Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Severná Kórea hrozí silnou reakciou na vojenské cvičenia USA a Južnej Kórey

.tasr .svet

Toto varovanie prišlo niekoľko dní pred simulačným cvičením plánovaným na budúci týždeň, ktoré sa uskutoční vo Washingtone formou rokovaní o odozve na prípadné použitie jadrových zbraní zo strany KĽDR.

Severná Kórea hrozí silnou reakciou na vojenské cvičenia USA a Južnej Kórey SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

severná Kórea pohrozila v piatok „bezprecedentne“ silnou reakciou na nadchádzajúce spoločné vojenské cvičenia Spojených štátov a Južnej Kórey, ktoré označila za prípravu na vojnu.

Toto varovanie prišlo niekoľko dní pred simulačným cvičením plánovaným na budúci týždeň, ktoré sa uskutoční vo Washingtone formou rokovaní o odozve na prípadné použitie jadrových zbraní zo strany KĽDR, uvádza agentúra AFP.

Ak Washington a Soul zrealizujú uvedené cvičenia podľa plánu, „budú čeliť bezprecedentne trvalým a silným protiakciám“, uvádza sa vo vyhlásení hovorcu severokórejského ministerstva zahraničných vecí, ktoré zverejnili štátne médiá.

Pozorovatelia podľa agentúry DPA tieto hrozby Severnej Kórey považujú za znak možnej novej série raketových testov alebo nového jadrového testu.

AFP píše, že za vlády juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola sa Soul usiluje verejnosť presvedčiť o záväzku Spojených štátov odstrašiť KĽDR, ktorá sa vlani vyhlásila za jadrovú veľmoc a vykonala rekordný počet testov svojich zbraní. 

Agresívne vyhlásenie Severnej Kórey odráža významnosť týchto cvičení, povedal pre AFP profesor Jang Mu-džin z Univerzity severokórejských štúdií v Soule. Ako priblížil, budú totiž dôležitým kritériom, čo sa týka rozsahu zapojenia amerického jadrového arzenálu do jadrového zastrašovania Severnej Kórey.

V marci sa majú zase konať jarné manévre v Južnej Kórei. 

Spojené štáty aj Južná Kórea popreli akékoľvek obvinenia o tom, že spoločné simulačné manévre by mali byť prípravou na útok na Severnú Kóreu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite