Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Turecko je pripravené presadzovať „​lokálne prímerie“ na Ukrajine

.tasr .svet

Turecko v sobotu vyhlásilo, že je pripravené presadzovať lokálne prímerie v istých oblastiach na Ukrajine a varovalo, že ani Moskva, ani Kyjev nemajú vojenské prostriedky na to, aby vojnu vyhrali.

Turecko je pripravené presadzovať „​lokálne prímerie“ na Ukrajine AP Photo/Burhan Ozbilic

poradca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre zahraničnú politiku Ibrahim Kalin pripustil, že sa zdá nepravdepodobné, že by bojujúce strany boli pripravené uzavrieť v nadchádzajúcich mesiacoch "mierovú dohodu".

Podľa Kalina vysoké náklady na boj môžu čoskoro prinútiť Moskvu i Kyjev situáciu na bojisku prehodnotiť a v konkrétnych oblastiach vojnovej zóny vyhlásiť lokálne prímerie. 

„Turecko je ochotné presadzovať lokálne prímerie... Žiadna strana nie je schopná vyhrať vojnu vojensky,“ dodal.

AFP pripomína, že Turecko má dobré vzťahy s Moskvou aj Kyjevom, pričom Erdogan túto skutočnosť využíva v rámci snáh o ukončenie vojny na Ukrajine, respektíve zmiernenie jej následkov.

Turecko usporiadalo na svojom území už dve kolá mierových rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou. Zároveň obom krajinám pomohlo spolu s OSN sprostredkovať dohodu o vývoze ukrajinského obilia zablokovaného v dôsledku ruskej invázie v čiernomorských prístavoch.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite