Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ničivé zemetrasenie v Sýrii postihlo 8,8 milióna ľudí

.tasr .svet

Očakáva sa, že väčšina z nich bude potrebovať určitú formu humanitárnej pomoci, napísala na sociálnej sieti Twitter námestníčka predstaviteľa OSN pre Sýriu Nadžat Rošdíová.

Ničivé zemetrasenie v Sýrii postihlo 8,8 milióna ľudí SITA/AP Photo/Omar Sanadiki

svetová organizácia je podľa nej plne odhodlaná urobiť viac v záujme pomoci všetkým Sýrčanom.

 Aktivisti a humanitárni pracovníci v sýrskymi vzbúrencami ovládaných oblastiach na severozápade Sýrie sa v dňoch po zemetrasení sťažovali na nedostatok pomoci zo strany OSN.

Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths počas návštevy tohto regiónu pripustil, že OSN zlyhala v pomoci obetiam prírodnej katastrofy v severozápadných častiach Sýrie.

Pozorovatelia taktiež zaznamenali byrokratické ťahanice na strane OSN, ktorej humanitárne prostriedky mohli od oblasti doraziť rýchlejšie na menších vozidlách než na zvyčajných veľkých nákladných autách vzhľadom na zničené cesty vojnou zmietaného regiónu.

Doposiaľ prišlo na vzbúrencami ovládaný severozápad Sýrie zo susedného Turecka viac než 140 nákladných vozidiel naložených humanitárnou pomocou OSN. V oblasti bolo úplne alebo čiastočne zničených vyše 9000 budov, v dôsledku čoho prišlo o svoje domovy viac než 11 000 ľudí.

Podľa OSN v súčasnosti ľudia v postihnutých oblastiach najnaliehavejšie potrebujú najmä prístrešky, napríklad stany, cituje DPA.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite