Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentské voľby v Česku sa skončili, komisie začali sčítavať hlasy

.tasr .svet

Volebné miestnosti v Česku sa zatvorili úderom 14:00 h a jednotlivé komisie začali so sčítaním hlasov. To, či sa budúcim českým prezidentom stane Petr Pavel alebo Andrej Babiš, by podľa Českého štatistického úradu (ČSÚ) malo byť známe popoludní.

Prezidentské voľby v Česku sa skončili, komisie začali sčítavať hlasy SITA/AP Photo/Marko Drobnjakovic

podľa volebných komisií sa počas hlasovania v druhom kole neobjavili žiadne väčšie komplikácie. Český štatistický úrad uviedol, že počítanie hlasov v prezidentských voľbách je najjednoduchšie. Napriek tomu v prvom kole pochybilo sedem komisií, čo podľa ČSÚ predstavuje 0,047 percentnú chybovosť. Väčšinou nesedí počet vydaných a odovzdaných obálok.

Komisie odhadujú vysokú volebnú účasť. V niektorých pražských okrskoch sa okolo poludnia blížila k 75 percentám. V obci Průhonice, kde býva kandidát Andrej Babiš, odhadla volebná komisia rovnakú účasť ako v prvom kole. Vtedy presiahla 78 percent. V bydlisku Petra Pavla, v obci Černouček, už prišlo voliť viac než 82 percent ľudí. Výsledky by mali byť známe ešte skôr ako po ukončení prvého kola pred dvoma týždňami.

Novou hlavou štátu sa v Česku stane buď vojenský generál vo výslužbe Petr Pavel, ktorý bol náčelníkom generálneho štábu Armády ČR a tiež predsedom Vojenského výboru NATO alebo expremiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš. Prieskumy verejnej mienky pred druhým kolom volieb favorizovali Pavla.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite