Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prvé kolo prezidentských volieb v Česku skončilo, začína sčítanie hlasov

.tasr .svet

Volebné miestnosti v Česku sa v sobotu o 14.00 h zatvorili a volebné komisie začali so sčítaním hlasov. Podľa Českého štatistického úradu (ČSÚ) by výsledky mali byť známe popoludní.

Prvé kolo prezidentských volieb v Česku skončilo, začína sčítanie hlasov SITA/AP Photo/Petr David Josek

„odovzdané hlasy sčítajú okrskové volebné komisie, ktorých je takmer 15.000. Na organizácii hlasovania a sčítavania sa podieľa približne 100.000 občanov,“ uviedlo české ministerstvo vnútra.

Voľby sa zaobišli bez väčších problémov. Predsedovia volebných komisií uvádzali jediné komplikácie spočívajúce v tom, že si niektorí voliči zabudli doklad totožnosti. 

Podľa spravodajského portálu iDNES.cz sa policajti z obvodného oddelenia Frýdek-Místek zaoberajú podnetom 56-ročnej ženy, ktorá poukázala na možné ovplyvňovanie volieb. Do schránok v jednom z vchodov na ulici Novodvorská totiž na základe oznámenia niekto vhadzoval listy s návodom, koho voliť. 

Českí občania volili nového prezidenta aj za hranicami štátu. Ranný útok na ukrajinské hlavné mesto Kyjev však prerušil hlasovanie v prezidentských voľbách na tamojšej českej ambasáde. Volebná komisia sa musela schovať v kryte. Ako neskôr informoval zastupiteľský úrad všetci členovia komisie boli v poriadku. Voľby pokračovali približne po hodine. 

Volebná účasť bola v prezidentských voľbách v niektorých okrskoch vyššia než v predchádzajúcich voľbách v roku 2018. Ako informovala česká stanica ČT24 v sobotu dopoludnia sa pohybovala medzi 50 a 55 percentami. 

O post prezidenta Českej republiky sa uchádza osem kandidátov. Karel Diviš, Danuše Nerudová a Petr Pavel sú trojicou občianskych kandidátov, ktorým sa podarilo vyzbierať viac než 50.000 podpisov občanov. Andrej Babiš, Jaroslav Bašta, Pavel Fischer, Marek Hilšer a Tomáš Zima sú politickými kandidátmi, ktorých podporili poslanci či senátori.

Ak žiaden kandidát nezíska v prvom kole nadpolovičnú väčšinu z celkového počtu platných hlasov, 27. a 28. januára sa uskutoční druhé kolo volieb.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite