby s tým nenapredoval, keďže by to bolo porušenie medzinárodného práva.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v rozhovore pre agentúru The Associated Press (AP) vyhlásil, že „Čína by nemala podporovať nelegálnu vojnu Ruska“. Potenciálna čínska pomoc by podľa jeho slov predstavovala priamu podporu „nehanebného porušovania medzinárodného práva“ a Čína, ako člen Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (OSN) by žiadnym spôsobom nemala podporovať porušovanie Charty OSN alebo medzinárodného práva.

V stredu ruský prezident Vladimir Putin hostil najvyššie postaveného čínskeho diplomata Wanga I, čo vyvolalo na Západe obavy, že Peking, ktorý odmieta skritizovať inváziu, môže byť pripravený ponúknuť Moskve silnejšiu podporu vo vojne.

Generálny tajomník NATO hovoril s AP vo Varšave po stretnutí, ktoré absolvoval s Bukureštskou deviatkou a prezidentom Joeom Bidenom. Zdôraznil, že aliancia nie je stranou vo vojne, ale Ukrajinu bude podporovať tak dlho, ako to bude potrebné. Úlohami NATO sú „zabezpečiť, aby Ukrajina zvíťazila“ a „zabrániť tomu, aby táto vojna eskalovala za hranice Ukrajiny a stala sa plnohodnotnou vojnou medzi Ruskom a NATO“.

„Bola by to tragédia pre Ukrajincov, ak by prezident Putin vyhral na Ukrajine,“ zhodnotil Stoltenberg a poznamenal, že by to bolo pre všetkých nebezpečné, pretože „by to vyslalo správu všetkým autoritárskym lídrom, že keď použijú vojenskú silu, dostanú čo chcú“.

Stoltenberg sa vyjadril na margo budúceho členstva Fínska a Švédska v NATO, ktoré ešte stále nepotvrdili Turecko a Maďarsko. Šéf aliancie, ktorý minulý týždeň absolvoval rozhovory s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoğanom, podľa svojich slov vidí, že sa Turecko blíži k pripravenosti na ratifikáciu fínskeho členstva v NATO. So švédskym členstvom v NATO však má Ankara naďalej problémy. Stoltenberg privítal, že sa s Erdoğanom dohodol na skorom stretnutí odborníkov a predstaviteľov v Bruseli o krokoch potrebných k ratifikácii.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite