Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ak Pavel neurobí chybu, má šancu stať sa prezidentom, myslí si český politológ

.tasr .svet

Ak kandidát Petr Pavel neurobí v kampani pred druhým kolom volieb chybu, mohol by sa stať novým českým prezidentom. Expremiéra Andreja Babiša však netreba podceňovať, je to silný hráč.

Ak Pavel neurobí chybu, má šancu stať sa prezidentom, myslí si český politológ SITA/AP Photo/Petr David Josek

povedal to český politológ a vedúci Katedry politológie Fakulty sociálnych štúdií na Masarykovej univerzite v Brne Otto Eibl.

Silne polarizujúci kandidát, akým je podľa politológa aj Babiš, zvyšuje mobilizáciu voličov. „To sa podpísalo na veľmi tesnom výsledku a na koncentrácii hlasov pre prvých dvoch kandidátov,“ vysvetlil politológ.

Volebná účasť v prvom kole presiahla 68 percent, čo je zatiaľ najviac v priamej voľbe prezidenta v ČR. Čechom teda zjavne záleží na tom, kto vystrieda Miloša Zemana, myslí si Eibl. Pozoruhodné tiež podľa neho je, že väčšina voličov už v prvom kole volila takticky a priklonila sa ku kandidátovi, ktorý bol vnímaný ako silnejší. Zároveň podotkol, že aj táto voľba ukázala, ako je Česko rozdelené. „Českí voliči sú hlboko rozdelení do dvoch skupín reprezentujúcich konflikt, ktorý by sme mohli označiť za súboj väčších liberálnych miest a odľahlejších kútov Českej republiky,“ dodal.

Výsledok prvého kola politológa neprekvapil. Na nízkom zisku Danuše Nerudovej sa podpísali voliči, ktorí do poslednej chvíle váhali medzi ňou a Pavlom. Nerudová si to podľa neho pokazila v posledných týždňoch kampane svojou nejasnou komunikáciou o kauze na brnianskej univerzite a tiež svojimi útokmi voči Pavlovi po televíznej debate.

Hoci bola istý čas na vrchole predvolebných prieskumov, rýchly rast podľa Eibla predznamenáva pre menej skúsených kandidátov aj rýchly pád. Dá sa totiž očakávať, že budú robiť chyby. A to sa podľa neho stalo aj v prípade bývalej rektorky Mendelovej univerzity.

Čo sa týka Andreja Babiša, ten je teraz podľa Eibla zatlačený do kúta. "Pri pohľade na výsledky je mu asi jasné, že hoci dosiahol famózny výsledok, už asi nemá odkiaľ brať," myslí si politológ. Na druhej strane však zdôrazňuje, že hoci Pavla podporili viacerí neúspešní kandidáti, voliči sa nemusia riadiť ich odporúčaním. A šance bývalého premiéra by sa naopak nemali podceňovať. "Už niekoľkokrát ukázal, že je silným hráčom a jeho marketingový tím vie, čo robí," vysvetlil.

Kampaň pred druhým kolom bude podľa neho drsnejšia. Na Babišovej strane budú zrejme autori reťazových e-mailov, dezinformátori a manipulátori verejnej mienky. Celkový vplyv týchto aktivít na konečný výsledok si však netrúfa odhadnúť. "Zatiaľ to vyzerá tak, že ak Pavel neurobí vynútenú či nevynútenú chybu, mohol by to byť on, kto sa stane ďalším českým prezidentom," odhaduje český politológ.

Výsledok prvého kola volieb bol veľmi tesný – Pavel predbehol Babiša až pri zrátaní 99 percent okrskov, keď sčítali hlasy z veľkých miest. Pavel napokon získal 35,40 percenta hlasov, Babiš 34,99 percenta. Rozdiel medzi nimi bol 22.843 hlasov.  

Druhé kolo prezidentských volieb v Česku je naplánované na 27. a 28. januára.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite