Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Irán stále neuznáva anexiu Krymu Ruskom, hoci Rusku dodáva samovražedné drony

.tasr .svet

Irán oznámil, že ešte stále neuznal ruskú anexiu Krymského polostrova, napriek svojim blízkym vzťahom s Kremľom.

Irán stále neuznáva anexiu Krymu Ruskom, hoci Rusku dodáva samovražedné drony SITA/AP Photo Ortodoxné Vianoce v meste Sevastopoľ na okupovanom polostrove Krym, 6.1.2023.

vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

„Napriek vynikajúcim vzťahom Teheránu a Moskvy sme neuznali odobratie Krymu Ukrajine,“ povedal iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján v interview zverejnenom vo štvrtok tureckou televíznou a rozhlasovou stanicou TRT.

Dodal: „Neuznali sme ani odtrhnutie Luhanskej a Doneckej oblasti.“

Teherán je vnímaný ako podporovateľ Ruska vo vojne na Ukrajine, prevažne preto, že Rusku dodáva tzv. samovražedné drony (kamikadze drony). Politické vedenie Iránu však naďalej tieto dodávky popiera. Rusko napadlo Ukrajinu 24. februára 2022 a okupuje 18 percent ukrajinského územia vrátane Krymského polostrova v Čiernom mori, ktorý Moskva anektovala už v roku 2014.

Po vlaňajšej februárovej invázii Rusko anektovalo v septembri časti Luhanskej, Doneckej, Záporožskej a Chersonskej oblasti, čo bolo porušením medzinárodného práva.

Kyjev sa medzitým stal takmer úplne závislým od západných dodávok zbraní, ktoré potrebuje na svoju obranu, a pokúša sa aj pomocou nich od Ruska naspäť dobyť svoje územie.

Teherán sa celé roky snaží udržiavať dobrú ekonomickú a vojenskú spoluprácu s Ruskom, aby zmiernil nepriaznivé dopady západných sankcií na svoju krajinu. Hoci je Irán za ukončenie vojny, nikdy ruskú inváziu na Ukrajine nekritizoval. Teherán pripisuje vinu za vojnu rozširovaniu Severoatlantickej aliancie smerom na východ.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite