Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Počet obetí zemetrasenia v Turecku a Sýrii presiahol 16-tisíc

.tasr .svet

Predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie odhadujú, že mŕtvych môže byť až do 20-tisíc.

Počet obetí zemetrasenia v Turecku a Sýrii presiahol 16-tisíc SITA/AP Photo/Omar Sanadiki, File

na vyše 16-tisíc stúpol vo štvrtok ráno počet obetí pondelkového zemetrasenia v okolí hraníc Turecka a Sýrie. Záchranári sa pritom stále snažia čo najrýchlejšie dostať spod trosiek preživších, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a AP.

Podľa úradov a záchranných zložiek zahynulo v Turecku v dôsledku zemetrasenia doposiaľ 12 873 ľudí a v Sýrii 3162. Celkový počet obetí sa tak vyšplhal na 16 035. Okrem toho utrpelo v Turecku zranenia ďalších asi 60-tisíc ľudí.

Preživších sa podarilo spod trosiek vytiahnuť počas uplynulej noci napríklad v meste Antakya. Záchranári tam našli pod troskami živé dievča a o dve hodiny neskôr i jej otca, píše agentúra AP s odvolaním sa na agentúru DHA.

Odborníci však upozorňujú, že sa skracuje obdobie, počas ktorého môžu prežiť ľudia zavalení pod troskami alebo tí, ktorí si z nejakého dôvodu nedokážu zabezpečiť základné potreby. Zároveň však uvádzajú, že ešte netreba strácať nádej.

„Prvých 72 hodín sa pokladá za kritických... V priemere je miera prežitia počas (prvých) 24 hodín 74 percent, po 72 hodinách je to 22 percent a po piatich dňoch šesť percent,“ uviedol Steven Godby, odborník na prírodné riziká z univerzity Nottingham Trent v Británii.

Počet obetí po zemetrasení v Turecku a Sýrii prekonal v stredu bilanciu zemetrasenia v Nepále v roku 2015, ktoré si vyžiadalo 8800 mŕtvych. Z hľadiska počtu obetí to bolo  najhoršie zemetrasenie za uplynulých vyše desať rokov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite