Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 53. – 54. týždeň vojny (20.2.2023 – 5.3.2023)

.redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 53. – 54. týždeň vojny (20.2.2023 – 5.3.2023) SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Správy z predchádzajúceho dňa 5.3.2023:

16:45 Rusko bude mať do konca jari nedostatok zdrojov na vedenie vojny, tvrdí šéf ukrajinskej rozviedky

Rusko bude mať do troch mesiacov nedostatok zdrojov na vedenie agresívnej vojny. V rozhovore pre USA Today to povedal šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov.

„Rusko už spotrebovalo obrovské množstvo ľudských zdrojov, výzbroje a materiálu. Jeho ekonomika a produkcia nie sú schopné pokryť tieto straty. Zmenilo tiež svoju vojenskú štruktúru velenia. Ak ruská armáda na jar zlyhá vo svojich cieľoch, bude mať nedostatok vojenských zdrojov,“ vyhlásil Budanov.

Taktiež predpovedal, že Ukrajina a Rusko zvedú „rozhodujúcu bitku počas tejto jari a táto bitka bude poslednou pred koncom tejto vojny“. Budanov neposkytol žiadne konkrétne dôkazy na podporu svojich tvrdení. Niektorí vojenskí experti však varovali, že obe strany sa musia pripraviť na dlhý boj.

16:00 Na ruskej strane padlo už viac ako 153-tisíc vojakov, uvádzajú Ukrajinci

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 153 120 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas soboty prišlo o život 930 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 3414 tankov, 6692 bojových obrnených vozidiel, 5299 vozidiel a palivových nádrží, 2426 delostreleckých systémov, 488 odpaľovacích raketových systémov, 248 systémov protivzdušnej obrany, 289 vrtuľníkov, 302 lietadiel, 2071 dronov, 873 striel s plochou dráhou letu, 18 lodí a 232 kusov špeciálnej techniky.

Ruské straty sú v ostatných týždňoch na prudkom vzostupe. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl informoval o prekročení hranice 100-tisíc mŕtvych len pred viac ako dvomi mesiacmi - 22. decembra.

14:30 Ruské sily pokračujú v snahe obkľúčiť Bachmut

Ukrajina v nedeľu vyhlásila, že naďalej odoláva útokom ruských síl, ktoré sa usilujú obkľúčiť mesto Bachmut. Podľa ukrajinského generálneho štábu bolo za uplynulý deň odrazených "viac ako 130 nepriateľských útokov" okrem iného na mestá Kupiansk, Lyman, Bachmut a Avdijivka. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.                                            

Inštitút pre štúdium vojny (ISW) so sídlom v USA v sobotu uviedol, že v Bachmute a jeho okolí prebiehajú boje a varoval, že ukrajinské dodávateľské trasy sa zužujú. ISW dodal, že "Rusi možno mali v úmysle obkľúčiť ukrajinské sily v Bachmute, avšak ukrajinské velenie naznačilo, že sa radšej zrejme stiahne, než by riskovalo obkľúčenie".

Velitelia proruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny tvrdia, že Bachmnut je takmer obkľúčený. Proruskí separatisti v Doneckej oblasti zverejnili video, ktoré údajne zachytáva vagnerovcov na predmestí severne od Bachmutu, ako obsadili tamojšiu železničnú stanicu.

Zástupca starostu Bachmutu Oleksandr Marčenko pre stanicu CNN uviedol, že evakuácie z mesta sa výrazne spomalili. Každý deň podľa jeho slov evakuujú päť až desať osôb, pričom v čase, keď evakuácie prebiehali v plnom prúde, išlo o 600 ľudí denne. Ako priblížil, vzhľadom na rozsiahle útoky Ruska je do mesta veľmi náročné sa dostať.

V Bachmute zostáva 4000 až 5000 obyvateľov. Marčenko však poznamenal, že tých, čo tam stále sú, je ťažké presvedčiť, aby odišli. Väčšina sa totiž obáva, že nebudú mať kam ísť. V meste sú prítomní aj štyria zdravotníci a sú tam dostupné miesta na zohriatie sa, doplnil.

8:30 Bachmut je stále v rukách ukrajinskej armády, uviedol Podoľak

Situácia v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny je naďalej zložitá. Britská vojenská rozviedka tvrdí, že ukrajinské velenie posilňuje obranu mesta tým, že tam presúva elitné jednotky, informovala v sobotu britská stanica BBC. Podľa britskej rozviedky sú ukrajinskí vojaci brániaci mesto pod silným náporom ruských jednotiek a v meste prebiehajú pouličné boje. 

Velitelia proruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny tvrdia, že Bachmnut je takmer obkľúčený. Poradca šéfa prezidentskej administratívy Mychaljo Podoľak však podľa BBC uviedol, že ukrajinské jednotky držia Bachmut aj naďalej. Zatiaľ nebol vydaný žiadny rozkaz na ich hromadné stiahnutie, vyhlásil Podoľak.

Podľa ukrajinského velenia sa boje o Bachmut odohrávajú na jeho predmestiach. V iných častiach frontu bola zaznamenaná delostrelecká paľba na mesto Lyman, ktorý sa nachádza severne od Bachmutu vo východnej časti Doneckej oblasti. Ostreľovanie hlásili aj pri meste Kupiansk v Charkovskej oblasti a pri Kreminnej v Luhanskej oblasti.

Na juhu Záporožskej a Chersonskej oblasti ruské jednotky podľa britskej rozviedky posilňujú svoju obranu v snahe zlepšiť svoje taktické pozície s cieľom obnoviť ofenzívu. Predtým počas dňa bol vo viacerých regiónoch Ukrajiny vyhlásený letecký poplach, pričom v meste Záporožie došlo k dvom výbuchom. Regionálna vojenská správa tiež uviedla, že rakety vypálené z Krymu zasiahli „centrum malej dediny“ v Záporožskej oblasti. BBC vo svojej správe pripomenula, že v podmienkach vojny nie je možné rýchlo overiť a potvrdiť správy zverejnené bojujúcimi stranami.

Správy z predchádzajúceho dňa 4.3.2023:

19:45 Ruské sily denne vypália v priemere 23-tisíc delostreleckých granátov

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých alebo zranených viac ako 200-tisíc ruských vojakov, medzi nimi i viac ako 1800 dôstojníkov. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na nemecký Der Spiegel, tvrdí to vrchný veliteľ armády Spojených štátov v Európe a Afrike Christopher Cavoli.

„Rozsah tejto vojny je neuveriteľný,“ povedal Cavoli počas tradičnej večere na radnici v nemeckom Hamburgu, kde bol ako čestný hosť. Uviedol, že Rusko taktiež prišlo o viac ako 2-tisíc tankov a ruské sily denne vypália v priemere viac ako 23-tisíc delostreleckých granátov.

Cavoli taktiež podotkol, že Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) sa po ruskom útoku na Ukrajinu musí prispôsobiť novej realite. „Okrem toho je dôležitá výrobná kapacita obranného priemyslu. Vojnu vyhráva ten, kto je schopný vyrábať najrýchlejšie,“ skonštatoval Cavoli.

SITA/AP Photo/Vadim Ghirda

17:20 USA pošlú muníciu a ďalšie vybavenie za 400 miliónov dolárov

Americké ministerstvo obrany stiahne zbrane a vybavenie z vlastných zásob, aby ich mohlo poslať na Ukrajinu, namiesto toho, aby kupovalo nové zbrane od výrobcov. „Tento balík obsahuje viac munície a podporného vybavenia pre ukrajinskú presnú paľbu, delostrelectvo a operácie obrnených vozidiel,“ napísalo ministerstvo obrany vo vyhlásení. Súčasťou balíka majú byť aj náhradné diely, diagnostické zariadenia pre údržbu a opravy vozidiel a ďalšie vybavenie pre operácie v teréne.

11:30 Armáda sa pripravuje na ústup z niektorých častí mesta Bachmut

Ukrajinská armáda sa môže pripravovať na kontrolované stiahnutie sa z časti obliehaného mesta Bachmut v Doneckej oblasti. V najnovšej aktualizácii to naznačujú analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Tí pripomenuli, že ruské sily bojujú o dobytie Bachmutu zhruba od mája 2022 a dosiaľ pri tom utrpeli „ničivé straty“. Podľa ISW ukrajinské sily pravdepodobne pripravujú podmienky na kontrolovaný ústup z určitých častí mesta.

„Ak ukrajinské vojenské velenie bude považovať za potrebné stiahnuť sa z Bachmutu, pravdepodobne vykoná obmedzené a kontrolované stiahnutie sa z obzvlášť zložitých oblastí východného Bachmutu,“ uvádza sa v správe ISW.

10:00 Ruský minister obrany navštívil ukrajinskú frontovú líniu

Ruský minister obrany Sergej Šojgu navštívil frontovú líniu na východe Ukrajiny. V sobotu o tom v aplikácii Telegram informoval ruský rezort obrany. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

 Šojgu vykonal „kontrolu veliteľského postu jedného z ruských oddielov smerom na juh Doneckej oblasti.“ Ministerstvo zároveň zverejnilo aj video, na ktorom Šojgu odovzdáva ruským vojakom medaily a prechádza sa ulicami zničeného, bližšie neurčeného mesta. Ministra obrany sprevádzal veliteľ Východného vojenského okruhu generálporučík Rustam Muradov.

Denník The Guardian pripomína, že najvyšší vojenskí predstavitelia Ruska navštevovali od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu frontovú líniu len sporadicky.

SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Generálny štáb ukrajinskej armády vo štvrtok na platforme Telegram uviedol, že Rusko na Bachmut neustále útočí a stále postupuje. Poslanec ukrajinského parlamentu Serhij Rachmanin zároveň vyhlásil, že Ukrajina sa bude musieť z Bachmutu skôr či neskôr stiahnuť. Podľa neho „totiž nemá zmysel držať mesto za každú cenu.“

Správy z predchádzajúceho dňa 3.3.2023:

20:45 Ruská paľba v Chersonskej oblasti zranila dvoch policajtov a troch civilistov

Dvaja policajti a traja civilisti prepravujúci humanitárnu pomoc utrpeli v piatok zranenia v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, keď sa dostali do ruskej paľby. Civilistov previezli do nemocnice s vážnymi zraneniami. Policajti sa do zdravotníckeho zariadenia dokázali dostať sami. Informuje o tom internetová stránka news.sky.com.

20:20 Spojené štáty ohlásili nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu

Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 400 miliónov dolárov (376 miliónov eur). Oznámil to v piatok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Nový balík bude obsahovať muníciu aj mostné tanky, ktoré uľahčia ukrajinskej armáde prekonávanie riek a ďalších prekážok. 

SITA/AP Photo/Susan Walsh

Viac sa dočítate tu.

19:20 Ruský úder na Sumskú oblasť zabil jedného civilistu

Ruský útok na Sumskú oblasť na severovýchode Ukrajiny v piatok zabil jedného civilistu. Ruský delostrelecký granát zasiahol 73-ročného muža v jeho dvore v dedine Starykove, uviedol úrad ukrajinského generálneho prokurátora. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Sumská oblasť je v poslednom období terčom rastúceho počtu ruských útokov. Vo štvrtok ruská armáda proti oblasti podnikla 170 úderov. Nijaké obete neboli hlásené, ale útoky poškodili množstvo domov.

15:45 Ukrajinské sily vyhodili do vzduchu železničný most v Bachmute

Ukrajinské sily vyhodili do vzduchu železničný most vo vnútri obliehaného mesta Bachmut na východe Ukrajiny. TASR informuje podľa britského denníka The Guardian.

Na sociálnych sieťach sa v piatok šírilo video zachytávajúce kontrolovanú explóziu, ktoré overila americká televízia CNN metódou geolokácie. S videom sa šírili aj neoverené informácie, že výbuch mosta nad riekou Bachmutka naznačuje prípravu Kyjeva na stiahnutie sa z mesta.

V meste operuje ukrajinská 46. brigáda, ktorá tieto informácie poprela a vysvetlila, že most bol už nepoužiteľný. „Most, ktorý je teraz ukazovaný ako dôkaz, že odchádzame, bol do vzduchu vyhodený už dávno. Tí, čo sú v Bachmute, to vedia. Teraz sme ešte urobili kontrolovaný odstrel. Nešírte paniku. A áno, človek tam môže prekročiť rieku aj bez mosta,“ uviedli predstavitelia 46. brigády.

11:00 Rusko žiada od Srbska oficiálne stanovisko k dodávkam zbraní na Ukrajinu

O napätie medzi tradičnými spojencami Srbskom a Ruskom sa postarali nedávne tvrdenia o údajných dodávkach srbských zbraní Ukrajine. Moskva od Belehradu v tejto súvislosti požaduje oficiálne stanovisko, citoval vo štvrtok večer hovorkyňu ruského rezortu diplomacie Mariju Zacharovovú srbský internetový portál TV N1. TASR informuje v piatok na základe správy agentúry APA.

Podľa Zacharovovej ide o zvlášť dôležitú tému s ohľadom na bilaterálne vzťahy medzi Ruskom a Srbskom. Hovorkyňa už predtým pre ruskú stanicu RBC TV uviedla, že Moskva je pre údajnú účasť Srbska na dodávkach zbraní Ukrajine „hlboko znepokojené“.

Ruské internetové noviny Mash blízke Kremľu v pondelok obvinili Belehrad, že na Ukrajinu dodal muníciu pre raketové systémy GRAD. Dodanie 3500 kusov rakiet typu M21 malo údajne prebehnúť cez Turecko a Slovensko. Srbské médiá citovali server, podľa ktorého Srbsko tieto zbrane prostredníctvom kanadskej firmy vyviezlo do Turecka, ktoré ich následne za pomoci americkej firmy cez Slovensko vyviezlo na Ukrajinu.

Srbský minister obrany Miloš Vučelič akékoľvek dodanie zbraní bojujúcim stranám na Ukrajine odmieta.

10:00 Vagnerovci už podľa Prigožina „prakticky obkľúčili“ Bachmut

Bojovníci ruskej žoldnierskej organizácie známej ako Vagnerova skupina „prakticky obkľúčili“ východoukrajinské mesto Bachmut, o dobytie ktorého sa Rusko neúspešne pokúša už niekoľko mesiacov. V piatok to vyhlásil šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin, informuje TASR na základe správy agentúry AFP a denníka The Guardian. Pravdivosť Prigožinovho vyhlásenia nebolo možné nezávisle overiť. 

Podľa Prigožina zostala jednotkám Kyjeva voľná len jediná  cesta na opustenie Bachmutu. „Jednotky polovojenskej Vagnerovej skupiny prakticky obkľúčili Bachmut, zostáva len jediná cesta,“ povedal vo videu, ktoré bolo zverejnené v piatok.

Šéf vagnerovcov zároveň vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby svoje jednotky z tohto mesta stiahol, píše Guardian.

9:20 Na základni USA v Nemecku sa konajú plánovacie cvičenia ukrajinskej armády

Spojené štáty organizujú na americkej vojenskej základni v nemeckom meste Wiesbaden niekoľkodňové simulované cvičenia pre príslušníkov ukrajinskej armády. Zamerané sú na plánovanie ďalšieho postupu a nadchádzajúcich rozhodnutí na bojisku, pričom sa počas nich skúšajú rozličné scenáre. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Generál Mark Milley, predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA, ktorý vo štvrtok navštívil vojakov vo Wiesbadene, priblížil, že počas cvičení si ukrajinské sily testujú a vyhodnocujú potenciálne vojenské postupy. „Sú to cvičenia o možnostiach, postupoch, ktoré zvažujú,“ uviedol.

„My robíme len to, že nastavujeme rámec a mechanizmy, ktoré umožnia Ukrajincom, aby sa sami učili, a to na základe situácií či rôznych scenárov,“ dodal.

„Nikto tam nesedí a nehovorí Ukrajincom choďte vľavo či vpravo, robte toto alebo ono. To nie je prácou medzinárodnej komunity,“ povedal Milley novinárom cestou do Nemecka.

Generál Darryl William, veliteľ americkej armády v Európe, ocenil desiatky príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl slovami, že sú "veľmi, veľmi dobrí".

8:00 Ruské straty pri Bachmute sú vraj sedemkrát vyššie ako ukrajinské

Ruské straty na bachmutskom fronte sú sedemkrát vyššie ako v prípade ukrajinskej armády. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov.

„Počas stretnutie štábu najvyššieho velenia sme sa dnes (vo štvrtok, pozn.) pozreli na straty Ruskej federácie, predovšetkým na straty v Bachmute. Majte na pamäti, že každý deň naši muži a ženy posielajú stovky (ruských vojakov) tam, kam patria, keďže nás sem prišli zabiť. Teraz ich zabíjame. A počet je jedna ku siedmim v náš prospech,“ povedal Danilov.

Ukrajinskí velitelia a vojaci opísali situáciu v Bachmute a jeho okolí v posledných dňoch ako mimoriadne zložitú. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl priznal, že Rusom sa podarilo dosiahnuť v meste územné zisky a už neoperujú len na perifériách. Ukrajinskí velitelia zároveň uviedli, že sa zatiaľ z Bachmutu neplánujú stiahnuť.

Informácie z predchádzajúceho dňa 2.3.2023:

19:00 V Boroďanke pri Kyjeve objavili nové pohrebisko ruskej invázie

V ukrajinskom meste Boroďanka severozápadne od Kyjeva objavili v stredu nové pohrebisko s telami civilistov, ktorí boli zabití počas prvých dní vojny. TASR o tom informuje podľa správy stanice Sky News.

Traja muži, ktorých telá exhumovali, sú doteraz poslednými potvrdenými civilistami, ktorí zahynuli vlani na jar počas postupu ruských síl smerom na Kyjev. Kyjev tvrdí, že počas vlaňajšieho neúspešného pokusu ruského prezidenta Vladimira Putina o rýchle dobytie ukrajinskej metropoly zahynulo viac ako 1300 miestnych obyvateľov.

Ukrajinským silám sa potom podarilo zatlačiť ruské jednotky nazad k hraniciam. V Kyjevskej oblasti je od ruského invázie stále nezvestných prinajmenšom 278 ľudí. Sky News pripomína, že celkovo sa na Ukrajine našlo - aj týmto s najnovším nálezom - už 15 masových pohrebísk s telami obetí, ktoré zahynuli pri útokoch na začiatku ruskej invázie.

17:00 Kremeľ obviňuje Ukrajinu z útokov na dediny v Brianskej oblasti, podľa Kyjiva ich spáchali samotní Rusi

Ruskí predstavitelia obvinili Ukrajincov zo sabotážnych akcií na ruskom území. Tie sa podľa Moskvy udiali v západnej časti Ruska. Ukrajina však tieto tvrdenia poprela a upozornila, že Rusko ich môže použiť na ospravedlnenie zintenzívnenia vlastných útokov na Ukrajine.

Ruská tlačová agentúra Tass s odvolaním sa na nemenovaného bezpečnostného predstaviteľa uviedla, že dediny Sušany a Ľubečane v Brianskej oblasti napadli „desiatky ozbrojených bojovníkov“. Tamojší gubernátor Alexander Bogomaz uviedol, že skupina tam strieľala na vozidlo, pričom zabila jedného muža a zranila 10-ročné dieťa. Federálna bezpečnostná služba (FSB) uviedla, že v oblasti trvajú boje s touto sabotážnou jednotkou.

Ruský vodca Vladimir Putin obvinil z vpádu ukrajinských „teroristov“ a tvrdil, že sa úmyselne zamerali na civilistov vrátane detí. „Bol to ďalší teroristický útok, ďalší zločin. Prenikli do oblasti pri hraniciach a spustili paľbu na civilistov,“ povedal Putin počas videohovoru. Útok v Brianskej oblasti, z ktorého obvinil „neonacistov“, podľa neho potvrdil, že Rusko urobilo správnu vec, keď spustilo svoju „špeciálnu vojenskú operáciu“ na Ukrajine.

Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak však označil ruské správy za „klasickú zámernú provokáciu“. Rusko podľa neho „chce vystrašiť svojich ľudí, aby ospravedlnilo útok na inú krajinu a rastúcu chudobu po roku vojny“, napísal na Twitteri, pričom naznačil, že útok bol dielom ruských partizánov.

Predstaviteľ ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Černiak považoval ruské tvrdenia za dôkaz, že Moskva čelí vzbure vlastného nespokojného ľudu. „Urobili to Rusi, Ukrajina s tým nemá nič spoločné,“ povedal pre agentúru AP.

Černiak poznamenal, že k zodpovednosti za útok sa vo videu, v ktorom vyzývajú Rusov, aby sa vzbúrili, prihlásila skupina, ktorá si hovorí Ruský dobrovoľnícky zbor. Ten sa označuje za „dobrovoľnícku formáciu v ukrajinských ozbrojených silách“. O skupine sa však vie len málo a nie je bezprostredne jasné, či má skupina skutočne nejaké väzby na ukrajinskú armádu. Z vyhlásenia zboru tiež nebolo jasné, aké kroky podnikol a aké konkrétne ciele chce dosiahnuť.

13:20 Prigožin tvrdí, že vagnerovci sú už v centre Bachmutu

Šéf ruskej žoldnierskej organizácie známej ako Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin vo štvrtok zverejnil video, ktoré údajne zachytáva jeho bojovníkov takmer v centre Bachmutu. O toto východoukrajinské mesto sa už dlhé mesiace zvádzajú ťažké boje. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Vagnerova skupina zohráva v bojoch o Bachmut významnú úlohu. Ruskí vojaci dosiahli v uplynulých mesiacoch v okolí mesta značný postup a ohrozili tak zásobovacie trasy ukrajinských obrancov.

Video, ktoré Prigožin zverejnil na sociálnej sieti Telegram, zobrazuje mužov v uniformách, ako vztyčujú na polozbúranej poschodovej budove vlajku Vagnerovej skupiny. Jeden muž od radosti tancuje a v rukách drží gitaru, čo je odkaz na neoficiálnu prezývku vagnerovcov – „muzikanti“. Prigožin v komentári píše, že video bolo nakrútené prakticky už v centre Bachmutu.

SITA/Sergei Ilnitsky/Pool via AP

Generálny štáb ukrajinskej armády vo štvrtok na platforme Telegram uviedol, že Rusko na Bachmut neustále útočí a stále postupuje. Poslanec ukrajinského parlamentu Serhij Rachmanin zároveň vyhlásil, že Ukrajina sa bude musieť z Bachmutu skôr či neskôr stiahnuť. Podľa neho totiž „nemá zmysel držať mesto za každú cenu“.

12:30 Na ruskej strane padlo už viac ako 150-tisíc vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 150 605 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas stredy prišlo o život 715 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 3397 tankov, 6658 bojových obrnených vozidiel, 5264 vozidiel a palivových nádrží, 2398 delostreleckých systémov, 480 odpaľovacích raketových systémov, 247 systémov protivzdušnej obrany, 288 vrtuľníkov, 300 lietadiel, 2058 dronov, 873 striel s plochou dráhou letu, 18 lodí a 230 kusov špeciálnej techniky.

Ruské straty sú v ostatných týždňoch na prudkom vzostupe. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl informoval o prekročení hranice 100-tisíc mŕtvych len pred viac ako dvomi mesiacmi - 22. decembra.

11:30 Rusko neustále útočí na Bachmut a postupuje

Generálny štáb ukrajinskej armády vo štvrtok na platforme Telegram uviedol, že Rusko neustále útočí na východoukrajinské mesto Bachmut a stále postupuje, informuje TASR s odvolaním sa na správy stanice Sky News a denníka The Guardian. Ukrajinskí vojaci podľa generálneho štábu odrážajú otoky okolo Bachmutu i ďalších miest v Doneckej oblasti, ktoré sa dostali pod paľbu. 

Poslanec ukrajinského parlamentu Serhij Rachmanin zároveň vyhlásil, že Ukrajina sa bude musieť z Bachmutu skôr či neskôr stiahnuť. Podľa neho totiž „nemá zmysel držať mesto za každú cenu.“

„V tejto chvíli je však Bachmut bránený z niekoľkých dôvodov - po prvé, spôsobiť také veľké ruské straty, ako to len bude možné, a prinútiť Rusko spotrebovať svoju muníciu a zásoby, “povedal Rachmanin v stredu večer pre rozhlasovú stanicu NV.

Ukrajinský vojenský analytik Oleh Ždanov medzitým poukázal na „nebezpečenstvo“, že Bachmut by mohol byť obkľúčený a tamojšiu situáciu označil za kritickú.  „Ruské jednotky nedokážu v Bachmute zvíťaziť v pouličných bojoch alebo obsadiť mesto frontálnymi útokmi. Jedinou cestou, ako môžu mesto ovládnuť, je obkľúčiť ho,“ spresnil.

Moskva podľa neho vyvíja na mesto „obrovský tlak “s neustálymi vlnami útokov.  Podľa denníka The Guardian by obsadenie Bachmutu pre ruské jednotky znamenalo prvé väčšie víťazstvo za viac než pol roka. Moskva tvrdí, že dobytie Bachmutu otvorí cestu k plnému ovládnutiu strategického priemyselného regiónu Donbas hraničiaceho s Ruskom. Donbas je jedným z hlavných cieľov ruskej vojenskej invázie, ktorá sa začala 24. februára 2022.

Ukrajina uviedla, že Bachmut má len obmedzený strategický význam, pri jeho obrane však kladie tvrdý odpor, konštatuje The Guardian.

10:30 Pri ruskom útoku na bytovku v Záporoží zahynulo viacero civilistov

Najmenej dvaja civilisti prišli v noci na štvrtok o život pri ruskom útoku na päťposchodovú obytnú budovu v meste Záporožie na juhovýchode Ukrajiny. Uviedol to starosta tohto mesta Anatolij Kurtev. informuje TASR na základe správy denníka The Guardian.

Budova bola podľa neho „takmer úplne zničená“ a jej trosky prehľadávajú záchranári. Podľa vojenskej správy ukrajinskej Záporožskej oblasti použilo Rusko pri tomto útoku raketu typu S-300. Stanica Sky News s odvolaním sa na ukrajinskú políciu informuje o troch obetiach na životoch a najmenej štyroch zranených. Útok v Záporoží na sociálnej sieti potvrdil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Okupanti v noci zasiahli centrum mesta, výškovú budovu. Tretie, štvrté a piate poschodie bolo zničené. Žiaľ, sú tu mŕtvi a zranení. Prebiehajú záchranné operácie. Teroristický štát (Rusko) chce poznačiť každý deň našich ľudí terorom. Zlo však v našej krajine vládnuť nebude. Vyženieme všetkých okupantov a bude voči nim za všetko vyvodená zodpovednosť,“ napísal Zelenskyj.

7:50 Rusko prišlo v bitke pri Vuhledare o vyše 130 tankov, tvrdí Ukrajina

Ukrajinské jednotky zničili počas tri týždne trvajúcich bojov blízko mesta Vuhledar vo východoukrajinskej Doneckej oblasti najmenej 130 ruských tankov a obrnených transportérov, uviedli v stredu ozbrojené sily Ukrajiny pre denník The New York Times. 

Neďaleko baníckeho mesta Vuhledar podľa ukrajinských predstaviteľov prebehla v posledných týždňoch „najväčšia tanková bitka tejto vojny,“ ktorá pre Rusov nedopadla dobre. TASR správu prevzala zo stanice Sky News.

Rusko v tejto bitke podľa ukrajinskej armády prišlo najmenej o 130 tankov. Stanica Sky News pripomína, že tento údaj nebolo bezprostredne možné nezávisle overiť.

Najťažšie boje v rámci súčasnej vojny pokračujú na východe Ukrajiny, kde sa Rusko snaží o úplné ovládnutie všetkých štyroch ukrajinských oblastí, ktoré si vlani anektovalo v rozpore s medzinárodným právom - Doneckej, Luhanskej a častí Záporožskej a Chersonskej.

Ruské jednotky podľa ukrajinských predstaviteľov rozmiestnili v týchto oblastiach ďalších vojakov a techniku vrátane moderných tankov typu T-90, píše Sky News.

SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

7:35 Frustrovaní ruskí vojaci chcú odísť z armády a pridať sa k vagnerovcom

Niekoľko ruských vojakov chce údajne odísť z ruskej armády a pridať sa k žoldnierskej Vagnerovej skupine. Hovoria to v dvoch rozdielnych videozáznamoch, ktoré v stredu zverejnila spravodajská stanica CNN.

Burnettová v súvislosti s videom pripomenula, že podľa odhadu amerických tajných služieb z konca vlaňajšieho roka bolo na Ukrajine zabitých alebo zranených až 80 percent vagnerovcov.  Druhé video zase zachytáva ruských vojakov z Irkutska, ktorí odmietajú bojovať. „Vzhľadom na súčasnú situáciu sme sa ocitli v zúfalom postavení, keďže veliteľom nezáleží na našich životoch,“ hovorí vo videu podľa tlmočiaceho novinára Frederika Pleitgena z CNN jeden z vojakov. "Žiadame o pomoc (vagnerovcov), nemáme sa kam inam obrátiť," dodáva vojak. 

SITA/AP Photo/Darko Vojinovic

Správy z predchádzajúceho dňa 1.3.2023:

20:14 Nemecko zvýši výrobu munície aj kapacity na opravu zbraní, aby pomohli Ukrajine

Nemecko zvýši výrobu munície aj svoje kapacity na opravu zbraní, aby bolo schopné lepšie pomôcť Ukrajine v boji proti Rusku. Povedal to v stredu nemecký kancelár Olaf Scholz, informuje TASR podľa správy stanice CNN.

„Momentálne už rok trvajúca podpora Ukrajiny nám priniesla aj poznatky ..., že sme na miestach mimo územia Ukrajiny vytvorili opravárenské kapacity pre zbrane používané vo vojne,“ povedal Scholz novinárom po stretnutí s lotyšským premiérom Krišjánisom Karinšom v Berlíne.

„Zabezpečíme pokrok vo výrobe munície, a to jednak pre zbrane, ktoré dodávame sami sebe aj pre tie, ktoré pochádzajú z klasických zásob dostupných vo východnej Európe,“ dodal nemecký kancelár.  

Nemecko minulý piatok oznámilo, že dodá Ukrajine ďalšie štyri tanky typu Leopard 2A6 zo zásob svojich ozbrojených síl (Bundeswehr). Celkovo Ukrajine poskytne 18 tankov nemeckej výroby, ktorých vývoz na Ukrajinu už v januári povolilo aj iným krajinám. 

Denník The Guardian pripomína, že Scholz v piatok tiež povedal, že Nemecko bude podporovať Ukrajinu „tak intenzívne a tak dlho, ako to bude potrebné“. Zároveň dodal, že nemecká vojenská, finančná aj humanitárna pomoc Ukrajine už presiahla 14 miliárd eur.

18:55 Bielorusko podporuje „mierový plán“ Pekingu, povedal Lukašenko Si Ťin-pchingovi

 Samozvaný prezident Bieloruska Alexander Lukašenko plne podporuje „mierový plán“ Číny v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to počas stredajšieho stretnutia s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

SITA/CCTV via AP

Čína, ktorá je rozhodným spojencom Ruska, minulý piatok vyzvala na prímerie medzi Ukrajinou a Moskvou a na otvorenie mierových rokovaní. Dvanásťbodový návrh, ktorý zverejnilo čínske ministerstvo zahraničných vecí, zároveň vyzýva na ukončenie západných sankcií uvalených na Rusko. K opatreniam, ktoré Peking navrhuje, patrí zachovanie bezpečnosti jadrových zariadení, vytvorenie humanitárnych koridorov pre civilistov a zabezpečenie exportu obilia po tom, ako jeho narušenie zvýšilo globálne ceny potravín.

Lukašenko zavítal do Číny na trojdňovú návštevu. Podľa Číny je návšteva „príležitosťou na podporu ďalšieho rozvoja spolupráce medzi krajinami“, na Západe však rastú obavy, že Čína zvažuje poskytnutie vojenskej podpory Rusku, čo by podľa Spojených štátov malo vážne dôsledky.

17:27 Polovica Švajčiarov je za reexport munície na Ukrajinu

V kontroverznej otázke poskytnutia švajčiarskej munície Ukrajine sú obyvatelia Švajčiarska rozdelení. Päťdesiat percent sa ich v reprezentatívnom internetovom prieskume vyslovilo za, 46 percent je proti, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Výsledky prieskumu, ktorý si objednalo vydavateľstvo Tamedia, zverejnili v stredu. Švajčiarsky parlament bude na budúci týždeň diskutovať o zmenách zákonov, ktoré by odovzdanie munície umožnili.

V prieskume, na ktorom sa zúčastnilo 27 000 respondentov, boli proti reexportu prevažne mladí ľudia. Kým za bolo len 36 percent respondentov vo veku do 35 rokov, medzi osobami nad 65 rokov s reexportom súhlasilo 66 percent opýtaných.

Vláda v Berne s odvolaním sa na neutralitu krajiny zakázala Nemecku i ďalším krajinám reexport švajčiarskej munície na Ukrajinu. Vývoz švajčiarskych zbraní a iného vojenského vybavenia nepovoľuje zákon o vojenskom materiáli v prípade, že majú putovať do krajiny, ktorá je zapojená do ozbrojeného konfliktu. 

Partnerské krajiny však pohrozili, že muníciu budú v budúcnosti objednávať v iných štátoch, píše DPA. Dva parlamentné výbory preto navrhli zmeny zákonov.

15:46 Export na Ukrajinu sa dostal nad predvojnovú úroveň

Začiatok ruskej vojny výrazne poškodil obchod medzi Európskou úniou (EÚ) a Ukrajinou. Podiel Ukrajiny na importe EÚ v marci oproti februáru klesol o 40 percent a podiel krajiny na exporte EÚ sa prepadol o 56 percent. V decembri však už bol podiel Ukrajiny na exporte EÚ 1,5 percenta nad predvojnovou úrovňou a podiel krajiny na importe Únie bol len o jedno percento nižší ako pred vojnou. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Podiel Ukrajiny na importe Európskej únie v roku 2022 v porovnaní s rokom 2021 v prípade slnečnicového oleja klesol o 7,7 percentuálneho bodu (pb), v prípade kukurice sa zmenšil o 3,1 pb a v prípade železa a ocele oslabil o 6,3 pb. Naopak, podiel Ukrajiny na importe EÚ v roku 2022 oproti predošlému roku v prípade sójového oleja stúpol o 1,7 percentuálneho bodu a v prípade dreva sa zvýšil o 1,8 pb.

14:22 Ukrajinské sily by sa mohli strategicky stiahnuť z Bachmutu

Ukrajinské sily by sa mohli v prípade potreby "strategicky stiahnuť" z mesta Bachmut na východe krajiny, povedal v utorok poradca ukrajinského prezidenta pre ekonomické otázky Olexandr Rodňanskyj v rozhovore pre americkú stanicu CNN.

„Naša armáda bude samozrejme zvažovať všetky možnosti. Doteraz mesto držia (pod kontrolou), avšak ak to bude potrebné, strategicky sa stiahnu – pretože všetkých našich ľudí neobetujeme len tak za nič,“ uviedol Rodňanskyj.

Bachmut, 27.2.2023.SITA/AP Photo/Yevhen TitovBachmut, 27.2.2023.

V uplynulých mesiacoch sa Bachmut stal dejiskom jedných z najurputnejších bojov počas trvania vojny. „Ruské sily neprestávajú útočiť na mesto“, uviedol v stredu ráno generálny štáb ukrajinskej armády.

V tomto meste v Doneckej oblasti zostáva približne 4500 civilistov vrátane 48 detí, ktoré nemôžu byť evakuované, pretože žijú v momentálne nedostupných oblastiach. Ruská armáda v okolí Bachmutu zosilňuje svoje útoky a snaží sa toto mesto obkľúčiť. Ruské sily sa totiž snažia odrezať ukrajinských obrancov od zásobovacích trás a prinútiť ich tak, aby sa stiahli alebo vzdali.

12:33 Rusko tvrdí, že zabránilo masívnemu útoku dronov na Krym

Ruské jednotky údajne v stredu zabránili pokusu o masívny útok bezpilotných lietadiel na anektovanom polostrove Krym. Podľa agentúry AFP o tom v Moskve informovalo ruské ministerstvo obrany, ktoré dodalo, že celkovo bolo zostrelených alebo "zneškodnených" desať dronov. 

Drony mali podľa rezortu obrany útočiť na objekty na území Krymského polostrova. Ministerstvo nešpecifikovalo, o aké objekty malo ísť.

Šesť dronov zostrelili jednotky ruskej protivzdušnej obrany, ďalšie štyri boli zneškodnené s použitím ruských systémov elektronického boja.

Ukrajinské médiá v stredu ráno informovali o výbuchoch na Kryme, ku ktorým došlo v noci na 1. marca.

10:40 Na ukrajinskom fronte v najbližších mesiacoch nedôjde k zásadnej zmene

Spojené štáty neočakávajú, že Rusko v najbližšom čase dosiahne na Ukrajine významné územné zisky, uviedol v utorok námestník amerického ministra obrany Colin Kahl. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Počas vypočutia v Kongrese Kahl pripustil, že v najbližších týždňoch a mesiacoch možno dôjde na fronte k situácii, keď malé časti územia prejdú pod kontrolu druhej strany.

V Snemovni reprezentantov amerického Kongresu Kahl informoval o balíku vojenskej pomoci za takmer 32 miliárd dolárov, ktorú administratíva prezidenta Joea Bidena poskytla Ukrajine od začiatku ruskej invázie vo februári minulého roka. Táto pomoc zahŕňa dodávku bezpilotných lietadiel, delostreleckých systémov dlhého dosahu a prostriedkov protivzdušnej obrany.

Výbory Snemovne reprezentantov pod vedením republikánov v utorok zorganizovali dve vypočutia o pomoci Ukrajine, na ktorých predstavitelia administratívy opísali vykonané audity a na základe ich výsledkov konštatovali, že poskytnutá pomoc sa nestráca.

„Ak aj niektoré z týchto systémov boli 'odklonené ', sú za tým Rusi, ktorí sa zmocnili výzbroje na bojisku, čo sa stáva, ale neexistujú dôkazy, že by to na čierny trh presmerovali Ukrajinci,“ uviedol Kahl.

Reuters pripomenul, že Spojené štáty vlani v októbri obnovili na Ukrajine inšpekcie, aby pomohli monitorovať dodávky zbraní za miliardy dolárov.

Niektorí republikáni, ktorí majú väčšinu v Snemovni reprezentantov, sú voči vojenskej pomoci Ukrajine skeptickí. Časť členov Republikánskej strany úzko spätá s bývalým prezidentom Donaldom Trumpom vyzvala dokonca na ukončenie pomoci, aj keď lídri republikánov v Kongrese podporujú pokračovanie podpory Kyjevu. Jediné, čo USA Ukrajine napriek verejným výzvam ukrajinských predstaviteľov neposkytli, sú stíhačky F-16.

Prezident USA Joe Biden ich dodávku v súčasnosti vylučuje. Kahl uviedol, že dodanie už existujúcich F-16 by mohlo trvať 18 - 24 mesiacov, dodanie nových by trvalo ešte o niekoľko mesiacov dlhšie.

8:33 Za uplynulý deň padlo ďalších 650 ruských vojakov

Na Ukrajine podľa Kyjeva uplynulý deň zomrelo ďalších 650 príslušníkov ruských ozbrojených síl. Celkové straty ruskej armády na životoch od začiatku vojny tak vzrástli na 149 890, uviedol v stredu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Rusko za uplynulý deň podľa neho prišlo aj o sedem tankov, osem obrnených bojových vozidiel pechoty, desať delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Moskva podľa Kyjeva stratila už 3 395 tankov, 6 638 obrnených bojových vozidiel pechoty, 2 393 delostreleckých systémov a 479 raketometov.

7:40 Ukrajinskí aktivisti prekresľujú symbol ruskej armády na presýpacie hodiny

Proukrajinskí aktivisti na Krymskom polostrove prekresľujú propagandistický symbol ruskej armády (písmeno Z) na presýpacie hodiny vo farbách ukrajinskej vlajky. V utorok o tom informoval portál britskej televízie Sky News.

Kampaň s názvom „Čas slobody prichádza“ spustila krymská odnož ukrajinského hnutia odporu Žltá stužka (Žovta strička), uviedli internetové noviny Ukrajinska pravda.

„Modro-žlté presýpacie hodiny, ktoré sa začali objavovať na polostrove, sú naším varovaním pre okupantov, že im ostáva málo času na odchod z ukrajinských území,“ povedal pre Ukrajinskú pravdu predstaviteľ hnutia Žltá stužka. Svoj názov si dalo podľa jednej z národných farieb Ukrajiny. 

Kresby sa už objavili vo viacerých mestách na Kryme, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko

Správy z predchádzajúceho dňa 28.2.2023

21:00 Pri ruskom bombardovaní Chersonskej oblasti zomreli štyria ľudia

Štyria ľudia v utorok zomreli v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny v dôsledku delostreleckých útokov zo strany ruskej armády. Ďalší piati civilisti podľa administratívy Chersonskej oblasti utrpeli zranenia. Záchranári sú stále na miestach, ktoré boli terčmi útokov, a počet obetí by sa mohol zvýšiť. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Cherson a jeho okolie je nepretržite terčom ruského bombardovania odvtedy, ako ho v novembri oslobodili ukrajinské sily. Ruská armáda bola vytlačená na východný breh rieky Dnipro, odkiaľ útočí na oslobodené územia na západnom brehu Dnipra.

18:00 Zelenskyj privítal hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok na sociálnej sieti oznámil, že na Ukrajine privítal hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana. TASR správu prevzala zo Zelenského vyjadrenia na Twitteri.

„Cítime podporu ICC v našom úsilí dosiahnuť spravodlivosť a vyvodiť zodpovednosť voči všetkým, ktorí sú zodpovední za zločiny spáchané ruskými votrelcami na Ukrajine“, napísal. Dodal, že hlavného prokurátora Khana pozval, aby sa zúčastnil na konferencii #United4Justice. 

Podľa ukrajinského generálneho prokurátora Andrija Kostina  je cieľom bude posilniť medzinárodnú spoluprácu pri obnove spravodlivosti. Partneri a priatelia Ukrajina budú podľa Kostinových vyjadrení rokovať o možnostiach vytvorenia ad hoc špeciálneho tribunálu pre zločiny agresie či kompenzačného mechanizmu na škody spôsobené Ruskom.

Karim KhanWikipediaKarim Khan

Podmienkou je ratifikácia Rímskeho štatútu, ktorým sa ICC ustanovil. Doteraz to neurobili Rusko ani Ukrajina. Tzv. Ľudový súd vytvorený ľudskoprávnymi aktivistami reaguje na skutočnosť, že momentálne neexistuje medzinárodný tribunál, ktorý by mohol šéfa Kremľa súdiť za napadnutie Ukrajiny.

Ľudskoprávni aktivisti vytvorili tzv. „ľudový súd“ v Haagu, ktorý stíha ruského prezidenta Vladimira Putina za zločin agresie v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Ide však len o symbolický krok, keďže rozhodnutie tohto "súdu" nebude mať právnu záväznosť, napísala agentúra AP.

15:00 Na internete sa šíria konšpiračné teórie popierajúce vojnu, namierené proti Západu či Zelenskému

Prvé výročie plnohodnotnej ruskej invázie na Ukrajinu so sebou prinieslo nárast nepravdivých tvrdení o vojne na sociálnych sieťach. Niektoré príspevky si dokonca získali milióny fanúšikov a tých, ktorí ich ďalej zdieľali v rámci virtuálneho priestoru. Referuje o tom spravodajský web BBC.

Podporovatelia konšpiračnej teórie o tom, že vojna na Ukrajine je podvod, hlasným spôsobom poukazujú na údajný nedostatok záberov z prvej línie. Ďalší „influencer“ s 1,4 milióna sledovateľov tvrdil, že o vojne neboli k dispozícii „žiadne zábery“ a „žiadne podrobné aktualizácie“. Nepodložil to však žiadnymi dôkazmi, pritom rozsiahle aktualizácie denne prináša nielen generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) či rôzni globálni vysielatelia, ale i samotní Ruskom podporovaní vojnoví blogeri a o vojne, i keď pod označením špeciálna vojenská operácia, informujú i propagandistické kanály Kremľa.

V ostatných dňoch sa taktiež šíria správy o „zaručenom“ podvode zo strany západných médií a vlád, ako to v skutočnosti bolo s obytným domom v ukrajinskej metropole Kyjiv, ktorý dva dni po začiatku vojny zasiahla ruská raketa. O zásahu priamo na mieste informovali mnohí reportéri a budovu medzičasom opravili, no konšpiračné teórie tvrdia, že buď nikdy nebola zasiahnutá alebo je celá vojna podvod.

Na internete sa tiež šíria falošné videá tvrdiace, že na záberoch v skutočnosti nie sú mŕtvi ľudia, ktorí zahynuli vo vojne, ale najatí herci. Video, ktoré však v skutočnosti pochádza z klimatického protestu, už pritom zneužili aj v rámci konšpirácií popierajúcich úmrtia na COVID-19. Ďalšie teórie sa snažia zdiskreditovať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského poukázaním na „náhodné“ odhalenie jeho „tajného dvojníka“, ktorý sa omylom objavil na záberoch odvysielaných poľskou televíziou. V skutočnosti to bol Maksym Donec, osobný strážca Zelenského.

12:00 Podľa generála Syrského je situácia v Bachmute veľmi napätá

Situácia v okolí východoukrajinského mesta Bachmut, ktoré sa snažia obkľúčiť ruské jednotky, je „veľmi napätá“. Povedal to v utorok ráno veliteľ ukrajinských pozemných síl generál Olexandr Syrskyj. TASR o tom informuje na základe správy televízie CNN.

Čiastočne je to spôsobené tým, že Rusko do týchto útokov nasadilo aj jednotky žoldnierskej skupiny vagnerovcov. „Napriek značným stratám nepriateľ nasadil najlepšie pripravené útočné jednotky vagnerovcov, ktoré sa snažia prelomiť obranu našich jednotiek a obkľúčiť mesto, “uviedol Syrskyj v príspevku na účte ukrajinskej armády na platforme Telegram. 

Podľa televízie Sky News sa Moskva usiluje o prerušenie zásobovacích trás do Bachmutu, ktoré využívajú ukrajinské jednotky. Chce ich tak prinútiť, aby sa vzdali alebo sa stiahli. V posledných týždňoch sa Rusom postupne darí dosahovať postup na sever a západ od mesta.

„Južná časť Bachmutu je jediná oblasť, o ktorej by sa dalo povedať, že je pod ukrajinskou kontrolou, “povedal vojenský expert Oleh Ždanov. „Vo všetkých ďalších obvodoch je situácia nepredvídateľná. Nedá sa povedať, kde sa nachádza frontová línia, “dodal.

Kyjev v utorok uviedol, že Rusko posilňuje svoje jednotky v okolí Bachmutu, pričom Ukrajinci „odrazili viac ako 60 nepriateľských útokov“. Ukrajinská armáda pred útokmi ruských síl bráni aj obce Berchivka a Jahidne.

Prudké boje o priemyselné mesto Bachmut sú najdlhšie trvajúcou bitkou počas už viac ako rok trvajúcej ruskej invázie. Dobytie Bachmutu by bolo pre Moskvu veľkým víťazstvom, ale podľa analytikov by malo najmä symbolický význam, keďže toto mesto, pri ktorom sa nachádzajú soľné bane, má len malý strategický význam.        

11:10 Pri ruskom ostreľovaní Chersonu bol zničený obytný dom

Pri ostreľovaní ukrajinského mesta Cherson, ku ktorému došlo v utorkových ranných hodinách, zahynul minimálne jeden človek, napísal na platforme Telegram šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian.

Jermak spresnil, že pri rannom ruskom ostreľovaní hlavného mesta Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny bola zničená súkromná obytná budova. Cherson bol prvým veľkým mestom, ktoré po vlaňajšej februárovej invázii obsadili ruské jednotky. Ukrajinská armáda ho opätovne získala 11. novembra, keď sa odtiaľ na rozkaz ruského ministerstva obrany stiahli okupačné vojská na druhý breh rieky Dneper.

Rusko však naďalej ovláda väčšinu Chersonskej oblasti a z tamojších okupovaných území pokračuje v ostreľovaní mesta Cherson.

10:50 Putin chce obviňovať Ukrajinu a Západ z ohrozenia existencie Ruska

Rétorika ruského prezidenta Vladimira Putina sa rovná pokusu obviniť Ukrajinu a Západ z ohrozovania existencie Ruskej federácie, aby takto zakryl neúspechy Rusov na bojisku. V najnovšej aktualizácii to tvrdia analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Tí tvrdia, že ruskí predstavitelia podporujú informačnú operáciu, ktorá falošne označí ruskú vojnu na Ukrajine za nevyhnutnú pre ďalšiu existenciu Ruskej federácie. ISW pripomenul, že v rozhovore pre televíznu stanicu Rossija-1 z 26. februára ruský vodca Vladimir Putin varoval, že nevie, či „také etnikum ako ruský ľud môže prežiť v podobe, v akej existuje dnes“, ak sa Západu podarí „zničiť Ruskú federáciu a nastoliť kontrolu nad jej časťami“.

ISW sa domnieva, že Putin pravdepodobne dúfa, že vytvorí informačné podmienky, aby obvinil Ukrajinu a Západ z ohrozenia prežitia Ruskej federácie v reakcii na ruské vojenské zlyhania a západnú podporu ukrajinských víťazstiev.

„Putinove vyhlásenia sú navrhnuté tak, aby podnecovali k podpore vojny v Rusku a na Západe vyvolávali obavy z nestability,“ uvádza ISW a dodáva, že Putin chce týmto odradiť Západ od podpory Ukrajiny a presvedčiť ho k tomu, aby prinútil Kyjiv akceptovať ruské požiadavky.

7:45 Ruské sily ničia všetko, čo by mohlo byť užitočné na bachmutskom fronte

Ruské okupačné sily ničia všetko, čo by ukrajinská armáda mohla použiť na zabezpečenie, posilnenie a obranu svojich pozícií na fronte pri Bachmute v Doneckej oblasti. Ako referuje web Ukrajinská pravda, vo videoprejave to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Som neustále v kontakte s našimi veliteľmi. Osobitnú pozornosť venujeme situácii na východe, samozrejme, v Doneckej oblasti. Situácia na bachmutskom fronte je čoraz zložitejšia. Nepriateľské sily neúnavne ničia všetko, čo sa dá použiť na ochranu našich pozícií, na získanie opory a zabezpečenie obrany. Naši bojovníci, ktorí bránia bachmutský front, sú skutoční hrdinovia,“ vyhlásil Zelenskyj.

Zároveň poďakoval všetkým, ktorí hrdinsky držia líniu na bachmutskom fronte a na iných frontoch v Donbase, ako aj všetkým, ktorí pomáhajú ukrajinským obrancom a robia „všetko pre to, aby naši obrancovia mali čo najviac silných zbraní na veľké vzdialenosti“.

Správy z predchádzajúceho dňa 27.2.2023:

20:34 Kyjev navštívila americká ministerka financií Janet Yellenová

Americká ministerka financií Janet Yellenová v pondelok neohlásene pricestovala do ukrajinského hlavného mesta Kyjev, aby prejavila krajine bojujúcej proti ruskej agresii ekonomickú podporu. Rokovala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským i ďalšími kľúčovými vládnymi predstaviteľmi. TASR informácie prevzala z agentúry Reuters a televízie CNN.

Yellenová sa stretla so Zelenským, aby prediskutovali pokračujúcu ekonomickú podporu USA a vyzdvihla úsilie uvaliť prísne sankcie na Rusko s cieľom podkopať jeho vojnovú mašinériu a obmedziť príjmy, ktoré má na financovanie svojej brutálnej vojny, uviedlo americké ministerstvo financií.

„Spojené štáty nás od prvých dní tejto vojny silne podporujú nielen zbraňami, ale aj finančne,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram. „Je potrebné ešte viac rozšíriť sankcie, aby sme Rusko zbavili schopnosti financovať vojnu,“ dodal.

Americká ministerka sa tiež zišla s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom. Ten informoval, že s Yellenovou hovorili o ďalších sankciách voči Rusku vrátane zhabania zmrazených ruských aktív v prospech obnovy Ukrajiny.

19:58 EÚ predlžuje o rok platnosť sankcií voči Bielorusku

Európska únia v pondelok oznámila, že predĺžila o jeden rok platnosť sankcii voči Bielorusku, ktoré zaviedla z dôvodu pokračujúceho utláčania opozície v krajine a podporu ruskej vojny na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Európska rada vo vyhlásení uviedla, že platnosť sankcií bola predĺžená do 28. februára 2024.

SITA/Nikolai Petrov/BelTA Pool Photo via AP, File

EÚ voči Bielorusku prijala viacero balíkov sankcií po sporných prezidentských voľbách v auguste 2020 a následných zásahoch voči demonštrantom na protivládnych protestoch. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, ktorý je pri moci už tri desaťročia, je kľúčovým spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina, píše AFP.

Voči Lukašenkovi a ďalším 194 osobám spojených s jeho vládou bol vydaný zákaz cestovania do EÚ a ich aktíva boli zmrazené. EÚ takisto zastavila prístup k financiám pre 34 bieloruských spoločností a zaviedla voči tejto krajine obmedzenia v oblasti financií, obchodu, technológií a telekomunikácií, energie a dopravy.

18:33 V Charkovskej a Chersonskej oblasti je zamínovaných viac ako milión hektárov poľnohospodárskej pôdy

Ako referuje web Ukrajinská pravda, uviedol to zástupca ministra pre agrárnu politiku a potraviny Taras Vysockij.

Podľa neho sú oblasti, kde bola frontová línia, zamínované na 80 až 90 percent. Na iných miestach je úroveň zamínovania nižšia a existuje plán toho, ako budú poľnohospodári využívať tieto pozemky. Dodal však, že na 200 až 300-tisícoch hektároch, ktoré sú v blízkosti frontovej línie, tento rok nebude možné siať.

17:59 Orbán v parlamente: Vojnu na Ukrajine nikto nevyhrá; je zlá pre celý svet

Európa sa postupne dostáva do vojny. Krajiny posielajú tanky a hovorí sa už o vyslaní bojových lietadiel. Ak všetko bude takto ďalej pokračovať, nájdu sa takí, ktorí by poslali aj vojakov, varoval v pondelok v úvode jarnej schôdze maďarského parlamentu predseda vlády Viktor Orbán. S odvolaním sa na priamy prenos servera portfolio.hu o tom informuje spravodajca TASR.

Orbán podotkol, že vojna v susedstve Maďarska trvá už rok. Podľa jeho slov ju nikto nevyhrá. „Je to zlé pre Ukrajincov, je to zlé pre Rusov, je to zlé pre Maďarov, je to zlé pre Európu a je to zlé pre celý svet,“ zdôraznil premiér, ktorý opätovne vyzval na prímerie a mierové rokovania.

Premiér vyjadril podporu iniciatíve strán vládneho bloku Fidesz-KDNP, aby parlament prijal uznesenie, že Maďarsko zostáva zástancom mieru.

15:50 Ruské útoky za uplynulý deň zabili troch civilistov

Terčom útokov boli Chmeľnycká, Kyjevská, Donecká, Chersonská, Charkivská, Sumská, Mykolajivská, Zaporožžská, Dnipropetrovská a Luhanská oblasť. Informuje o tom portál Kyiv Independent.

Ruské sily zasiahli mesto Chmeľnyckyj na západe Ukrajiny dronmi, pričom zabili jedného civilistu a štyroch ďalších zranili, uviedol na komunikačnej platforme Telegram starosta mesta Oleksandr Symčyšyn. Neskôr gubernátor oblasti Serhij Hamalij informoval, že jeden zo zranených zomrel v nemocnici. Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny ruské sily zasiahli 97-krát s použitím raketometov, mínometov, tankov, dronov a delostrelectva, uviedla v pondelok vojenská administratíva oblasti. Pri týchto útokoch zomrel jeden civilista.

13:48 Moskva je znepokojená situáciou v Podnestersku

Moskvu podľa jej hovorcu znepokojuje situácia v moldavskom separatistickom regióne Podnestersko. Dmitrij Peskov to vyhlásil v pondelok počas konferenčného hovoru s novinármi. Hovorca Kremľa vyhlásil, že situácia „bola vyprovokovaná externe“ a varoval pred možnými „provokáciami“ zo strany Kyjiva a európskych štátov. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Napätie v Moldavsku rastie po tom, čo prezidentka Maia Sandu obvinila Rusko z toho, že prostredníctvom sabotérov chce vyvolať nepokoje a politickú nestabilitu. Podobne varoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruský vodca Vladimir Putin medzičasom obvinil Kyjiv, že plánuje zaútočiť na proruské Podnestersko, kde má Moskva aj vojenskú prítomnosť. To vyvolalo obavy, že vytvára zámienku pre anexiu ako v prípade ukrajinského polostrova Krym.

12:44 Ruská invázia na Ukrajinu spustila najmasívnejšie porušovanie ľudských práv súčasnosti

Ruská invázia na Ukrajinu spustila najmasívnejšie porušovanie ľudských práv súčasnosti. V pondelok to vyhlásil generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres s tým, že spustila „rozsiahlu smrť, ničenie a vysídľovanie“. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva podľa jeho slov zdokumentoval desiatky prípadov sexuálneho násilia voči mužom, ženám a dievčatám súvisiacich s vojnou na Ukrajine. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

SITA/AP Photo/Emilio Morenatti, FileSatelitná snímka, zničeného mesta Irpiň nedaľeko Kyjeva, 30.4.2022.

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch v januári uviedla, že ruské vojnové zločiny a porušovanie ľudských práv počas vojny na Ukrajine vytvárajú „litániu porušovania medzinárodného humanitárneho práva“. Vo svojej výročnej správe poukázala na to, že dôkazy vojnových zločinov v Buči pri Kyjive boli súčasťou vzoru, ktorý sa „opakoval nespočetne veľakrát“. Organizácia tiež zdôraznila bombardovanie divadla v Mariupoli, ktoré sa stalo napriek tomu, že veľký nápis hovoril o tom, že sa tam ukrývajú deti, aj na ďalšie ostreľovanie nevojenských cieľov.

11:21 Ruská armáda stratila ďalších 560 vojakov

Za uplynulý deň na Ukrajine podľa Kyjevq prišlo o život ďalších 560 príslušníkov ruských ozbrojených síl. Celkové straty ruskej armády na životoch od začiatku vojny tým stúpli na 148 690. Uviedol to v pondelok na Facebooku ukrajinský generálny štáb.

Moskva za uplynulých 24 hodín podľa Kyjevq stratila aj štyri tanky, šesť obrnených bojových vozidiel pechoty a jedno lietadlo. Od začiatku invázie Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu celkovo prišlo o 3 385 tankov, 6 621 obrnených bojových vozidiel pechoty a 300 lietadiel.

10:50 Rusko je znepokojené výbuchmi vo vojenských objektoch v Mariupole

Rusko je podľa pondelkovej správy britského ministerstva obrany znepokojené explóziami, ku ktorým v poslednom období došlo v objektoch využívaných na vojenské účely v obsadenom ukrajinskom meste Mariupoľ. Od 21. februára tam proruskí predstavitelia podľa Londýna hlásili najmenej 14 výbuchov.

Explózie nastali napríklad v muničnom sklade na letisku, v dvoch skladoch paliva a v oceliarni, ktorú ruské sily využívajú ako vojenskú základňu.  

Boje o prístavné mesto Mariupoľ v Doneckej oblasti vypukli bezprostredne po začiatku ruskej vojenskej invázie 24. februára 2022. Poslední obrancovia celé mesiace obliehaného mesta padli do ruského zajatia 20. mája.

„Napriek tomu, že Mariupoľ bol začiatkom vojny značne zničený, pre Rusko je stále dôležitý, pretože ide o druhé najväčšie mesto, ktoré Rusi v roku 2022 dobyli a stále ho ovládajú. Leží navyše na kľúčovej logistickej trase,“ uviedlo ministerstvo v Londýne.

9:01 Ruská armáda podnikla na Ukrajinu ďalší útok dronmi

Pri útoku dronmi, ktorý v noci na pondelok podnikla ruská armáda, prišla v Chmeľnyckej oblasti na západe Ukrajiny o život jedna osoba a štyri ďalšie boli zranené. 

Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) o tom v pondelok informoval primátora mesta Chmeľnyckyj Olexandr Symčyšyn. Dodal, že zásah dostalo niekoľko budov. Hasiči pokračujú v likvidácii požiarov, ktoré následne vypukli.

Generálny štáb ukrajinskej armády v pondelok vo svojej rannej zvodke napísal, že ruská armáda v noci na pondelok zaútočila na územie Ukrajiny 14 bezpilotnými lietadlami typu Šáhid. Podľa predbežných údajov ukrajinskí vojaci zostrelili 11 z nich. Letecký poplach bol vo viacerých regiónoch Ukrajiny vyhlásený v nedeľu neskoro večer. V Kyjeve a v Kyjevskej a Černihivskej oblasti boli aktivované systémy protivzdušnej obrany. Poplach bol postupne odvolávaný v pondelok po 05:00 h miestneho času.

Vedenie Kyjeva oznámilo, že nad mestom bolo zostrelených deväť šáhidov. Podľa predbežných údajov nedošlo k obetiam na ľudských životoch a nebola ani zasiahnutá infraštruktúra.

Úrady juhoukrajinskej Záporožskej oblasti informovali, že v dôsledku nočného útoku dronov došlo k dvom zásahom civilnej nebytovej infraštruktúry. Zranených nehlásili.

8:02 Partizáni na bieloruskom letisku údajne zničili ruské výzvedné lietadlo

Bieloruská exilová opozícia v nedeľu uviedla, že výbuch na vojenskom letisku v Bielorusku zničil ruské lietadlo. TASR informáciu prevzala z agentúry AFP, podľa ktorej však nebolo možné toto tvrdenie overiť z nezávislých zdrojov. Ruská armáda sa k správe bezprostredne nevyjadrila. 

„(Bieloruskí) Partizáni... potvrdili úspešnú špeciálnu operáciu, počas ktorej bolo na letisku Mačuliščy neďaleko Minska vyhodené do vzduchu... ruské lietadlo,“ napísal na Twitteri Franak Viačorka, blízky spolupracovník exilovej líderky bieloruskej opozície Sviatlany Cichanovskej. 

Ruské výzvedné lietadlo Beriev A-50.Wikipedia commons/Mil.ruRuské výzvedné lietadlo Beriev A-50.Podľa neho išlo o najúspešnejšiu diverznú akciu bieloruských partizánov od začiatku roka 2022. Viačorka uviedol, že útok podnikli dvaja Bielorusi za pomoci dronov. Medzičasom už opustili územie Bieloruska a sú v bezpečí. 

Podľa Viačorku výbuch poškodil špeciálne lietadlo v hodnote 330 miliónov eur, akých Rusko nemá veľa. Konkrétny typ stroja však neuviedol. 

Médiá blízke bieloruskej opozícií tvrdia, že išlo o výzvedné lietadlo typu A-50. 

„Som hrdá na všetkých Bielorusov, ktorí pokračujú v odpore voči ruskej hybridnej okupácii Bieloruska a súčasne v boji za slobody Ukrajiny,“ napísala na Twitteri Cichanovská v reakcii na správy o zničení ruského lietadla. 

Správy z prechádzajúceho dňa 26.2.2023:

19:00 Estónsky minister obrany navštívil Kyjev a odovzdal novú vojenskú pomoc

Estónsky minister obrany Hanno Pevkur v nedeľu navštívil Kyjiv a odovzdal novú vojenskú pomoc Ukrajine. Súčasťou balíka pomoci sú útočné pušky, pištole, drony, termokamery, generátory, nabíjačky a odevy. Uviedol to ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda, ktorý dodáva, že podľa estónskej verejnoprávnej vysielacej spoločnosti ERR Pevkur ohlásil ďalší balík estónskej vojenskej pomoci Kyjevu, ktorú majú tvoriť zbrane a vybavenie síl špeciálnych operácií.

16:55 Zelenskyj dal sľub: Vrátime ukrajinskú vlajku na Krym

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu znovu vyhlásil, že jeho krajina si nárokuje na Krymský polostrov nachádzajúci sa na severnom pobreží Čierneho mora, ktorý Rusko anektovalo od Ukrajiny v roku 2014. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

„Toto je naše územie. Naši ľudia. Naša história,“ uviedol 45-ročný ukrajinský prezident, ako sa píše vo vyhlásení zverejnenom v nedeľu. „S návratom Krymu príde na Ukrajinu aj mier,“ dodal. 

„Vrátime ukrajinskú vlajku do každého kúta Ukrajiny,“ zdôraznil Zelenskyj.

Prezident Zelenskyj v roku 2020 vyhlásil 26. február za „Deň odporu proti ruskej okupácii Krymu“.

14:10 Intenzívne boje okolo východného mesta Bachmut pokračujú

Situácia na fronte vo východoukrajinskom regióne Donbas je v nedeľu stále veľmi vážna a obe strany konfliktu poskytli protichodné informácie o vývoji bojov okolo mesta Bachmut. V správe to uviedla tlačová agentúra DPA.

Kým ruské zdroje vyhlásili dedinu Jahidne - ktorá leží v južnej časti cesty vedúcej do mesta Sloviansk a susedí s Bachmutom -, za dobytú, ukrajinský generálny štáb v nedeľu oznámil, že ruské útoky na dedinu odrazili.

Dobytie dediny Jahidne by ruským jednotkám otvorilo cestu k dobytiu dediny Chromove, cez ktorú prechádzajú zásoby pre ukrajinských vojakov v Bachmute.

Obe nepriateľské strany potvrdili boje okolo dediny Ivanivské, ktorá sa nachádza na ceste do mesta Kosťantynivka, západne od Bachmutu.

12:55 Chorvátsko chystá dodávku 14 vrtuľníkov Mi-8 pre Kyjev

Chorvátsko pracuje na tom, že Ukrajine dodá dvanásť vrtuľníkov Mi-8 MTV-1 a dvoch helikoptér Mi-8 T. Informuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na chorvátsky denník Jutarnji. Podľa zdrojov tohto denníka vrtuľníky sú v súčasnosti rozobraté na dielce a na prepravu budú pripravené za približne desať dní.

Predseda chorvátskej vlády Andrej Plenkovič verejne vyjadruje podporu Ukrajine, ale prezident Chorvátska Zoran Milanovič sa opakovane vyslovil proti poskytovaniu vojenskej pomoci Kyjevu.

11:30 Kyjev uvažuje o obnovení exportu elektriny do Európy

Dodávky elektriny na Ukrajine sa stabilizovali, čo znamená, že plánované obmedzenia už možno nebudú nutné. Povedal to ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko. Krajina by dokonca mohla uvažovať o obnovení exportu elektriny do Európy, ktorý prerušila po tom, ako Rusko začalo v októbri útočiť na ukrajinské elektrárne a siete raketami a dronmi. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Haluščenko uviedol, že ukrajinská elektrická sieť funguje bez výpadkov už viac ako dva týždne. Avšak nedostatky stále sú v Odeskej oblasti pre výrazné poškodenie infraštruktúry. Minister dodal, že ak budú stabilné prebytky elektriny, krajina bude uvažovať o obnovení exportu.

10:45 Putin dodávky zbraní NATO na Ukrajinu označil za účasť na konflikte

ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu dodávky zbraní z členských krajín NATO na Ukrajinu označil za účasť na konflikte. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na Putinove vyjadrenia pre ruské médiá.

„Posielajú desiatky miliárd dolárov vo forme zbraní na Ukrajinu. To je skutočná účasť,“ povedal Putin v rozhovore pre ruskú štátnu televíziu Rossija 1.

Viac sa dočítate tu.

9:00 Ruské útoky v Doneckej oblasti zabili troch civilistov

Ruské útoky v Doneckej oblasti za uplynulý deň zabili troch civilistov a štyroch ďalších zranili. Dvoch ľudí ruské útoky zabili v meste Bachmut a jedného v obci Novopokrovske, napísal na komunikačnej platforme Telegram gubernátor oblasti Pavlo Kyrylenko. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Rusko teraz koncentruje svoju hlavnú ofenzívu na východe Ukrajine, keďže sa snaží obsadiť región Donbas, ktorý tvorí Donecká a Luhanská oblasť. Podľa Kyrylenka sa odhaduje, že v Doneckej oblasti od začiatku ruskej invázie bolo zabitých 1 387 civilistov a 3 094 bolo zranených. Tieto údaje nezahŕňajú počet obetí v okupovaných mestách Mariupoľ a Volnovacha, ktoré ukrajinskí predstavitelia v súčasnosti nemôžu zistiť.

8:40 Ukrajinská rozviedka: Ukrajinská armáda bude na jar pripravená na protiofenzívu

Ukrajinská armáda bude na jar pripravená spustiť protiofenzívu proti ruským silám, ktoré okupujú rozsiahle časti Ukrajiny. Oznámil to predstaviteľ hlavnej správy vojenskej rozviedky ukrajinského ministerstva obrany (GUR) Vadym Skibickyj. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry DPA a webovej stránky stanice Deutsche Welle (DW).

Presný dátum tejto protiofenzívy podľa Skibického slov závisí od viacerých činiteľov vrátane dodávok zbraní zo Západu.

Tento predstaviteľ GUR za jeden zo strategických cieľov operácie označil „vbitie klinu do ruského frontu na juhu - medzi Krymom a pevninskou časťou Ruska“.

Skibickyj nevylúčil, že Ukrajina uskutoční útoky na sklady zbraní či vojenské vybavenie na území Ruska, napríklad v okolí mesta Belgorod, píše DPA. „Odtiaľ sú spúšťané útoky na Ukrajinu, čo predstavuje hrozbu napríklad pre Charkov,“ uviedol.

Informácie z predchádzajúceho dňa 25.2.2023:

20:00 Ruský úder na mesto Cherson zranil troch civilistov

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po ruskom útoku na mesto Cherson na juhu Ukrajiny. Útok v sobotu na komunikačnej platforme Telegram potvrdil šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. „Ruskí teroristi bojujú proti civilistom," napísal Jermak. Informuje o tom portál news.sky.com.

Strategicky dôležité mesto Cherson ruská armáda obsadila krátko po začatí invázie na Ukrajinu, ale v novembri bolo oslobodené pri ukrajinskej protiofenzíve. Ruské sily sú však neďaleko mesta na východnom brehu rieky Dnipro a Cherson je terčom neustáleho ruského bombardovania.

18:40 Litovčania zozbierali za mesiac 14 miliónov eur na nákup radarov pre Ukrajinu

Litovčania zozbierali za mesiac na nákup radarov protivzdušnej obrany pre Ukrajinu celkovo 14 miliónov eur, oznámili v sobotu organizátori. Správu priniesol portál britského denníka The Guardian.

Litva, členský štát Severoatlantickej aliancie (NATO), Európskej únie a eurozóny, patrí k veľkým podporovateľom Ukrajiny už od začiatku ruskej invázie 24. februára v roku 2022.

Litovský prezident Gitanas Nausėda vo vyhlásení napísal: „V tomto kľúčovom okamihu musíme urobiť všetko, čo sa dá, aby sme zaistili pomoc ukrajinskému ľudu.“

Peniaze pôjdu na nákup 14 radarov, spresnili organizátori zbierky.

Známy litovský novinár a dobrovoľník Andrius Tapinas zverejnil na Twitteri príspevok: „14 000 000 eur od Litovčanov na nákup radarov na obranu Ukrajiny. Za štyri týždne. To je od nás. Zatiaľ. Ešte sa vrátime.“

16:40 Ruské útoky poškodili vlani takmer desatinu ukrajinských nemocníc

Pri vlaňajších vyše 250 útokoch Ruska na Ukrajine bola poškodená takmer desatina ukrajinských nemocníc, na niektoré útočili opakovane. Uvádza sa to v novej analýze vyšetrovateľov z USA, Spojeného kráľovstva, Švajčiarska a Ukrajiny. V piatok o tom informovala americká televízia CNN, ktorá mala možnosť analýzu vidieť.

Štúdiu spoločne vypracovalo päť mimovládnych organizácií: Očitý svedok zverstiev (eyeWitness to Atrocities), Insecurity Insight, Iniciatíva médií za ľudské práva (MIHR), Lekári za ľudské práva (PHR) a Ukrajinské centrum zdravotnej starostlivosti (UHC). CNN dodala, že nemohla overiť podrobnosti o každom útoku.

Takmer 200 zdravotníckych pracovníkov, ktorí sú v čase vojny chránení medzinárodným právom, bolo zabitých, zranených, unesených alebo zatknutých, uviedli mimovládne organizácie v analýze.

Výskumníci zdokumentovali od februára do decembra 2022 až 707 útokov na zdravotné strediská - niektoré spôsobili škody na budovách a bola pri nich použitá výbušná munícia odpaľovaná zo zeme. Boli však medzi nimi útoky iného druhu, napríklad rabovanie, odopretie prístupu k zdravotnej starostlivosti alebo narušenie prístupu pacientov k liečbe.

13:10 V ruskom sklade munície v Mariupoli údajne nastali explózie

Explózie údajne v piatok nastali v ruskom sklade munície v okupovanom ukrajinskom meste Mariupoľ v Doneckej oblasti. Uviedol to poradca starostu Mariupoľa Petro Andriuščenko, ktorý s odvolaním sa na miestnu skupinu odporu dodal, že sklad bol zničený. Andriuščenko v sobotu konštatoval, že výbuchy bolo počuť v dedinách Jalta a Jurivka neďaleko Mariupoľa. Podľa jeho slov tam bolo dočasne umiestnených veľa ruských vojakov. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Hovorkyňa južného veliteľstva ukrajinskej armády Natalia Humeňuková vo štvrtok povedala, že Rusmi okupovaný Mariupoľ „už nie úplne nedosiahnuteľný" pre ukrajinské sily. V rovnaký deň mestská rada Mariupoľa informovala, že tri explózie v Mariupoli s „vysokou pravdepodobnosťou" zasiahli oblasť oblasť, v ktorej boli dočasne umiestnení ruskí vojaci.

13:00 Britská vláda: Rusku sa zrejme minuli zásoby iránskych dronov

Ruskí vojaci zrejme už vyčerpali svoje zásoby iránskych dronov, uviedlo britské ministerstvo obrany v sobotu v každodennom aktuálnom hodnotení vojny na Ukrajine, založenom na spravodajských informáciách. Citovala z neho tlačová agentúra DPA.

Minutie zásob je pravdepodobné, pretože približne od 15. februára sa neobjavili správy o použití jednorazových dronov pri útokoch na Ukrajine, napísalo britské ministerstvo na Twitteri.

Na rozdiel od toho ukrajinská armáda v období od konca januára do začiatku februára zostrelila najmenej 24 dronov Šáhid iránskej výroby.

„Rusko sa pravdepodobne snaží doplniť zásoby (dronov),“ uviedlo britské ministerstvo. „Aj keď tieto zbrane nemajú dobré výsledky v ničení naplánovaných cieľov, Rusko ich zrejme pokladá za užitočnú návnadu, ktorá dokáže odvrátiť pozornosť ukrajinských síl protivzdušnej obrany od účinnejších ruských raketových útokov,“ vysvetlili Briti.

12:00 Kazachstan podporil čínsky plán o politickom urovnaní konfliktu na Ukrajine

Kazašské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že víta postoj Číny na „politické urovnanie ukrajinskej krízy“. Návrh si podľa ministerstva „zaslúži podporu, pretože prispieva k ukončeniu krviprelievania“.

Kazachstan má s ruskom 7500 kilometrovú spoločnú hranicu a je členom viacerých spoločných hospodárskych a vojenských zoskupení. Táto krajina však odmieta podporiť ruskú inváziu na Ukrajine, či uznať pripojenie ukrajinských regiónov Kremľom, píše AFP. Agentúra dodáva, že Kazachstan sa zdržal hlasovania pri rezolúciách OSN odsudzujúcich Rusko.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken má na budúci týždeň navštíviť Kazachstan i susedný Uzbekistan.

9:00 Kanada pošle Ukrajine ďalšie štyri tanky Leopard 2, oznámila aj nové sankcie

Kanadský premiér Justin Trudeau v piatok oznámil, že Kanada sa rozhodla poslať Ukrajine ďalšie štyri tanky Leopard 2. Kyjevu ich tak celkovo dodá už osem. Trudeau zároveň ohlásil aj sankcie na ďalších 192 ruských fyzických a právnických osôb. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Kanada je s Ukrajinou solidárna od začiatku konfliktu,“ povedal kanadský premiér na tlačovej konferencii, ktorá sa v Toronte konala pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu. „Budeme v tom ďalej pokračovať,“ dodal. 

Trudeau odsúdil „agresívnu vojnu“ ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého nazval „nebezpečným, zbabelým a slabým“. Zároveň však dodal: „Vieme, že tento boj sa ešte neskončil.“

SITA/Justin Tang/The Canadian Press via AP, File

Nové kanadské sankcie sú cielené na ruských zákonodarcov, ktorí podporili inváziu na Ukrajinu, ako aj podpredsedov tamojšej vlády, ministrov, predstaviteľov vojenského a obranného sektora či ďalšie osoby z blízkeho okolia Putina vrátane jeho rodinných príslušníkov.

Trudeauova kancelária okrem toho v piatok informovala, že Kanada už do Poľska dopravila prvé štyri tanky Leopard 2 nemeckej výroby, ktoré prisľúbila Kyjevu. Ukrajinskí vojaci dostávajú v Poľsku výcvik v zaobchádzaní s týmito tankami, a to od poľských aj kanadských vojakov. 

Okrem štyroch ďalších tankov Leopard 2 teraz Kanada posiela Kyjevu aj jedno obrnené vozidlo a ďalšiu muníciu. 

7:00 Krajiny EÚ sa na výročie invázie dohodli na 10. balíku sankcií voči Rusku

Desiaty balík podľa vyhlásenia Štokholmu obsahuje "cielené obmedzenia voči jednotlivcom a subjektom, ktoré podporujú vojnu (na Ukrajine), šíria propagandu alebo doručujú drony, ktoré Rusko (následne) používa vo vojne" na Ukrajine.

Balík obsahuje aj ďalšie obmedzenia týkajúce sa obchodu. Stanica CNN spresňuje, že nové sankcie zahŕňajú aj obmedzenia vývozu tovarov s tzv. dvojakým využitím. Konkrétne sa týkajú napríklad vývozu približne 50 elektronických súčiastok, ktoré sa môžu použiť v zbraňových sytémoch, dronoch, raketách či vrtuľníkoch, uvádza DPA.

Uplatňovanie už existujúcich sankcií má byť rozšírené tak, aby zabránilo spoločnostiam mimo EÚ v dodávaní tovaru s vojenským využitím, ako napríklad dronov, do Ruska. Spoločnosti, ktoré by takéto dodávky realizovali, by v budúcnosti mohli stratiť prístup na vnútorný trh EÚ, približuje DPA.

Informácie z predchádzajúceho dňa 24.2.2023:

19:01 Putin je vrah! a Rusi domov!, skandovali protestujúci v Budapešti

Ukončenie ruskej agresie na Ukrajine požadovali v piatok večer protestujúci pred ruským veľvyslanectvom v Budapešti pri príležitosti prvého výročia začiatku vojny na Ukrajine. Živý prenos z demonštrácie vysielal server Hvg.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Protest zorganizovali opozičná strana Momentum a organizácie Ukrajincov v Maďarsku. Niekoľko stoviek účastníkov demonštrácie počas pochodu od radnice cez Andrássyho cestu skandovalo Putin je vrah! a Rusi domov!.

Starosta Budapešti Gergely Karácsony pred pochodom vyhlásil, že mier bude vtedy, ak vyhrá Ukrajina. Súčasne varoval pred tichým tolerovaním klamstiev.

17:26 Švédsko dodá približne desať tankov Leopard na Ukrajinu

Švédsko dodá Ukrajine „okolo“ desať svojich tankov Leopard 2 spolu so systémami protivzdušnej obrany typu Iris-T a HAWK. Pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajinu to v piatok oznámili švédsky premiér Ulf Kristersson a minister obrany Pal Jonson. TASR správu prevzala z agentúry AFP. 

Jonson spresnil, že ide v prípade tankov ide o typ Leopard 2A5. 

Nemecko v januári po mesiacoch odmietania súhlasilo s poskytnutím tankov Ukrajine. Nemecký minister obrany Boris Pistorius nedávno informoval, že západné krajiny prisľúbili Kyjevu 48 tankov Leopard 2 vrátane jedného práporu starších tankov Leopard 2 A4, ktorých dodávku koordinuje Poľsko.

Ukrajina okrem toho dostane modernejšie tanky Leopard 2 A6 — 14 od Nemecka a tri od Portugalska. 

16:28 Poľsko je pripravené viesť výcvik Ukrajincov na stíhačky F-16

„Áno, sme pripravení viesť v Poľsku výcvik zameraný na stíhačky F-16,“ povedal Morawiecki novinárom počas návštevy Kyjeva.„ Zdôrazňujem, že toto by sa malo dohodnúť v širšej koalícii, avšak Poľsko je pripravené vykonávať takýto výcvik.“

Šéf poľskej vlády tiež ohlásil, že Varšava dodá Kyjevu ďalšie tanky do niekoľkých dní. "Dokážeme uskutočniť prevoz tankov čoskoro... aj za niekoľko dní dodáme veľmi dobré tanky PT-91 - na Ukrajinu dorazí 60 tankov," ohlásil.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak predtým oznámil, že na Ukrajinu už dorazili z Poľska prvé tanky Leopard 2 nemeckej výroby. Morawiecki neskôr spresnil, že Varšava dodala štyri Leopardy.

„Dnes som sem prišiel nielen ponúknuť slová podpory, ale aj s vedomím, že na túto barbarskú agresiu musíme reagovať silou,“ vyhlásil Morawiecki, ktorý do Kyjeva pricestoval v piatok ráno, aby si pripomenul prvé výročie od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

14:55 Pentagon oznámil nový balík pomoci Ukrajine za dve miliardy dolárov

Pentagón však tentoraz neuvádza presný počet ani druh nábojov, ktoré plánuje Ukrajine dodať, čo je nezvyčajné, zamýšľa sa AP.

Pentagón ohlásil nový balík pomoci pre Ukrajinu len niekoľko dní po tom, čo americký prezident Joe Biden neohlásene navštívil Kyjev, aby preukázal podporu Ukrajine. Biden sa v piatok prostredníctvo virtuálnej konferencie stretne aj s lídrami skupiny G7 a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, aby pokračovali v koordinácii podpory Ukrajine a hnali Rusko na zodpovednosť za vojnu" na Ukrajine, uviedol Biely dom vo vyhlásení.        

13:24 Poľský premiér priviezol na Ukrajinu prvé tanky Leopard 2

Duda na zasadnutí poľského Úradu národnej bezpečnosti (BBN)  uviedol, že má radosť, že Poľsko je prvou krajinou, ktorá Ukrajine poskytla moderné tanky. Ich presný počet zatiaľ nie je známy.

Morawiecki pricestoval do Kyjeva v piatok ráno, aby si pripomenul prvé výročie od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Dodanie tankov Leopard 2 na Ukrajinu potvrdil aj poľský minister obrany Mariusz Blaszczak, napísala agentúra PAP. 

SITA/Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via AP

Berlín v januári Poľsku odsúhlasil dodávku 14 tankov nemeckej výroby Leopard 2 na Ukrajinu. Varšava okrem nich Kyjevu pošle aj 60 sovietskych tankov T-72.

13:00 Vy rozhodnete, či bude Ukrajina existovať, povedal Zelenskyj vojakom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v piatok, na prvé výročie začiatku ruskej invázie, prihovoril vojakom v Kyjeve. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

„Vy rozhodnete, či budeme existovať. Či bude Ukrajina existovať. Každý deň. Každú hodinu. Ste to vy – ukrajinskí vojaci – kto o tom rozhodne,“ povedal im.

SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Zelenskyj sa tiež predtým v piatok vyjadril, že rok 2023 bude rokom ukrajinského víťazstva na bojisku. „Dvadsiateho štvrtého februára sa milióny z nás rozhodli. Nie biela vlajka, ale modrá a žltá. Nie útek, ale tvárou v tvár. Odolávanie a boj,“ napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. „Bol to rok bolesti, smútku, viery a jednoty. A tento rok sme naďalej neporaziteľní. Vieme, že rok 2023 bude rokom nášho víťazstva,“ dodal.

12:21 Predstavitelia Moldavska v čase rastúceho napätia varujú pred ruskými psychologickými operáciami

Moldavskí proeurópski lídri odmietli tvrdenia Ruska, že Ukrajina plánuje zaútočiť na ich proruský odštiepenecký región a vyzvali na pokoj. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Moldavsko pritom už týždne varuje pred ruskými plánmi na destabilizáciu vlády v krajine. Oficiálni predstavitelia zároveň ruské tvrdenia odmietli ako „psychologické operácie“ v rámci vojny. „Ministerstvo obrany je presvedčené, že je to skôr prvok psychologickej operácie ako skutočný plán,“ vyjadril sa štátny tajomník Valeriu Mija.

Moldavsko nie je členom Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO), no vlani v júni, v rovnaký deň ako Ukrajina, získalo štatút kandidátskej krajiny na členstvo v Európskej únii. Moldavská líderka sa tento týždeň stretla aj s americkým prezidentom Joeom Bidenom, ktorý prisľúbil podporu suverenity jej krajiny.

11:10 Ukrajina sa chystá na protiofenzívu, vyhlásil Reznikov

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v piatok uviedol, že ukrajinská armáda pracuje na príprave protiofenzívy, ktorou vytlačí invázne ozbrojené sily Ruska z územia Ukrajiny. Povedal to pri príležitosti prvého výročia vpádu ruských inváznych vojsk na Ukrajinu, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

„Pred rokom bolo pre nás náročné získať zbrane. Dnes civilizované krajiny vidia, že ste štít Európy na východe,“ odkázal Reznikov ukrajinským vojakom.„ Bude protiofenzíva. Usilovne pracujeme na jej príprave a zabezpečení,“ dodal.

Ukrajina v súčasnosti naďalej čelí na svojom východe útokom ruských inváznych jednotiek. Pri obrane vlastných území a následnej protiofenzíve sa spolieha na pokračujúcu vojenskú pomoc Západu.

10:31 Zelenskyj vyhlásil, že jeho krajina v tomto roku zvíťazí nad ruskými agresormi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyhlásil, že jeho krajina v tomto roku dosiahne víťazstvo v boji proti ruskej agresii. Spoločne s ostatnými Ukrajincami si tak pripomenul smutné prvé výročie dňa, v ktorý sa začala ruská invázia a označil ho za „najdlhší deň v našich životoch".

8:49 Za uplynulý deň padlo ďalších 970 ruských vojakov

Za uplynulý deň Rusko na Ukrajine podľa Kyjeva stratilo ďalších 970 vojakov. Celkový počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl od začiatku invázie stúpol na 146 820, uviedol v piatok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Ruská armáda podľa Kyjeva za uplynulých 24 hodín prišla aj o trinásť tankov, sedem obrnených bojových vozidiel pechoty, jedenásť delostreleckých systémov a tri raketomety.

Od začiatku vojny Moskva podľa ukrajinského generálneho štábu stratila 3 363 tankov, 6 600 obrnených bojových vozidiel pechoty, 2 363 delostreleckých systémov a 474 raketometov.

7:49 Expremiér Johnson vyzval Britániu, aby ako prvá dodala Ukrajine bojové lietadlá

Bývalý britský premiér Boris Johnson povedal, že Čína sa v prípade dodania zbraní Rusku dopustí "historického omylu". Takisto vyzval Spojené kráľovstvo aby "prelomilo ľady" a ako prvá krajina dodalo Ukrajine bojové lietadlá. TASR správu prevzala vo štvrtok z webovej stránky stanice Sky News.

Johnson v rozhovore pre Sky News uviedol, že je "veľmi znepokojený" v spojitosti so stredajším stretnutím ruského prezidenta Vladimira Putina s vedúcim ústrednej komisie Komunistickej strany Číny pre zahraničné vzťahy Wang Im v Moskve.

Boris Johnson na návšteve Kyjeva, 9.4.2022.SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP, FileBoris Johnson na návšteve Kyjeva, 9.4.2022.

„Som presvedčený, že by to bol historický omyl,“ povedal v spojitosti s možnou podporou ruského úsilia vo vojne zo strany Pekingu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj západné krajiny žiada o dodanie stíhačiek s cieľom podporiť úsilie Ukrajincov vo vojne, pripomína Sky News. Medzi lídrami západných krajín sa však vyskytujú obavy, že by Ukrajinci tieto lietadlá mohli použiť na zasahovanie cieľov na ruskom území, dodáva táto stanica.

Johnson však podľa Sky News vyjadril presvedčenie, že Ukrajina stíhačky použije len na obranu svojej krajiny. Expremiér britskú vládu vyzval, aby Kyjevu dodala niekoľko britských lietadiel typu Typhoon.

„Som presvedčený, že Spojené kráľovstvo má dôvod prelomiť ľady a dať im nejaké Typhoony,“ povedal a dodal, že Británia môže Ukrajincom poskytnúť aj príslušný výcvik.

„Ak budú mať (Ukrajinci) lietadlá, aby odstránili ruské delostrelecké pozície, a ruské velenie a kontrolu, potom nemám pochybnosti o tom, že ozbrojené sily prezidenta Zelenského budú schopné opätovne získať svoje územie. Bojujú za svoju krajinu a sú odhodlané zvíťaziť,“ povedal.

Informácie z prechádzajúceho dňa 23.2.2023 

21:00 Dodávka tankov Abrams na Ukrajinu môže trvať až dva roky

Dodávka amerických tankov typu M1 Abrams na Ukrajinu by mohla trvať až dva roky. Vo štvrtok to uviedla štátna tajomníčka ministerstva obrany Spojených štátov Christine Wormuthová. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Americký prezident Joe Biden na konci januára potvrdil, že Spojené štáty pošlú Ukrajine 31 tankov Abrams M1. Dodávku v hodnote 400 miliónov dolárov mali podľa pôvodných plánov zrealizovať v priebehu niekoľkých mesiacov.

Wormuthová však pre televíziu CNN povedala, že v súčasnosti sa stále vypracúvajú plány, ako presne by sa dodávka tankov na Ukrajinu mala uskutočniť. Americké ozbrojené sily „hľadajú tú najrýchlejšiu cestu, ako dostať tanky k Ukrajincom“, priblížila s tým, že určite nepôjde o záležitosť týždňov či niekoľkých mesiacov.

Podľa štátnej tajomníčky sa americká armáda zaoberá možnosťami, v rámci ktorých by bolo možné dodať Ukrajine tanky za menej ako dva roky či jeden a pol roka, „je však potrebné dôkladne zvážiť všetky klady a zápory“.

20:30 G7: Ukrajine v tomto roku poskytnú pomoc v hodnote 39 miliárd dolárov

Členské štáty skupiny G7 sa zaviazali, že Ukrajine v tomto roku poskytnú finančnú a ekonomickú podporu v hodnote 39 miliárd dolárov. Povedal to vo štvrtok japonský minister financií Šuniči Suzuki. Na tlačovej konferencii po stretnutí ministrov financií G7 v Indii Suzuki uviedol, že blok zároveň požiadal Medzinárodný menový fond (MMF), aby zrýchlil svoju prácu a pripravil podporný program pre Ukrajinu do marca. Informuje o tom portál cnn.com.

V pondelok ukrajinský minister financií Serhij Marčenko a výkonná riaditeľka MMF Kristalina Georgieva rokovali v Kyjive. Marčenko stretnutie označil za veľmi produktívne a pre CNN povedal, že „teraz vidíme, že náš vzťah je dosť stabilný a smerujeme k úplnému programu pomoci zo strany MMF“.

19:45 Zelenskyj chce hovoriť s Čínou o jej mierovom pláne pre Ukrajinu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok povedal, že nevidel mierový plán sľubovaný Čínou. Chce sa však stretnúť s predstaviteľmi Pekingu a hovoriť s nimi o ich návrhu pred tým, ako ho posúdi, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Peking prisľúbil, že svoj návrh „politického riešenia“ vojny na Ukrajine zverejní tento týždeň, v čase prvého výročia začiatku invázie Ruska z 24. februára.

„Čína nám povedala, že majú takúto iniciatívu. Dokument som však zatiaľ nevidel,“ uviedol Zelenskyj na tlačovej konferencii so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom, ktorý navštívil Kyjev.

SITA/AP Photo/Leo Correa, File

Peking sa v prípade vojny Ruska na Ukrajine snaží zachovávať neutrálny postoj, pokým udržiava blízke vzťahy s Moskvou, pripomína AFP.

„Myslím si, že vo všeobecnosti je veľmi dobré, že Čína začala hovoriť o Ukrajine a vysielať nejaké signály,“ konštatoval Zelenskyj. „Vyvodíme určité závery po tom, ako uvidíme ich konkrétne ponuky... Chceli by sme stretnutie s Čínou.“

18:30 Ukrajina vynakladá takmer celý mierový rozpočet na svoju armádu, tvrdí Šmyhaľ

Ukrajinská vláda počas už rok trvajúcej ruskej invázie vynakladá takmer celý štátny rozpočet určený na mierové časy na armádu. Vo štvrtok to v Kyjeve uviedol ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, informuje televízia CNN.

Schodok štátneho rozpočtu dosiahol vlani podľa Šmyhaľa zhruba 31 miliárd dolárov. „Tieto prostriedky sme získali od našich partnerov, väčšinou z EÚ, (skupiny) G7 a Spojených štátov a od medzinárodných finančných inštitúcií vrátane MMF (Medzinárodného menového fondu),“ povedal novinárom.

Výdavky na sociálne a humanitárne záležitosti sú financované „s podporou našich partnerov“, uviedol Šmyhaľ, za čo je Ukrajina veľmi vďačná.

Jednou z priorít vlády v Kyjeve je „obnova energetického sektora“, bez ktorého nie je možné hovoriť o ďalších sociálnych či humanitárnych projektoch. Ďalšou prioritou je odmínovanie až 174.000 kilometrov štvorcových územia. Treťou prioritou je obnova kritickej infraštruktúry a poškodených obytných budov a štvrtou podpora obnovy hospodárstva, povedal premiér.

Šmyhaľ odhaduje, že Ukrajina bude potrebovať ďalších 17 miliárd dolárov na „rýchle zotavenie“ po tom, čo hrubý domáci produkt vlani klesol o asi 30 percent. Ukrajina prišla v dôsledku invázie o viac ako tri milióny pracovných miest. Veľké ťažobné a kovospracujúce podniky na východe Ukrajiny boli zničené alebo sú okupované ruskými silami. Vláda sa preto podľa neho zameriava na rozvoj malých a stredných podnikov.

15:50 Moldavsko poprelo tvrdenia Ruska, že sa Ukrajina chystá vpadnúť do Podnesterska

Ruské štátne agentúry TASS a RIA Novosti vo štvrtok citovali ruský rezort obrany, podľa ktorého Ukrajina plánuje napadnúť Podnestersko. Moldavská vláda však uviedla, že informácie ruského ministerstva nepotvrdzuje a vyzvala a na pokoj.

Viac sa dočítate v článku tu.

14:45 NATO vidí náznaky možnej pomoci Číny Rusku

Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) zaznamenala „nejaké náznaky“, že by Čína mohla plánovať podporu Ruska vo vojne na Ukrajine. Zároveň vyzýva Peking, aby s tým nenapredoval, keďže by to bolo porušenie medzinárodného práva.

Viac nájdete v článku na tomto odkaze.

14:00 Prigožin tvrdí, že nátlak sa vyplatil a munícia pre vagnerovcov je už na ceste

Zakladateľ ruskej súkromnej vojenskej spoločnosti Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin vo štvrtok oznámil, že muníciu potrebnú v bojoch na Ukrajine jej už ruské ministerstvo obrany odoslalo. Posun v situácii nastal po tom, čo Prigožin obvinil velenie armády zo zrady a vyvolal tým spor na verejnosti. TASR prevzala informácie z webového portálu britského denníka The Guardian a spravodajskej televízie Sky News.

Prigožin zverejnil v stredu ponurú fotografiu zachytávajúcu desiatky mŕtvych mužov, podľa jeho slov zabitých preto, že velitelia vrátane ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova prestali dodávať muníciu jeho bojovníkom, aby mu uškodili a zničili jeho súkromnú armádu, ako napísala tlačová agentúra Reuters. Ani jeden spomínaný predstaviteľ sa k tomu osobne nevyjadril, ale celé toto obvinenie ministerstvo obrany odmietlo.

Vo zvukovej nahrávke na sociálnej sieti Telegram Prigožin vo štvrtok povedal, že (verejný) nátlak, ktorý on a ďalší jeho spolupracovníci vyvinuli na ministerstvo obrany, sa vyplatil – dostal totiž informáciu, že munícia pre vagnerovcov je už na ceste.

„Zatiaľ je všetko len na papieri, ale bolo nám povedané, že hlavné dokumenty už boli podpísané,“ uviedol Prigožin.

13:20 Fínsko pošle Ukrajine tri tanky Leopard

Fínsko pošle Ukrajine tri tanky nemeckej výroby Leopard 2, oznámilo vo štvrtok fínske ministerstvo obrany. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Hodnota najnovšieho obranného balíka pre Ukrajinu je 160 miliónov eur a bude zahŕňať okrem tankov aj výcvik súvisiaci s ich používaním, uviedol fínsky rezort.        

Koncom januára prisľúbili západní spojenci Ukrajine dodávky  moderných tankov, aby jej pomohli v boji proti ruským inváznym silám, ktoré sa snažia postupovať na východe Ukrajiny.

Fínsky prezident Sauli Niinisto v januári uviedol, že Fínsko sa pripojí k dodávke tankov pre Ukrajinu od európskych krajín. Upozornil však, že prínos Fínska nebude „veľmi početný“.

Fínsko má s Ruskom hranicu dlhú asi 1300 kilometrov a v arzenáli má takmer 200 tankov Leopard 2.

13:00 Putin: Ruská armáda je garantom stability

Ruský prezident Vladimir Putin označil vo štvrtok ruskú armádu za garanta národnej bezpečnosti a prisľúbil zvýšenie vojenskej výroby. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Moderná a účinná armáda sú zárukou bezpečnosti a suverenity krajiny, zárukou stabilného rozvoja a jej budúcnosti,“ uviedol Putin vo videopríhovore venovanému ruskému sviatku Deň obrancov vlasti.

„Preto je tak ako predtým dôležité, aby sme pozornosť venovali posilneniu našich obranných schopností,“ uviedol Putin len deň pred prvým výročím začiatku invázie Ruska na Ukrajinu.

Rusko sa podľa Putina zameria na „vyvážený a vysoko kvalitný rozvoj všetkých zložiek svojich ozbrojených síl“, a to predovšetkým pri ich vyzbrojovaní „novými útočnými systémami, prieskumným a komunikačných vybavením, dronmi a delostreleckými systémami“. Tiež vyzdvihol ruských vojakov, ktorí podľa neho „hrdinsky“ bojujú na Ukrajine a „obraňujú (ruský) ľud a historické ruské územie“. Kľúčom k víťazstvu je pritom podľa Putina nezlomná jednota Ruska.

9:00 Španielsky premiér pricestoval do Kyjeva deň pred prvým výročím ruskej invázie

Španielsky premiér Pedro Sánchez pricestoval vo štvrtok do ukrajinského hlavného mesta Kyjev, aby prejavil tejto krajine napadnutej Ruskom podporu. Z vlaku v Kyjeve vystúpil predseda španielskej vlády deň pred prvým výročím ruskej invázie na Ukrajinu, ktorú ruský prezident Vladimir Putin spustil 24. februára 2022. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Dnes, rok po začiatku vojny, sa do Kyjeva vraciam,“ napísal Sánchez na Twitteri a pripojil video, ako v ukrajinskej metropole vystupuje z vlaku. „Budeme stáť pri Ukrajine a jej ľude až dovtedy, kým sa do Európy nevráti mier,“ dodal v tweete v španielčine i ukrajinčine.

Sánchez navštívil Kyjev už 21. apríla 2022; bol tam vtedy spolu s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou.

Informácie z predchádzajúceho dňa 22.2.2023:

20:00 Počas vojny nastalo viac ako 800 útokov na zdravotnícke zariadenia

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine nastalo už viac ako 800 útokov na ukrajinské zdravotnícke zariadenia. Ako referuje spravodajský web CNN, povedal to generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Ukrajina utrpela najmenej 802 útokov na zdravotnícke zariadenia, ktoré si vyžiadali smrť 101 lekárov a pacientov,“ povedal na stredajšom brífingu a doplnil: „Zdravotné následky tejto vojny sú zničujúce.“

Ghebreyesus povedal, že vojna zvýraznila potrebu podpory duševného zdravia, rehabilitácie, liečby chorôb, ako je rakovina, HIV a tuberkulóza, a vakcín proti osýpkam, detskej obrne, zápalu pľúc a ochoreniu COVID-19.

13:15 Pri konflikte na Ukrajine zahynulo 473 ukrajinských detí, 1,5 milióna je v ohrození

Od začiatku ruskej vojenskej agresie na Ukrajine zahynulo 473 ukrajinských detí a ďalších 1,5 milióna je v ohrození. Informuje o tom v tlačovej správe Zuzana Hromcová, hovorkyňa humanitnej organizácie Magna, ktorá priamo na Ukrajine poskytuje svoju pomoc. Denne zasahuje v akútnych kritických stavoch, pri traumách, poskytuje psychosociálnu podporu, zvyšuje dostupnosť liekov a vytvorila systém odosielania ťažko chorých pacientov do zariadení zdravotnej starostlivosti.

13:00 Ruské raketové útoky zasiahli Charkov, hlásia zranených

Rusko v stredu raketami zaútočilo na priemyselné zariadenia vo východoukrajinskom meste Charko a zranilo dvoch civilistov. TASR o tom informuje na základe správ stanice Sky News a denníka The Guardian.

Starosta Charkova Ihor Terechov v aplikácii Telegram oznámil, že na základe predbežných údajov bola jedna z mestských častí štyrikrát zasiahnutá. „Nepriateľ cieli na priemyselnú infraštruktúru, “napísal. Informácie o útokoch a zranených na Telegrame potvrdil aj gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Ukrajinské úrady očakávajú stupňovanie útokov s blížiacim sa prvým výročím začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, píše Sky News. Charkov sa nachádza neďaleko hraníc s Ruskom a počas vojny je častým cieľom útokov a bombardovania.

SITA/AP Photo/Pavel Dorogoy

10:30 Zelenskyj plánuje osobnú účasť na summite NATO vo Vilniuse

Podľa kancelárie litovského prezidenta sa na summite NATO 11. a 12. júla zúčastní väčšina lídrov členských krajín Severoatlantickej aliancie vrátane amerického prezidenta Joea Bidena. O návšteve Zelenského v Litve povedal Bešta litovskej spravodajskej televízii BNS, že „taký je plán“.

9:00 Zelenskyj nesledoval Putinov prejav, pretože v tom čase sa odohrávali teroristické útoky na Cherson

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prezradil, že nemárnil čas a nesledoval v utorok dvojhodinový prejav ruského prezidenta Vladimira Putina. TASR informuje podľa portálu britskej televízie Sky News.

Ruský prezident v utorok predniesol svoj každoročný prejav o stave krajiny pred členmi ruského parlamentu a ďalšími vplyvnými predstaviteľmi. V príhovore tiež oznámil, že Moskva pozastaví účasť na kľúčovej jadrovej dohode so Spojenými štátmi Nový START. Práve v tom čase ruské sily útočili na obytnú časť juhoukrajinského mesta Cherson.

Niekoľko hodín po Putinovi sa vo Varšave prihovoril poľskému národu americký prezident Joe Biden. Krátko na to sa Zelenskyj poďakoval Bidenovi aj celým Spojeným štátom za ich vodcovskú úlohu „pri mobilizácii sveta na podporu slobody“ a „životne dôležitú pomoc Ukrajine“.

„Smerujeme k spoločnému víťazstvu a musíme ho zabezpečiť už tento rok!“ napísal Zelenskyj na Twitteri. „Kyjev sa stále drží a hrdo odoláva a čo je najdôležitejšie, zostal slobodným, “povedal Biden v utorok počas prejavu pred Kráľovským hradom vo Varšave. V pondelok na niekoľko hodín nečakane navštívil aj ukrajinské hlavné mesto Kyjev.

Biden sa počas vopred neohlásenej návštevy Kyjeva stretol so Zelenským a oznámil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 500 miliónov dolárov. Jej súčasťou je munícia pre salvové raketomety HIMARS, ktoré USA poskytli Ukrajine už predtým.

7:45 Poľsko doručí Ukrajine 14 tankov Leopard 2 behom pár týždňov

Poľsko doručí Ukrajine 14 tankov Leopard 2 za „dva až tri týždne“ po tom, ako bude ukončený výcvik ukrajinských vojakov. V utorok to uviedlo ministerstvo zahraničných vecí vo Varšave. TASR informuje na základe správy stanice CNN.

Varšava okrem toho podporuje aj dodanie bojových stíhačiek Kyjevu, avšak najprv je potrebné dosiahnuť konsenzus medzi členskými krajinami Severoatlantickej aliancie, uviedol hovorca poľského rezortu diplomacie Lukasz Jasina.

SITA/AP Photo/Michal Dyjuk

„Rovnako, ako to bolo aj s tankami, dúfame, že táto koalícia bude dosť veľká na to, aby Ukrajincom poskytovala čoraz väčšiu podporu, “povedal Jasina. „Stíhačky sú vo vojne na Ukrajine veľmi užitočné, “poznamenal s tým, že v tejto záležitosti zastáva optimistický postoj.

„Sme však členom NATO a vo všetkých takýchto otázkach chceme dosiahnuť dohodu, aby sme sa na tom podieľali spoločne, pretože Aliancia je silnejšia, ak konáme spolu,“ dodal Jasina. Nemecko v januári odsúhlasilo poľskú dodávku tankov Leopard 2 pre Ukrajinu. Varšava okrem toho Kyjevu pošle 60 sovietskych tankov T-72.

Správy z predchádzajúcieho dňa 21.2.2023:

19:02 Prigožin obvinil armádu, že sa snaží zničiť Wagnerovcov

Zakladateľ ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny obvinil ruského ministra obrany a náčelníka generálneho štábu, že sa ich pokúšajú zničiť nedodaním munície bojovníkom na Ukrajine.

Milionár Jevgenij Prigožin, blízky spojenec ruského vodcu Vladimira Putina, vo zvukovom vyhlásení zverejnenom jeho hovorcami odsúdil „priamy odpor“ ruskej armády, „čo nie je nič iné ako pokus zničiť Wagnerovcov“. Ruský minister obrany Sergej Šojgu a náčelník generálneho štábu ruských síl Valerij Gerasimov rozdávajú rozkazy nedodávať Wagnerovcom muníciu a nepodporovať ich zo vzduchu. Skupina sa aktívne zapája do ťažkých bojov na východe Ukrajiny.

Vladimír Putin a náčelník generálneho štábu ruských síl Valerij Gerasimov, 21.12.2021.SITA/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, FilVladimír Putin a náčelník generálneho štábu ruských síl Valerij Gerasimov, 21.12.2021.Podľa Prigožina sa to dá prirovnať k „prirovnať k velezrade práve vo chvíli, keď Wagnerovci bojujú za Bachmut, pričom každý deň strácajú stovky bojovníkov“.

Prigožin a jeho bojovníci už týždne obviňujú, že im ruská armáda neposkytuje dostatok munície, keď sa snažia o dobytie Bachmutu, kľúčového mesta v čiastočne okupovanej ukrajinskej Doneckej oblasti. Obvinenia tiež zdôrazňujú dlhotrvajúce napätie medzi súkromnou armádou, ktorá má nejasné právne postavenie, keďže ruské zákony zakazujú súkromné vojenské spoločnosti, a ruskou armádou.

17:42 Školám pre hrozbu útokov na výročie invázie odporučili diaľkovú výučbu

Kyjev odporučil v utorok školám v krajine, aby od 22. do 24. februára pristúpili k tzv. diaľkovému vyučovaniu. Ako dôvod uviedol hroziace raketové útoky, ktoré by Rusko mohlo podniknúť pri príležitosti prvého výročia svojej invázie na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ukrajinské ministerstvo školstva uviedlo, že diaľkové vyučovanie školám v týchto dňoch odporučilo ako preventívne opatrenie pred výročím invázie, a to s cieľom "chrániť životy a zdravie všetkých účastníkov vzdelávacieho procesu". 

Rusko už od októbra pravidelne vykonáva raketové a dronové útoky a Kyjev sa teraz obáva, že by pri príležitosti piatkového výročia invázie mohlo pristúpiť k novej vlne náletov.

Počas ruskej invázie už boli zničené stovky ukrajinských škôl. Mnohé ďalšie školy zase boli nútené prejsť na kombináciu prezenčného a dištančného vzdelávanie, a to pre množstvo problémov zapríčinených ruskými útokmi, ako napríklad pre časté výpadky elektrického prúdu. Reuters v tejto súvislosti pripomína, že prezenčné vyučovanie zároveň bolo v tomto školskom roku umožnené len tým ukrajinským školám, ktoré majú funkčný protiletecký kryt.

15:40 Putin sa pripravuje na ďalšiu vojnu, v „slepej uličke v tajge“ pripisuje vinu Západu, nacistom i Marťanom

Neonacizmus, všetko a všetci sú protiruskí, Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) plánovala zaútočiť, protiruský projekt Ukrajiny spustilo Rakúsko-Uhorsko, Rusku sa darí výborne a sankcie nefungujú. Takto poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko na Twitteri zhrnul utorňajšie vystúpenie ruského vodcu Vladimira Putina pred tamojším parlamentom.

„Putin dnes zopakoval svoj štandardný prejav, v ktorom obvinil Západ, Ukrajinu a neonacistov. Jeho tvrdenia, že Západ, NATO a Ukrajina sa chystajú napadnúť Rusko, boli zjavné a do očí bijúce lži určené pre ruské obyvateľstvo,“ poznamenal Heraščenko.

Putinovo vystúpenie prišlo v čase, keď sa blíži prvé výročie ruskej invázie na Ukrajinu. Už po niekoľký raz prišiel Putin s vlastnou „alternatívnou“ verziou dejín a zdôraznil, že Rusko sa snažilo vyriešiť konflikt v Donbase mierovými prostriedkami. Postoj Západu bol podľa neho „podvod“ a „krutá lož“. Nezabudol na ďalšie zo svojich tradičných ospravedlnení vojny, keď podotkol, že Kyjiv sa pokúšal získať biologické a jadrové zbrane.

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan podľa spravodajského webu CNN uviedol, že „v predstave, že Rusko bolo pod nejakou formou vojenskej hrozby zo strany Ukrajiny alebo kohokoľvek iného, je určitý druh absurdity“.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg poznamenal, že Putin v prejave jasne ukázal, že nemieni ukončiť vojenskú agresiu. „Jeden rok od začiatku invázie nevidíme žiadne známky toho, že by sa prezident Putin pripravoval na mier. Naopak, ako dnes jasne povedal, pripravuje sa na ďalšiu vojnu,“ skonštatoval Stoltenberg.

13:58 Putin stratil kontakt s realitou, uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak

Napísal to na Twitteri ešte počas Putinovho prejavu o stave krajiny, ktorý bol vysielaný v priamom prenose. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Podľa Podoľaka sa Putin nachádza v úplne inej realite, kde nie je žiadna šanca viesť dialóg o spravodlivosti a medzinárodnom práve.

Poradca prezidenta Volodymyra Zelenského dodal, že postoj ruského prezidenta je beznádejný a že ruské elity sa raz nahnevajú a budú spochybňovať jeho schopnosti.

SITA/Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Putin v prejave pred politickou a vojenskou elitou oznámil, že bude pokračovať vo vojne Ruska na Ukrajine. Obvinil Západ, že začal túto vojnu, a Severoatlantickú alianciu (NATO) pod vedením USA z toho, že rozdúchava plamene konfliktu. NATO je podľa Putina mylne presvedčené, že v svetovej konfrontácii môže Moskvu poraziť. 

„Rusko je v slepej uličke. V tej najzúfalejšej situácii. Všetko, čo Rusko ďalej urobí, iba zhorší jeho situáciu,“ dodal Podoľak pre Reuters. Putin podľa neho verejne ukázal svoju zmätenosť a nepochopenie situácie a bude to viesť k ďalším ťažkostiam Ruska v budúcnosti.

„Toto znamená, že chaos na bojisku a vo vnútri Ruska bude silnieť,“ vyhlásil Podoľak. Ukrajinskí predstavitelia počas celej vojny hovoria o výrazných vnútorných nezhodách v rámci Ruska

12:00 Ruská armáda stratila ďalších 760 vojakov

Ruské ozbrojené sily na Ukrajine za uplynulý deň prišli o 760 príslušníkov. Celkové straty ruskej armády na životoch od začiatku vojny tak stúpli na 144 440, uviedol v utorok na Facebooku generálny štáb ukrajinskej armády. Moskva zároveň za uplynulý deň prišla o desať tankov, deväť obrnených bojových vozidiel pechoty a štyri delostrelecké systémy.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo 3 326 tankov, 6 562 obrnených bojových vozidiel pechoty a 2 338 delostreleckých systémov.

11:05 Raketový útok Ruska na železničnú stanicu v Kramatorsku bol vojnový zločin

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) obvinila v utorok Rusko zo spáchania vojnového zločinu pre raketový útok na železničnú stanicu v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Útok sa uskutočnil vlani v apríli a zahynulo pri ňom približne 60 civilistov. Bol to jeden z najsmrteľnejších útokov proti civilistom od začiatku invázie, Rusko však popiera svoju zodpovednosť.

armyinform.com.ua

„Útokom boli porušené zákony vojny a ide o zjavný vojnový zločin,“ uviedla HRW. Jej tím navštívil Kramatorsk a skúmal relevantné fotografie a satelitné zábery. Podľa HRW sa jej tiež podarilo určiť možné miesto odpálenia rakety pri obci Kunie v Charkovskej oblasti, ktorá bola v tom čase pod kontrolou Ruska.

Železničnú stanicu v Kramatorsku zasiahla ráno 8. apríla 2021 balistická strela Točka-U, ktorá bola podľa odborníkov vybavená kazetovou muníciou. Na stanici bolo množstvo civilistov, ktorí sa chceli z oblasti evakuovať.

Podľa ukrajinských úradov zahynulo 61 ľudí a 160 utrpelo zranenia. Podľa HRW si útok vyžiadal najmenej 58 mŕtvych.

Moskva poprela, že by tento útok spáchala, a obvinila z neho Ukrajinu. HRW však uviedla, že nenašla žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali tvrdenia Ruska. „Naopak všetky dôkazy ukazujú na to, že na železničnú stanicu v Kramatorsku vypálili raketu Točku-U s kazetovou muníciou ruské sily,“ uvádza ľudskoprávna organizácia.

10:16 Podľa OSN bolo na Ukrajine zaznamenaných takmer 19 000 civilných obetí

Podľa správy UNHCR bolo na Ukrajine z tohto počtu 7199 zabitých a 11.756 ranených, ale skutočné čísla sú podstatne vyššie. Údaje platia pre obdobie od útoku Ruska 24. februára 2022 do 12. februára 2023.

Celý január 2023 boli s veľkou intenzitou spôsobované škody na zdravotníckych a vzdelávacích zariadeniach a tento trend sa ešte zhoršuje, uviedol UNHCR v správe.

Prípady ničenia a stále nové civilné obete má na svedomí Rusko. Väčšinu zaznamenaných civilných obetí spôsobilo  ostreľovanie ťažkým delostrelectvom, salvovými raketometmi či raketami a leteckých útokov, uviedol UNHCR.

7:36 Pri ruských útokoch v Doneckej oblasti jeden civilista zahynul a dvaja boli zranení

Ruské sily na Ukrajine za uplynulý deň podnikli 28 leteckých úderov a šesť raketových útokov, pričom zasiahli civilnú infraštruktúru v Doneckej, Záporožskej a Charkovskej oblasti. Podľa ukrajinského generálneho štábu ruská armáda okrem toho 86-krát zaútočila raketometmi. 

Útoky poškodili alebo zničili obytné budovy, školy a obchody. Pri ruskom útoku na dedinu Ivanopilľa v Doneckej oblasti v pondelok jeden civilista zahynul a dvaja utrpeli zranenia, uviedol gubernátor oblasti Pavlo Kyrylenko. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Správy z prechádzajúceho dňa (20.1.2023)

19:55 Desiaty balík sankcií proti Rusku bude schválený v najbližších hodinách

Členské krajiny Európskej únie zrejme schvália desiaty balík sankcií proti Rusku už v najbližších hodinách. Vyhlásil to v pondelok pred novinármi šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell, informuje TASR podľa správy britského denníka The Guardian.

„Schválený bude v najbližších hodinách. Určite to bude pred 24. (februárom),“ povedal Borrell v súvislosti s nadchádzajúcim výročím začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Desiaty sankčný balík by mal zastaviť obchodné toky v objeme 11 miliárd eur. Európska komisia si od neho sľubuje, že Rusku sťaží financovanie vojny na Ukrajine aj výrobu zbraní. Zameraný je na štyri ruské banky, dovoz niektorých tovarov z Ruska vrátane gumy a vývoz do Ruska, ktorý zahŕňa napríklad ťažké vozidlá. 

Postihnúť má aj predstaviteľov Iránskych revolučných gárd, ktoré dodávajú Rusku útočné drony, a má tiež obmedziť predaj údajov z európskych satelitov Číne.

Balík však ešte musia jednomyseľne schváliť členské štáty EÚ.

19:20 Kritik Kremľa Alexej Navaľnyj vyzval na obnovenie ukrajinských hraníc z roku 1991

Väznený ruský kritik Kremľa Alexej Navaľnyj vyzval na obnovenie ukrajinských hraníc z roku 1991 a zároveň požiadal, aby Moskva Ukrajine zaplatila vojnové reparácie. „Čo sú hranice Ukrajiny? To isté, čo hranice Ruska - medzinárodne uznané, určené v roku 1991," konštatuje sa vo vyhlásení, ktoré zverejnil Navaľného tím. „Rusko musí uznať tieto hranice aj teraz. Niet o čom diskutovať," vyhlásil Navaľnyj. Informuje o tom web Kyiv Independent, ktorý cituje nezávislú ruskú spravodajskú stránku Meduza.

„Dovoľte mi znova zdôrazniť, že po vojne budeme musieť uhradiť Ukrajine všetky škody spôsobené Putinovou agresiou," vyjadril sa Navaľnyj. „Avšak obnovenie normálnych ekonomických vzťahov s civilizovaným svetom a návrat hospodárskeho rastu nám umožní urobiť to bez zasahovania do rozvoja našej krajiny," dodal.

16:20 Japonsko poskytne Ukrajine finančnú pomoc v hodnote 5,5 miliardy dolárov

Japonský premiér Fumio Kišida v pondelok oznámil ďalšiu finančnú pomoc Ukrajine v hodnote 5,5 miliardy dolárov. Prvé výročie začiatku ruskej invázie si tiež pripomenie online samitom krajín G7, na ktorom nebude chýbať ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Kišida počas príhovoru v rámci globálneho fóra v Tokiu, ktoré organizuje japonský think-tank, upozornil, že Ukrajina stále trpí pod ruskou inváziou a jej obyvatelia potrebujú pomoc pri opätovnom vybudovaní svojich životov a infraštruktúry, ktoré vážne poškodili ruské útoky.

Japonsko je tento rok predsedníckou krajinou G7 a Kišida bude hostiť ich samit prvý raz. Oznámil pritom, že v piatok sa k nim pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie pripojí aj Zelenskyj.

Japonsko sa pridalo k Spojeným štátom a Európskej únii v uvalení sankcií proti Rusku a tiež pri poskytovaní humanitárnej a ekonomickej podpory Ukrajine. Krajina podľa agentúry AP rýchlo reagovala, pretože sa obáva dopadu vojny vo východnej Ázii, kde čoraz asertívnejšie vystupuje čínska armáda a zvyšuje sa napätie v súvislosti s Taiwanom, ktorý Peking považuje za svoje územie.

Kišida vo svojom príhovore priznal, že rozhodný krok urobil pre „silné obavy, že Ukrajina môže byť východná Ázia zajtrajška“. Ruská invázia podľa jeho slov predstavuje problém pre celý medzinárodný poriadok založený na pravidlách a ukončila obdobie po studenej vojne. „Preto som sa rozhodol rezolútne reagovať (na Rusko) sankciami,“ skonštatoval.

Japonsko v rámci núdzovej ekonomickej pomoci poskytlo Ukrajine úvery v hodnote viac ako 70 miliárd jenov. Krajina tiež prijala viac ako dvetisíc vysídlených Ukrajincov a pomohla im s ubytovaním, hľadaním práce i vzdelávaním.

15:50 Zelenskyj: Ak Čína podporí Rusko, vypukne svetová vojna

Ak Čína podporí vo vojne na Ukrajine Rusko, vypukne svetová vojna. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre nemecký denník Die Welt, ktorý zverejnili v pondelok. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

Kyjev by si podľa Zelenského želal, aby bol Peking na strane Ukrajiny.„ Je pre nás dôležité, aby Čína nepodporila vo vojne Ruskú federáciu. Vlastne, bol by som rád, keby bola na našej strane. V súčasnosti si však myslím, že to nie je možné,“ uviedol ukrajinský prezident.

„Vidím príležitosť pre Čínu pragmaticky zhodnotiť, čo sa tu deje. Pretože ak sa Čína spojí s Ruskom, bude svetová vojna, a myslím si, že Čína si je toho vedomá,“ dodal Zelenskyj.

14:50 Ruské bombardovanie Chersonskej oblasti zabilo troch civilistov a piatich zranilo

Traja členovia jednej rodiny zomreli a ďalší piati civilisti v pondelok skoro ráno utrpeli zranenia pri ruskom bombardovaní Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Podľa ukrajinského ministerstva vnútra ruský úder zasiahol dedinu Burgunka a zničil domy, elektrické vedenie, vodovodné siete a zubnú ambulanciu. Medzi zranenými civilistami sú tri deti vo veku osem, desať a trinásť rokov. „Na miesto udalosti prišli policajti, zaznamenali fakty o ozbrojenej agresii ruskej armády, zozbierali fyzické dôkazy,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra. Informuje o tom portál news.sky.com.

Chersonská oblasť je bojiskom od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Moskva v septembri tvrdila, že prevzala kontrolu nad väčšinou územia oblasti, ale len o dva mesiace neskôr prikázala svojim jednotkám ústup.

12:05 Biden oznámil v Kyjeve nový polmiliardový balík pomoci pre Ukrajinu

Americký prezident Joe Biden oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote pol miliardy amerických dolárov. 

Biden sa médiám prihovoril spolu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a uviedol, že pomoc bude zahŕňať viac vojenského vybavenia vrátane delostreleckej munície a húfnic.

Zelenskyj zase uviedol, že s Bidenom hovoril o „zbraniach dlhého doletu, ktoré je stále možné Ukrajine dodať, aj keď ich zatiaľ nedostala“.

Biden vo vyhlásení, ktorý Biely dom zverejnil skôr, spresnil, že pôjde o dôležité vybavenie „vrátane delostreleckej munície, protitankových systémov a vzdušných radarov, aby bolo možné ochrániť ukrajinský ľud pred leteckým bombardovaním“.

„Neskôr tento týždeň oznámime aj ďalšie sankcie voči elitám a spoločnostiam,“ uvádza sa vo vyhlásení.

11:10 Americký prezident Joe Biden dorazil nečakane do Kyjeva

Biden navštívil Ukrajinu vôbec prvýkrát od začiatku ruskej invázie a jeho cesta do Kyjeva je pre mnohých prekvapením. Americký prezident mal dnes pricestovať na návštevu Poľska, pričom Biely dom minulý týždeň oznámil, že nemá v úmysle prekročiť hranice do susednej Ukrajiny.

Viac sa dočítate tu.

10:50 Čínsky diplomat Wang I pricestoval do Moskvy

Vysokopostavený čínsky diplomat Wang I dorazil v pondelok do Moskvy na rokovania, ktoré sa možno budú týkať mierového plánu pre Ukrajinu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruský denník Kommersant.

„Hlavným cieľom tejto návštevy je posilniť rolu Pekingu pri ukrajinskom urovnaní,“ napísal Kommersant.

Na každoročnej Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, ktorá sa uskutočnila tento víkend, obvinil Wang Spojené štáty, že svojím "hysterickým" správaním porušujú medzinárodné pravidlá. 

Wang I – riaditeľ kancelárie Komisie pre zahraničné veci Ústredného výboru Komunistickej strany Číny – zopakoval aj výzvu na dialóg a naznačil, že európske krajiny by mali o konci vojny na Ukrajine „rozmýšľať pokojne“.

Podľa Wanga totiž „existujú nejaké sily, ktoré nechcú, aby uspeli rokovania alebo aby sa vojna (na Ukrajine) čoskoro skončila“. Nešpecifikoval však, o kom hovorí.

9:40 Londýn: Rusko bude na výročie invázie tvrdiť, že dobylo Bachmut

Rusko bude v čase výročia začiatku invázie na Ukrajinu tvrdiť, že dobylo mesto Bachmut na východe Ukrajiny bez ohľadu na to, čo sa bude na fronte v skutočnosti diať. Domnieva sa to britské ministerstvo obrany vo svojej najnovšej správe o situácii na Ukrajine zverejnenej v pondelok, informuje TASR podľa správy televízie Sky News.

Podľa tohto zdroja ruská armáda aktuálne podniká „viacero útokov“ na východe Ukrajiny, a to napríklad na mestá Vuhledar, Kremina a Bachmut. Avšak počet hlásených obetí zostáva vysoký a Rusko zaznamenáva veľké straty.

„Ako sa blíži výročie invázie, sú ruské ozbrojené sily pravdepodobne pod narastajúcim politickým tlakom. Je možné, že Rusko bude tvrdiť, že dobylo Bachmut, aby to sedelo s výročím, bez ohľadu na realitu na fronte,“ uviedlo ministerstvo.

Mesto Bachmut v Doneckej oblasti sa stalo dôležitým miestom bojov a Rusko v jeho okolitých obciach nedávno dosiahlo menšie územné zisky. Oblasť v okolí Bachmutu tvorí akúsi bránu k ďalším mestám v Doneckej oblasti. Aj keď sa Ukrajincom zatiaľ darí udržovať si pozície v tomto meste, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že ho nebudú brániť „za každú cenu“.

8:50 Ukrajina bude brániť Bachmut, avšak nie za každú cenu, vyhlásil Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Ukrajina bude brániť východoukrajinské mesto Bachmut, avšak „nie za každú cenu“ a ak by mali všetci zomrieť. TASR správu prevzala z webovej stránky denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na Zelenského rozhovor pre taliansky denník Corriere della Sera.

„Je pre nás dôležité ubrániť ho, ale nie za každú cenu a ak by mali všetci zomrieť,“ povedal Zelenskyj. V rozhovore pre taliansky denník, zverejnenom v nedeľu, uviedol, že ruské ozbrojené sily spôsobujú škody v Bachmute, rovnako ako aj v ďalších mestách v tejto oblasti.

Analytici tvrdia, že toto mesto má prevažne symbolický význam ako „vstupná brána“ k západnejšie položeným mestám v Doneckej oblasti, píše The Guardian.

Zelenskyj povedal, že Rusi chcú pokračovať ďalej k mestám Kramatorsk, Sloviansk či Dnipro. „Budeme odolávať a medzitým pripravíme ďalší protiútok,“ povedal ukrajinský prezident.

7:10 Ukrajinská armáda spôsobuje Rusom vo Vuhledare veľké straty

Ukrajinská armáda „spôsobuje mimoriadne citeľné straty“ ruským jednotkám v strategickom meste Vuhledar na východe Ukrajiny. Ako referuje spravodajský web CNN, v nočnom príhovore k národu to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Podľa neho je situácia v oblasti „veľmi zložitá“. „Čím horšiu prehru Rusko utrpí v Donbase - v Bachmute, Vuhledare, Marjinke, Kreminne, tým skôr môžeme ukončiť túto vojnu víťazstvom Ukrajiny,“ povedal Zelenskyj.

Zelenskyj tiež poznamenal, že situácia v ukrajinskej metropole Kyjiv i pozdĺž celej severnej hranice je „úplne pod kontrolou“. Dodal, že situácia je stabilná aj na juhu Ukrajiny.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite