Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Grónsku je najteplejšie za uplynulých 1000 rokov

.tasr .svet

V piatok to pre agentúru AFP povedal docent Kodanskej univerzity Bo Mollesoe Vinther a spoluautor štúdie, ktorá rekonštruovala klimatické podmienky v Grónsku, informuje TASR.

V Grónsku je najteplejšie za uplynulých 1000 rokov SITA/AP Photo/Felipe Dana, File

„potvrdzuje to zlé správy, ktoré už bohužiaľ vieme... Je jasné, že potrebujeme dostať otepľovanie pod kontrolu, aby sme zastavili roztápanie ľadovej pokrývky Grónska,“ povedal Bo Mollesoe Vinther.                                      

Vrtmi do ľadovcov vedci získali vzorky ľadu spred niekoľkých storočí a na ich základe zistili teplotné pomery v Grónsku od roku 1000 do roku 2011, vysvetľuje AFP.  Štúdia publikovaná vo vedeckom magazíne Nature ukazuje, že otepľovanie v Grónsku od roku 2001 do 2011 takmer s istotou prekračuje rozsah predindustriálnej teplotnej variability v minulom tisícročí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite