Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rusko sa bude snažiť pomôcť, aby EÚ a NATO vytriezveli, tvrdí Lavrov

.tasr .svet

Moskva obviňuje EÚ a NATO zo snahy o oslabenie a zničenie Ruska.

Rusko sa bude snažiť pomôcť, aby EÚ a NATO vytriezveli, tvrdí Lavrov SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

rusko urobí všetko, aby pomohlo Európskej únii a Severoatlantickej aliancii vytriezvieť, uviedol vo štvrtok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Moskva obviňuje EÚ a NATO zo snahy o oslabenie a zničenie Ruska. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

„Dúfam, že príde vytriezvenie... Urobíme všetko, aby naši kolegovia z NATO a Európskej únie čo najskôr vytriezveli,“ povedal Lavrov počas návštevy Bieloruska. Dodal, že Moskva sa bude snažiť západných politikov zbaviť ich "trúfalých" a „koloniálnych“ postojov k Rusku.

Moskva aj po takmer 11 mesiacoch od útoku na susednú Ukrajinu prezentuje Rusom vojnu na Ukrajine ako existenčnú bitku so Západom, píše Reuters.

Moskva a Minsk v pondelok v Bielorusku spustili spoločné manévre vzdušných síl, ktoré potrvajú do 1. februára. Kyjev upozorňuje, že Rusko by cvičenie mohlo využiť na začatie novej pozemnej invázie na sever Ukrajiny. Minsk však tvrdí, že má obranný charakter.

„Máme spoločný postoj k tomu, aké ciele je potrebné dosiahnuť a ako zabezpečiť, aby ani Rusko, ani Bielorusko neboli ohrozené našimi susedmi – či už ide o Ukrajinu alebo kohokoľvek iného,“ uviedol Lavrov po stretnutí s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas minulotýždňovej návštevy mesta Ľvov vyzval ukrajinských vojakov, aby na možný ruský útok zo severu „boli pripravení na hraniciach aj v regiónoch“ blízko Bieloruska.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite