Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

V Česku pokračuje druhé kolo prezidentských volieb, výsledky budú známe popoludní

.tasr .svet

V Česku v sobotu pokračuje druhé kolo prezidentských volieb. Volebné miestnosti sa otvorili o 8:00 h, voliči môžu svoj hlas odovzdať do 14:00 h.

V Česku pokračuje druhé kolo prezidentských volieb, výsledky budú známe popoludní AP Photo/Petr David Josek

výsledky by mali byť známe popoludní, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Obaja prezidentskí kandidáti – Petr Pavel aj Andrej Babiš – a tiež najvyšší ústavní činitelia odovzdali svoje hlasy už v piatok, počas prvého volebného dňa. Všetci vyzvali občanov, aby prišli k voľbám a vyjadrili tak svoj názor. Zhodli sa na tom, že volebná účasť bude zrejme vysoká, ako to naznačovali aj predvolebné prieskumy.

S počítaním hlasov začnú okrskové komisie hneď po 14:00 h. Hlasy odovzdané v prezidentských voľbách bývajú zrátané zo všetkých typov volieb najrýchlejšie. „Z minulosti vieme, že pri prezidentských voľbách sú dáta z 90 percent všetkých volebných okrskov sčítané v druhom kole už okolo 15:30 h. Je to veľmi rýchle,“ povedal hovorca Českého štatistického úradu (ČSÚ) Jan Cieslar.

Nového českého prezidenta môže vyberať 8,3 milióna oprávnených voličov. Svoj hlas okrem výnimočných prípadov musia odovzdať v jednej z viac než 14 800 volebných miestností. Ďalších 110 sa nachádza v zahraničí.

Podľa ČSÚ sa na realizácii volieb podieľa približne 100 000 ľudí a výdavky na ne dosahujú okolo 800 miliónov českých korún (viac ako 33 miliónov eur).

Česi si hlavu štátu vyberali priamo zatiaľ iba dvakrát. V oboch voľbách zvíťazil Miloš Zeman – v roku 2013 získal 54,8 percenta hlasov a o päť rokov neskôr 51,36 percenta.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite