Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na začiatku februára navštívi Čínu

.tasr .svet

Antony Blinken v dňoch 5. až 6. februára navštívi Čínu.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na začiatku februára navštívi Čínu SITA/AP Photo/Alex Brandon

zdroj pod podmienkou zachovania anonymity uviedol, že Blinken dorazí do čínskeho hlavného mesta Peking 5. februára a rozhovory absolvuje aj nasledujúci deň. Návšteva sa uskutoční napriek rastúcim obavám z veľkého výskytu prípadov ochorenia covid-19 v Číne.

Pôjde o prvú návštevu šéfa americkej diplomacie v Číne od roku 2018, keď ju navštívil Mike Pompeo z administratívy prezidenta Donalda Trumpa, pripomína AFP.

Blinkenova návšteva Pekingu bola ohlásená v novembri, keď sa prezidenti USA Joe Biden a Číny Si Ťin-pching stretli na indonézskom ostrove Bali v rámci summitu krajín skupiny G20.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin uviedol, že dúfa, že Blinken nadviaže na stretnutie Bidena a Siho a pomôže s návratom čínsko-amerických vzťahy na cestu zdravého a stabilného rozvoja.

Blinken minulý týždeň povedal, že jeho cesta do Číny je čiastočne zameraná na udržanie otvorenej komunikácie medzi oboma krajinami. „Nechceme, aby akékoľvek nedorozumenie vyústilo do konfliktu,“ uviedol.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite