Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ukrajinskí poslanci a štátni zamestnanci majú zakázané cestovať do zahraničia

.tasr .svet

Zákaz cestovania do zahraničia pre štátnych zamestnancov a poslancov vrátane žien počas vojny s Ruskom, ktorý minulý týždeň prijala ukrajinská vláda.

Ukrajinskí poslanci a štátni zamestnanci majú zakázané cestovať do zahraničia SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky Nová poštová známka zobrazujúca Kremeľ v plameňoch, Kyjev, 27.1. 2023.

zákon vstúpil v pondelok oficiálne do platnosti, potvrdil hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže Andrij Demčenko. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin 24. februára 2022 vyslal vojakov na Ukrajinu, bojaschopným mužom bolo až na niekoľko výnimiek nariadené zostať v krajine.

Najnovšie opatrenie sa vzťahuje na vysoko postavených predstaviteľov, ktorí budú môcť Ukrajinu opustiť len z dôvodu návštevy svojich detí alebo v prípade v prípade lekárskeho ošetrenia či smrti blízkej osoby, povedal Demčenko. Týka sa aj žien — štátnych úradníčok a miestnych poslankýň.

Ukrajinská poslankyňa Iryna Heraščenková to označila za populistické rozhodnutie. Pripomenula, že približne 15 000 miestnych poslancov sú ženy a niektoré pracujú ako dobrovoľníčky. Úrady najprv vyzývali všetkých, ktorí mohli, aby na zimu odišli aj s deťmi, a teraz im to nedovolia, podotkla.

Opatrenie bolo prijaté po tom, čo bolo niekoľko ukrajinských predstaviteľov obvinených, že v čase vojny dovolenkujú v zahraničí. Bol medzi nimi aj námestník generálneho prokurátora Olexij Symonenko, ktorý odišiel na dovolenku do španielskeho letoviska Marbella. Symonenko bol jedným z tých, ktorí minulý týždeň odstúpili z funkcie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite