Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je „šialené“ myslieť si, že Rusko môže byť porazené, vyhlásil chorvátsky prezident

.tasr .svet

Chorvátsky prezident Zoran Milanovič v pondelok skritizoval západné krajiny za poskytovanie tankov a iných zbraní Ukrajine na boj proti ruským inváznym silám. Tvrdí, že poskytovanie zbraní Kyjevu iba predlžuje konflikt.

Je „šialené“ myslieť si, že Rusko môže byť porazené, vyhlásil chorvátsky prezident SITA/AP Photo/Darko Bandi

milanovič uviedol, že je „šialené“ myslieť si, že Rusko môže byť porazené v konvenčnej vojne.„Som proti posielaniu akýchkoľvek zbraní. Predlžuje to konflikt. Čo je cieľom? Rozpad Ruska, zmena vlády? Hovorí sa aj o roztrhaní Ruska. Je to šialené, “povedal novinárom v chorvátskej metropole Záhreb.

Milanovič je prezidentom Chorvátska, členskej krajiny Severoatlantickej aliancie, od roku 2020. V prezidentských voľbách na prelome rokov 2019 a 2020 kandidoval ako ľavicovo orientovaný liberálny kandidát, protipól ku konzervatívnej vláde, ktorá je v súčasnosti v krajine pri moci. Následne sa však prezident obrátil k populistickému nacionalizmu a v súčasnosti kritizuje západnú politiku voči Rusku, ako aj voči Balkánu, vysvetľuje AP.

Milanovič si časom vybudoval povesť proruského podporovateľa, čo však viackrát poprel. V uplynulých mesiacoch bol proti vstupu Fínska a Švédska do NATO a odmietol tiež výcvik ukrajinských vojakov pod vedením EÚ v Chorvátsku.

USA nedávno oznámili, že Ukrajine poskytnú 31 tankov Abrams, Nemecko zasa Kyjevu sľúbilo dodanie 14 tankov Leopard 2 a povolilo ostatným krajinám urobiť to isté. Chorvátsky prezident povedal, „že od roku 2014 do 2022 sme sledovali, ako niekto provokuje Rusko s úmyslom rozpútať túto vojnu“.

„Čo je cieľom tejto vojny? Vojna proti jadrovej veľmoci, ktorá je vo vojne s inou krajinou? Existuje konvenčný spôsob, ako poraziť takúto krajinu? “pýtal sa Milanovič. „Kto za to zaplatí? Európa. Amerika platí najmenej... Ani jeden americký tank nepôjde na Ukrajinu v nasledujúcom roku. Pošlú tam iba nemecké tanky, “dodal.

Hoci má prezident v Chorvátsku najmä reprezentatívnu funkciu, je tiež najvyšším veliteľom ozbrojených síl. Najnovšie Milanovičove protizápadné prejavy zahanbili vládu krajiny, ktorá plne podporuje Ukrajinu v jej boji proti ruskej agresii, píše AP.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite